Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Tényleg pánikbeteg lennék?...

Tényleg pánikbeteg lennék? Hova forduljak? Tapasztaltak is írhatnak :)

Figyelt kérdés

Próbálok nagyon rövid lenni, bár nem egy egyszerű story.

Április végén a munkahelyemen egyedül voltam és rosszul lettem. A semmiből ülve érkezett meg egy olyan érzés amit előtte sosem éreztem. Előtte napokban éreztem, hogy nagyon feszes a nyakam és a vállam, és aznap munka előtt még takarítottam, picit megnyújtottam a nyakam. A fejemből a nyakam gerinc oldalán a kezembe és lábamba melegség futott végig. Nagyjából két másodpercig tartott, utána azt vettem észre hogy nem veszek rendesen levegőt és olyan érzésem volt hogy menten elájulok. Felálltam, nyitottam ajtót, meg voltam rémülve. Ezek az érzések 2x megismétlődtek, és úgy döntöttem, mentőt hívok. Másfél óra alatt nem jöttek, és én már akkor éreztem hogy valószínű nem lehet halálos, viszont kétszer hánytam, remegtem, rázott a hideg. Mikor kiérkeztek a mentősök, látták hogy nagyon magas a vérnyomásom, de mivel jól és érthetően beszéltem, saját lábamon jártam, sokáig tanakodtak, merre tovább, végül a sürgősségi mellett döntöttek. A fejem végig iszonyúan fájt, főleg a bal oldalon, halántéknál. Látásom is furának éreztem, főleg a bal oldalon. A Kórházban kaptam eseti vérnyomás csökkentőt, labor, vizsgálgattak, hümmögött a neurológus is, aki a fizikai vizsgálatok után úgy érezte, nincs szükgés a CT-re és, ez inkább migrén volt, a magas vérnyomás meg a pánik. A vérkép is rendben volt szerintük. Másnap a háziorvosom azt mondta, a melegség érzés és a fejfájás inkább a nyaki csigolya miatt van, ugyanis már régóta szenvedek vele, de nem foglalkoztam vele igazán. A fejem legalább egy hétig éreztem, a vérnyomásom se előtte, se utána nem volt magas. Inkább alacsony. A pulzusom rendszerint inkább 90 alatt van. 33 / L vagyok. Az eset előtt másfél héttel történt egy trauma családtaggal, ami rosszul érintett, de kezelhető volt és azóta rendben van minden.

Egy hónapja manuálterapeutához járok, gyógytornázom, alacsony intenzitású kardiózom, sétálok. 173 cm magas vagyok és 68-69 kg. De a stressztől, szorongástól nem tudok egyszerűen elszakadni. Állandóan bennem van az áprilisi emlék, egyfajta hipochonderség. Az első manuálterapeuta-gyógytorna kezelés után kifejezetten jobban lettem, nyaki blokkokat is oldottuk. A pánikszerű rohamok nem gyötörtek, jobban éreztem magam, egészen két héttel ezelőttig. Azóta sincs olyan nap, hogy ne lenne nehézlégzésem, szapora szívverésem, holott a pulzusom és a vérnyomásom se magas. Van, hogy a szorongás egész nap kihat, a Nervenpflege-t nem győzöm szedni. Magne B6-t is szedek már legalább két hete.

Két hete úgy alakult hogy egy jó ideig nem tudtam aludni (szomszéd és egy kölcsön kutya esete) mindig görcsben voltam, és füldugót próbáltam használni, hogy aludjak valamit, de esténként 3-4 órákat aludtam egy hétig. A kölcsön kutya ügy megoldódott, ám a szorongás megmaradt, nem szabadulok tőle, és még mindig, mint akkor április végén, most is fáj a fejem bal oldala. Olyan, mintha égve hagytam volna egy lámpát, amit nem tudok lekapcsolni. Ráadásul másfél hete újra éreztem az átfutó melegség érzést fejtetőtől karokba, lábakba, és az I- re a pontot a tegnap este tette, amikor lefekvés után jelentkezett egy fejbe nyilalás, melegség érzés, ájulást, mintha nem vennék ritmusosan levegőt..nehéz leírni.. és utána a rettegés, hogy meghalok. Annyira próbáltam elaludni, de mindig felriadtam, hogy nem veszek levegőt. A páromat már kikészítem, de már évek óta... Hétvégén voltunk Balatonon, az első napon szorongtam, mellkasomon ültek, utána semmi bajom nem volt. Ahogy hazajöttünk, kezdődött minden elölről. Vasárnap már fájt a fejem bal oldala, és most kedd van... Nem tudok koncentrálni a munkahelyemen, sírhatnékom van.

Ma voltam kardiológusnál, minden a legnagyobb rendben. Csütörtökön megyek nagy laborra és pajzsmirigyet is néznek, szeretnék fül orr gégészetre menni és neurológushoz is trmészetesen. De hova tovább még?

Önző módon félek, hogy valami komoly szervi bajom van. Állandóan magamra koncentrálok, és másra képtelen vagyok. A látásom is zavaros néha, az orrom néha fáj, a bal fülemre mintha sapkát tettek volna, be van dugulva és ahogy kisüt a nap, fáj a bal halánték és környéke. Migrén? Pánik? Halálos? Szeretnék újra normálisan élni.

2023. júl. 4. 16:25
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Ez tipikus pánikzavar generalizàlt szorongással. Befelé figyelés, szapora szivverés, homályos látás is mind szorongásos tünet. Magne b6 meg a gyógynövények kb annyit érnek mitt fing az orkánban. Szorongásra antidepresszánst szoktak felírni hosszútávra.
2023. júl. 4. 16:35
 2/9 anonim ***** válasza:

Én ugyanígy jártam mint te. És nálam is szintén április végén kezdődött.

35 éves férfi vagyok. Soha nem vagyok beteg, még csak náthás sem szoktam lenni. Gyerekkorom óta nem is voltam orvosnál betegség miatt.

Április utolsó hetében, az egyik nap déletőtt még tettem a dolgom, ahogy szoktam, majd délután mikor hazaértem olyan rosszullét jött rám a semmiből amilyet én még életemben nem éreztem.

Brutális fejfájás főleg halántéktájon, melkasi szorítás, zakatoló szív, halálfélelem.

Három napig nagyon rosszul voltam, ezalatt kértem időpontot maszek kardiológushoz. Mire oda kerültem addigra jobban lettem, és a doki is mondta, hogy ő nem lát semmi olyat a szívemen ami a rosszullétet indokolta volna, de ha akarom akkor ad egy beutalót a GOKVI-ba(Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet). Mondtam, hogy akkor adjon beutalót biztos ami biztos.

Oda kb. két hétre kaptam időpontot. Na ezt a két hetet már nem bírtam ki.

Egyik vasárnap délelőtt teljes nyugalomban kortyoltam a kávémat, és olvasgattam a híreket, amikor megint egy pillanat alatt rámtört az iszonyatos rosszullét. 2-3 órás dolgom volt aznap, azt muszály voltam elintézni, de haza már alig bírtam jönni. 4. emeleten lakom, ahogy mentem felfelé a lépcsőn alig kaptam levegőt, és konkrétan ment el a kép. A lakásba már úgy estem be. Óriási halálfélelem megint, mondom ez tuti szívinfarktus.

Mentőt hívtam magamra, gyorsan kiértek, aztán vittek is a sürgösségire. Ott minden negatív lett. EKG tökéletes, vérnyomás jó, vérkép hibátlan. Kiharcoltam magamnak, hogy tartsanak bent a kardiológián éjszakára megfigyelésen. Nem tudom hogy sikerült, de belementek. Másnap a kardiológus főorvos csinált egy szívultrahangot. Az is tökéletes. Mondták, hogy mostmár menjek haza a p.csába.

Aztán eljött az időpontom a GOKVI-ba, felmentem Pestre, teljes kivizsgálás, minden rendben.

Így, hogy ennyi helyen megvizsgáltak, és minden negatív lett adott egyfajta megnyugvást. Azóta szinte tünetmentes vagyok. Annyi, hogy néha vezetés közben érzem magam kellemetlenül, meg ha nagyobb fedett térbe kell mennem(bevásárlóközpont,pláza,bank).

Neked is azt javaslom, hogy mindenképp vizsgáltasd ki magad teljesen ahogy írtad, mert addig úgysem fogsz megnyugodni. Ott fog motoszkálni benned, hogy vajon mi lehet veled.

Én sedacur forte-t szedem azóta. Nem tudom, hohgy ér e valamit de a tudatomnak jó.

Ami még nagyon fontos, és nekem nagyon sokat segített, az a légzés. Ahogy elkezded érezni a mellkasi nyomást, szapora szívverést, azonnal kezdj el tudatosan lélegezni. Ne kezdj el levegőért kapkodni, mert csak még rosszabb lesz, és még jobban bepánikolsz. Tehát jó mélyeket lélegezz, szépen lassan kontrolláltan

szívd be a levegőt, és ugyanígy engedd ki. Ez azért is jó mert akkor arra figyelsz, elvonja a figyelmedet a negatív dolgokról, másrészt pedig a légzéskontroll tényleg nagyon hatásos.

Figyelj arra, hogy a légutaid szabadok legyenek. Egy bedugult orr nagyon sokat tud rontani a helyzeten.

2023. júl. 4. 23:04
 3/9 A kérdező kommentje:

2/2 Nagyon köszönöm, azért megnyugtató már eleve az is, amit írtál :)

Tegnap reggel akartam neurológushoz és fül-orr-gégészetre beutalót kérni, de ahol lakom háziorvosi káosz van, és se tegnap, se nap nem volt rendelés - egyáltalán. Vettem Qualerint, hátha előjön a fejfájásom, de a kardiológus után nem tért vissza OLYAN mértékben. Nervenpflege-t beszedtem este (3szemet, ahogy írta a javaslat) és amúgy egész jól aludtam, lapos párnát használtam hátha a nyakam így tehermentesül. Reggel a nagy kapkodásban 97-es pulzust mért az órám, megint ültek a mellkasomon és kapkodtam a szememmel a fókusz után. Holnap reggel nagy labor :)

Nagyon durva és érdekes, mikre képes az elme és a lélek.

Te rájöttél egyébként, mi okozta a pánikot? Valami oka lehetett.

2023. júl. 5. 10:59
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

A 2-es vagyok!

Nem jöttem rá, de szerintem nem is egy konkrét esemény volt, hanem az évek alatt összegyűlt dolgok.

Kb. 10 éve vagyok vállalkozó, ezalatt azért volt idegeskedés bőven, meg persze megvoltak a családi problémák is, ahogy mindenki másnál.

Ahogy írtam, én soha nem vagyok beteg, még ízületi bántalmaim sincsenek. Lehet, hogy nálam most így jött ki a sokéves stressz.

Azért az élet szép lassan zabálja az embert, még ha a mindennapokban észre sem vesszük.

2023. júl. 5. 16:16
 5/9 A kérdező kommentje:

Kedves 2-es válaszoló!

Igazad van :)

2023. júl. 5. 16:21
 6/9 A kérdező kommentje:
Update: a labor eredmények teljesen jók. Ennek ellenére a bal halántékom ugyanúgy fáj napok óta, szorongok belülről. Heti 2 éjszakát tudok maximum átaludni, a többi mind olyan, hogy ahogy leteszem a fejem, a mellkasom nyom, pánikszerűen veszem a levegőt, bedugul az orrom. :( És hozzáteszem, hulla fáradtan fekszem le.Hétfőn megyek neurológushoz, kíváncsi vagyok mi lesz. A napkozbeni melegeket kipihenten lehetne elviselni igazán, ez így nehéz lesz. Legalább hétvégén kipihenhettem volna magam.
2023. júl. 9. 09:31
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Hát ezért írtam neked, hogy a légzésedre mindenképp oda kell figyelned. Anélkül nem fog menni.

Orrdugulásra én az ottrivin rapid mentol orrsprayt használom. kb. 2 perc alatt megszünteti az orrdugulást.

2023. júl. 9. 09:55
 8/9 A kérdező kommentje:

Update: voltam neurológusnál, aki egyébként pszichiáter is. Antidepresszánst és xanaxot írt fel, pedig én csak a bal oldali halánték fájdalom miatt mentem alapvetően...

De kaptam beutalót MR-re és ajánlotta az autogén tréninget, így fel is kerestem egy hölgyet, aki ezzel foglalkozik. A gyógyszereket nem váltottam ki.

2023. júl. 10. 16:40
 9/9 anonim ***** válasza:

A 2-es vagyok!

Azóta mi a helyzet?

2023. okt. 5. 22:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!