Ha Apa elkapott egy mentális betegséget lehet hogy most veszélyes ránk?
1. Veszélyes-e egy bipoláris beteg?
Itt egy szakember válasza egy kérdezz-felelek rovatból:
"7.) Mániás depresszióban kell-e heteroagresszióra számítani a mániás fázisban úgy, ahogy öngyilkossági késztetésre a depresszív fázisban?
Igen. Ahogy depresszióban az autoagresszió (öngyilkossági kísérlet vagy befejezett öngyilkosság), úgy mániában a heteroagresszió gyakoribb. Ez sokszor csak verbális szinten jelentkezik, de gyakran fizikai értelemben is, főleg ha a mániás beteget kórosan felfokozott késztetéseiben korlátozzák."
Én mániásan (ill. gyakorlatilag pszichotikusan) majdnem csináltam vmi borzasztó nagy őrültséget (bántani akartam vkit, aztán végül az lett belőle, hogy a maradék ép eszemmel erről letettem, végül viszont ő bántott engem...).
2. Hogy öröklődik a bipoláris betegség?
Nekem egy szuper magánpszichiáter elmondta, hogy a skizofrénia és a bipoláris betegség öröklődik, de ún. generációs ugrással jelenik meg (és akkor is csak akkor, ha a környezeti tényezők kedvezőtlenek, tehát traumák érik az embert). Így nekem a nagyanyám volt bipol, az ő gyerekeinek kutya baja, nekem előjött, a gyerekeimnek nem lesz. És senkiből nem kell hülyét csinálni, mert azt írja, hogy az apukája "elkapta" ezt a betegséget.
9
A gyógyszerelés ennél azért kicsit bonyolultabb, hogy a bipoláris beteg szedjen lítiumot. (Egyébként a lítium tönkreteheti a pajzsmirigyet és/vagy veséket sajnos.)
A 12-esből lemaradt a forrás:
7-es kérdés és válasz
(Aki esetleg nem érti a szakszöveget, a heteroagresszió azt jelenti, hogy más ellen irányuló agresszió.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!