Kijöttem a depresszióból, segítenem kellene egy depressziósnak?
A keressen segítséget, az nem inkább, hanem mellette
De emellett is ha neked nehéz vagy bármi, akkor nem kötelességed kihúzni semmiből.
Minek kellene segíteni? Attól hogy túlestél a betegségen te nem szakember lettél hanem egy gyógyult páciens. Annyit tehetsz hogy elmondod mire számíthat ha pszichológushoz megy és megoszthatod a saját tapasztalataidat de ne adj tanácsot és ne "kezeld" mivel az a szakember dolga nem a tiéd.
Például ha van egy szívbetegséged amit műtéttel meggyógyítanak és a párod is ugyanezzel a betegséggel küzd ott sem te fogod végrehajtani a műtétet hanem a sebész. Annyit tehetsz hogy elmondod mire számíthat és kész. A depressziót is ugyanúgy szakemberek kezelnek.
Egy párkapcsolatban - ilyen módon - nem tudod segíteni a másikat.
Ha szakemberhez irányítod, azzal segíted.
Önmaga nem tud segíteni neki, a párkapcsolat és a segítő kapcsolat együtt nem tud működni.
Semmi köze ennek ahhoz hogy az illető ne szeretné párját.
"...a párkapcsolat és a segítő kapcsolat együtt nem tud működni.
Már hogyne tudna. Alap, hogy a kapcsolatban lévők segítik és támogatják egymást. Nyilván nem pszichoterápiás foglalkozást kell tartania neki, a segitseg több formaja létezik.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
Szeretem őt, de nem szeretnék visszaesni a depresszióba.
Segíteni alatt azt értettem, hogy meghallgatom és próbálok segíteni neki megoldást találni azokra az életbeli nehézségekre, amin keresztülmegy épp. De mostmár annyira el van keseredve kb egyfolytában, hogy kezd az egész rámenni sajnos az én közérzetemre is.
Igen. Bármennyire is párkapcsolat, helyette nem tudod megoldani az ilyen gondjait. Pl. az Anonim Alkoholistáknál ez nagyon jól működik, bármikor, akár az éjjel közepén is kérhetsz segítséget egy társadtól, ha úgy érzed, összecsapnak a fejed fölött a hullámok, értsd, inni akarsz. De rezzenéstelen arccal lépnek át egy földön fekvő piáson, vagy távolra néző tekintettel, fapofával hallgatják végig egy éppen piás siránkozásait...
Sajnos ez a ritka valódi fekete-fehér dolgok egyike: ha nem hajlandó magán segíteni, akkor te sem fogsz tudni, és ha tovább próbálkozol, te is rámész. Megint. Szomorú, de ez van.
Mindenképpen beszélj vele, hogy ez neked nem jó és nem tudsz segíteni, bármennyire is szeretnél, neki kell lépni. Ha meg nem tud, nem akar és érzelmi zsarolás lesz belőle, vagyis neked esik, hogy hogy hagyhatod így magára és miért nem segítesz, akkor szép csendben össze kell pakolni és elmenni. Kemény, de ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!