Mit tegyek, ha a pszichológusomnak az a terápiás módszere, hogy nem vesz komolyan?
#1 ha valakinek "nincs semmi baja", de ennek ellenére pszichológushoz akar járni, akkor már eleve van baja, mert egészséges ember nem akar pszichológushoz járni.
Kérdező: én pont ezért nem mentem még el szakemberhez, mert félek, hogy semmi értelmes dolgot nem tudna mondani. De végülis mit lehet arra mondani, hogy csak egy példa: szar az életem, de jó lenne, ha meghalnék? Nem is tudom én milyen választ várnék erre.
Vannak olyanok, akiknek nincs szükségük terápiára, ilyenkor egy jó szándékú, valamihez értő terapeuta el is küldi őket. Ez nem azt jelenti, hogy a paciens direkt pszichológushoz asjar járni, egyszerűen nem képes egyedül megítélni, hogy nincs szüksége kezelésre. Gyakran fordul elő ilyesmi olyan pacienseknél, akik évekig jártak terápiába, és utána kicsit "terápiafüggők lettek", és be kell látni, hogy már nincs többé szükségük terápiára. Ami elég nehézkés, ha mindig meghallgattak, figyeltek rád. Ez jó érzés.
A kérdésre válaszolva: valószínűleg azt szeretné kommunikálni feléd, hogy nem annyira katasztrofális a helyzet, mint amilyennek te gondolod - gyakran hajlmosak vagyunk felnagyítani olyasmit, aminek nincs túl sok jelentősége. De ezek leginkább apróságokról szólnak. Ha úgy érzed, hogy traumatizált valami, akkor jogos lehet a dühöd, hiszen a terapeutád kvázi invalidál, ha komolytalannak vesz.
Nekem a leírásodból úgy tűnik, mintha nem lenne meg közöttetek a bizalom, ami egy terápiában elengedhetetlen. Mióta jársz és szerinted mi akadályoz meg abban, hogy kialakuljon?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!