Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Szerintetek ez lehet a szorong...

Szerintetek ez lehet a szorongástól?

Figyelt kérdés
2 hónapja halt meg a mamám. Korábban is féltem a haláltól, de az utóbbi időben méginkább megijeszt a gondolata. Volt kétszer pánikrohamom is, azóta pedig mindennaposan megjelennek különböző tünetek a testemen.Az izomrángás mindennapos, és több fajta érzészavarom is előjön sokszor. Többször volt már deperszonalizációm is, hosszabb-rövidebb ideig. Ezek mellett sokszor zsiborog a fejem, kezem, és néha szúrást érzek a testem több pontján is. Szerintetek ez mind lehet a szorongástól, vagy valami komolyabb baj is lehet?

2023. ápr. 20. 22:43
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
4%

Szerintem szép az élet és élvezni kell!

Nagyanyádért eljött a kaszás, de te ittmaradtál. Eld úgy az életed, ahogy szeretnéd. Rövid az élet, elvezd ki, élj, szerezz élményeket. Szorongani, meg ennyire raparazni a dolgokra nem kell. Teljesen tönkre teszed magad. 2 feles aztán jobban leszel ha Kovi napra sem múlik el a hülyeséget akkor menjel orvoshoz! De élj!

2023. ápr. 20. 22:52
 2/13 anonim ***** válasza:
94%

A szorongás egy komoly dolog. Betegség. A pánik is. Az evészavar is.

Ha ilyen szomatikus tüneteid vannak, akkor nyomás pszichiáter szakorvoshoz.

Kapsz gyógyszert, helyrerántjátok az idegrendszered és agyad, aztán mehet minden tovább. Ilyen tüneteken pszichológus nem fog segíteni sajnos.

2023. ápr. 20. 22:52
 3/13 anonim ***** válasza:
91%
Nyilván attól van
2023. ápr. 21. 09:07
 4/13 A kérdező kommentje:
Lassan két hónapja tartanak a tünetek. Csak az a fura, hogy mindig másik jön elő. A héten megyek már neurológushoz, remélhetőleg ő segít.
2023. ápr. 23. 12:32
 5/13 anonim ***** válasza:

Ne neurológushoz menj, úgy is továbbküldene pszichiátriára. Pszichiáterhez kell menni ilyen tünetekkel. Tipikus erős szorongásos-pánikos szomatikus tüneteid vannak.

A két szakág nagyon hasonló, igazából önkényesen választották el. Sok helyen a neurológus eltölt kis időt pszichiátrián is a szakvizsga letétele előtt.

2023. ápr. 23. 16:08
 6/13 A kérdező kommentje:
Igen,akihez megyek szerencsére pszichiáter is. Így legalább a szervi és a lelki oldalát is negvizsgálja majd.
2023. ápr. 23. 16:13
 7/13 anonim ***** válasza:

Nagyon szuper! Ha ír fel gyógyszert (antidepresszáns) akkor fogadd meg a tanácsát, és szedd be. De csak annyit és olyan időközönként, ahogy előírja.

Eleinte rosszabbul fogod érezni magad tőle (nem szeret a központi idegrendszer csak úgy változni) de eltelik pár hét, és jobban leszel sokkal. Hajrá!

2023. ápr. 23. 16:26
 8/13 A kérdező kommentje:
Neked is volt már hasonló helyzeted? Nem igazán szeretnék gyógyszert szedni,de ha azt mondja,hogy csak az segít,akkor persze muszáj lesz. Csak félek attól, hogy utána nehéz lesz elhagyni.
2023. ápr. 23. 17:34
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Én már voltam hasonló helyzetben . Lett egy pánik rohamom , és utána nonstop szedültem a testem különböző területein izomrángások. Az egész a szorongás miatt volt mert eluralkodott rajtam. Nem szedtem semmi gyógyszert , sport ,meditáció , társas kapcsolatok. Közben jött egy munkahely váltás , és teljesen eltűnt az egész. Lehet én vagyok szerencsés , nyilván ha te úgy érzed szükséges akkor vegyél igénybe pszichoterápiát.
2023. ápr. 23. 19:05
 10/13 anonim ***** válasza:

A gyógyszer egy olyan dolog, hogy ha kell, akkor kell. Amíg nem tapasztalod meg milyen az élet gyógyszeren, addig ellenzed. Aztán amikor végre csend van a fejedben, jól érzed magad, és funkcionális vagy, akkor látod be, hogy a te szervezetednek szüksége van a gyógyszerre, hogy rendesen működjön.

Annyi jó dolog van a pszichiátriai gyógyszerekben, hogy a nyugatókon (Xanax, Rivotril) kívül NEM addiktív egyik másik (antidepresszáns, antipszichotikum, hangulatstabilizáló) sem. Ha azok lennének, nem lenne probléma az orvosoknak, hogy a páciens nem szedi a tablettát. Nyugtatót pedig csak a kezelés elején írnak fel, hogy jobban viseld a kezdeti mellékhatásokat, de aztán protokoll szerint leállítják a benzodiazepint. Sőt, nem kötelező beszedni a nyugtatót. Azt "ha elfogadja" címszóval adnak.

Ez nem azt jelenti, hogy nem lenne (van akinek nincs) megvonási tünet amikor leteszi valaki a gyógyszert, de nem sóvárogsz utána. Ez a jó benne. Ez nem habitus formáló dolog mint az alkohol, cigaretta, kábítószer, nyugtató.

A tényleges gyógyszer beszedése egy napi szintű döntés, amit mindig meg kell hozni. Én több mint egy éve szedek már antidepresszáns-antipszichotikum kombót, és mindig emlékeztetnem kell magam rá, hogy beszedjem. Mivel jól érzem magam végre 26 év után, ezért csábító, hogy ne szedjem be, de tudom, hogy pont azért vagyok jól, mert megkapom a gyógyszeres kezelést amire szükségem van.

Mindenképpen menj el orvoshoz. Ha nem szükséges a gyógyszer, akkor nem fog felírni feleslegesen. Akkor beutal terápiára, ahol szakemberrel beszélhetsz, és pszichoterápiát kapsz. Az orvosom mondta nekem, hogy azért nem pszichológushoz kell menni elsőnek, mert többet árthatnak mint használnak, ha valóban van diagnosztizálatlan mentális betegséged. Az orvos sokkal jobban tudja mit kell nézni az emberen.

Hajrá :)

2023. ápr. 23. 20:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!