Az éjszakás műszak mennyire káros?
Én majdnem 2 éve vagyok 4 műszakban. 3 nappal 6-18, 3 pihenő, 3 éjszaka 18-6, 3 pihenő.
Engem teljesen tönkretett. Testileg és mentálisan is. Sajnos a családi körülményeim miatt rá vagyok kényszerítve,hogy ott dolgozzak.
Nincs menekvés vagy megoldás.
Depressziós lettem,valószínűleg bipoláris depresszió. Örülök, ha életben tudom magam tartani.
Ha állandóra éjszakás vagy, az nem gond.
Viszont a váltott műszak teljesen tönkretesz testileg es lelkileg is.
Én 3 műszakba dolgoztam és azért nekem az éjszakás hét amikor 5 napot így kellett dolgozzak az maga volt a halál. 3 nap után már zombi voltam, folyamatosan hibáztam a munkahelyemen. Én nappal nem tudtam jól aludni akármennyire is fáradtan mentem haza. Aztán annyira sok lett a munka hogy bevezeték a 6+2 folyamatos műszakrendet tehát 6 nap munka 2 nap pihenő és néha havonta 2x volt egy teljes szabad hétvégénk meg havonta 1 vasárnapot megkaptunk de az semmit nem ért Az aztán végleg tönkretett, nem bírtam za éjszakázást akármit is csináltam. Ráadásul akkor volt olyan hogy bementem szombat éjszakára vasárnap reggel haza és vasárnap délután 2 re vissza keleltt menni már dfélutánso műszakba mert akkor volt a műszak váltás, és akkor este 10 ig meló. A törvénybe az volt hogy 8 órás pihenőidőnek meg kell lennie 2 műszak között és így kijöt, az meg senkit nem érdekelt hogy valaki például én 1 órát utazok a munkahelyemre és nekem reggel 8 ra sikerül elgkorábban ágyba kerülni és 3,5 óra alvás a max amit aludhatok hogy időbe összetudjam kapni magam és visszamenni dolgozni.
Mivel ez kikészített úgy hogy este 8 kor bealudtam a monitor előtt ahol annyi feladatom volt hogy figyeljem a nyomásmérőket és ha egy érték felé megy akkor avatkozzak közbe, ezt ugye kihagytam mert nem tudtam figyelni, elaludtam, volt belőle baj, akkor a biztonsági rendszer avatkozott be ami azzal járt hogy az egész gépsort lekapcsolta és energiamentesítette így rengeteg félkész anyag ment a kukába valami több milliós kár lett emiatt.
Akkor persze én lettem felelőségre vonva ami jogos de mondtma hogy ilyen embertelen műszakba ezt nem lehet kibírni. Akkor mondták hogy jó, semmi gond, kaptam egy fegyelmit és mondták ha nem bírom akkor adjam be a felmondásomat, vagy átraknak másik üzembe ahol csak 1 műszak van viszont akkor iszonyat kevés lesz a fizetésem. Na akkor inkább felmondtam, és mentem oda ahol állandó nappalos műszak van de 12 órába, azt egész jól bírtam igaz 4 nap munka 4 nap pihenő volt. Aztán ott is jött az éjszakázás mivel beindult a cég és már indokolt volt a folyamatos termelés, akkor átalakult arra hogy 2 nap nappalos, 2 nap pihenő 2 nap éjszaka 12 órába. Ettől féltem de mondták hogy próbáljam azért meg, maga a munka jó volt meg a pénz is. éjszakázással mégjobb volt és rávoltam kényszerülve. Egyébként ezt jelenleg is így csinálom és sokkal jobban bírom mint az eddigieket. Igaz hogy 12 óra, de 2 napot el lehet viselni aztán 2 nap pihio majd 2 nap nappal és utána majdnem 72 óra pihenő ami azrét nem olyan rossz, és így tudok programot is szervezni, több hétvégém van és ha kiveszek 3 nap szabadságot akkor majdnem 1 teljes hetet vagyok otthon.
4 műszakban dolgoztam másfél évig bírtam.
Romlott a látásom és szerintem butultam is.
Mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy ez olyan munka volt ahol a 12 órát megállás nélkül normaidőre le kellett dolgozni. Lehet hogy kicsit lazább körülmények közt tovább bírtam volna.
Ha van lehetőség akkor senkinek sem ajánlanám ezt a munkarendet, de sajnos nem mindenki olyan szerencsés hogy normális körülmények közé mehessen dolgozni
Szerintem az is lényeges tényező, hogy vannak éjjeli bagoly típusú emberek, én is az vagyok, aktívabb, kreatívabb vagyok este, ám a reggelente nehezebb kelnem, mindegy, mikor fekszem le.
Én is dolgoztam három műszakban, azt mondtam, hogy nem zavar, ha egész héten ugyanabban a műszakban vagyok, csak ne közben változzon. Ez jó is volt egy darabig, aztán átálltam csak éjszakázásra. Szerettem a csöndet, de én sem igazán tudtam kialudni magam nappal. Legyek akármekkora bagoly is, a sötét segít az alvásban, ahogy a csönd is. Szerintem nem az éjszakai munka káros, hanem a nappali alváshiány, és a felületesebb alvás nappal a fény és a zaj miatt. Ergo szerintem ha meg tudod oldani a teljesen csöndben és teljesen sötétben alvást elég órában, akkor nem kéne, hogy gondot okozzon, de közben meg minden nappal történik: hivatalok, orvosok, barátok, család, más emberek, netán párkapcsolat, tehát már sérül az alvásidőd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!