Voltatok hasonló helyzetben?
Vannak esetek amikor a szülő nem hagyja függetlenedni, felnőni a gyerekét. Például nem hagyja főzni, ráfogja, hogy nem tud, majd anyuci megcsinálja. Vagy még 18 évesen sem hagyja egyedül utazni a-ból b-be. 13 évesen is megmossák a haját és rásütik, hogy egyedül nem menne neki. Mindenfajta papírt kitöltenek helyette, a felvételi jelentkezést az egyetemre szintén a szülő intézi, ő figyeli a határidőket. A gyereknek nem kell házimunkát végezni. Kiveszik a kezéből a porszívót, hogy jajj nem kell. Vagy ráfogják, hogy nem is tud normálisan felporszívózni. Stb. A szülő teljesen debilizálja a gyerekét. Rombolja az önbizalmát, megakadályozza a felelősség vállalást és a felnövést. Persze ezekre a dolgokra megtanítani nem áll szándékában, tényként kezeli, hogy a gyereknek nem megy, majd ő, a szülő intézkedik helyette. Az elkényeztetés foka elég magas, de az alapvető készségekre nem tanítják meg a gyereket, sőt akadályozzák azok elsajátítását.
Az alábbiak a saját szüleimmel tapasztalt példák, illetve az ismerettségi körömben hallott, látott példák.
Igencsak nehéz helyzetben van az a felnőtté váló ember, akit így neveltek. Mert meglehetősen nagy benne az infantilizmus és a szorongás. Hisz a szülő arra tanította, azt közvetítette a gyerek felé, kicsi kortól kezdve, hogy a világ veszélyes hely, ő pedig erőtlen, ügyetlen és buta ahhoz, hogy szembenézzen vele.
A kérdésem az lenne, hogy élt-e valaki át hasonlót? Van-e valaki hasonló, szorongó, infantilis helyzetbet? És, hogy lenne-e kedvetek beszélgetni?
Ilyen esetekben az ember gyakran él át magas szintű szorongást, új a konfortzónáján kívüli helyzetekben amely rengeteg kellemetlen érzelemmel, szégyenérzettel jár. A környezet irányából pedig gyakran lenézéssel. Ezért lenne a kérdésem, hogy valaki szerene-e beszélni a nehézségeiről, érzeseiről a témában. Mert az önmagunk iránti empátia érzete növelhető azzal, ha látjuk, hogy más is hasonló dolgokat él át és érez mint mi, így tudhatjuk, hogy nem vagyunk egyedül.
Nálunk a húgom van hasonló helyzetben. Nagy a korkülönbség köztúnk, ő lett a picibaba, és nem engedték felnőni. 30 évesen otthon lakik, depressziós. Megszakad érte a szívem. Anyám persze nem látja a mai napig, ezer beszélgetés után sem, hogy mi az ő szerepe ebben.
Bocs az idekontárkodásért, de hozzátartozóként is tabu ez a téma, jó hogy ezt leírtad. Őszintén kívánom, hogy megtaláld a megoldásaidat és az erődet!
Jobban járnál ha inkább a szülődet kérdeznéd. Mi a célja ezzel a debilizálással? Örökké maga mellett akar tartani? Azt akarja, hogy egy szerencsétlen legyen belőled?
Amúgy ezek a készségek egyik napról a másikra kifejleszthetők, nem kell megijedned. Minden háztartási gép mellé van használati útmutató, ezek szerint utazni is szoktál (vele), hát lesd el, mások hogyan csinálják. Magad is gerjeszted a szorongásodat a rossz gondolataiddal. Sokkal félelmetesebbé teszed ezeket az apró, mindennapi dolgokat mint amilyenek valójában.
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataid.
Sziasztok, igen,voltam hasonló helyzetben. 30 évesen éreztem először azt, hogy felnőtt nő vagyok,akinek saját határai, érzései vannak,aki maga dönt a sorsáról, aki majd maga tanul a hibáiból. És aki elsősorban saját magáért felel. Nagyon nehéz volt az átállás, még most is gyakran szorongok,de már a helyén tudom kezelni; a pszichológus segített sokat. A terápia volt talán az egyetlen jó dolog,amit saját magamért tettem. :)
32N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!