Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A naplóírás tényleg segìt a...

A naplóírás tényleg segìt a lelelki bajokon?

Figyelt kérdés
Otthon sok a gond. Azt mondták ha naplót írok az segít. Ez igaz?

2022. nov. 9. 18:36
1 2
 11/12 NTBS ***** válasza:
100%
Az esetek többségében segít a lelki hajókon, de a problémát nem oldja meg.
2023. jan. 17. 06:36
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

Segít, pontosabban segíthet.

Én azóta írok, amióta csak tudok írni. Valamikor még kis általános iskolás koromban hallottam a fiktív levelekről, hát én is írtam olyanokat, minden feszültségemet kiírtam magamból egy képzeld személynek címezve, aztán összegyűrtem és kidobtam és mindig jobban éreztem magam! Egy időben naplót is írtam. Ha túl nagy a feszültségem, még mindig írok, méghozzá azért, mert a fejemben lévő káoszt egy csatornára vezetem, a sok hangból egynek jut csak hangja és ezért segít az is, amit nekem is tanácsolt már valaki, hogy csak üljek le a tükörrel szemben és beszéljek magammal.

Azért segít amúgy, mert egyrészt kiírod magadból a problémáidat és nem belül frusztrálnak tovább, legalább is belül mindenképp kevésbé, tényleg nem másokat terhelsz, aztán megtanulsz így egyedül boldogulni és egyedül megoldani a problémáidat, és főleg azért segíthet, mert az érzelmeidet racionalizálod, azaz megpróbálsz a saját szülőd lenni. Eszembe jut az öt miért kérdés is, ha valami zavar. Én is nagyon balhés családban nőttem föl és mindig az íráshoz menekültem és mindig segített, én nagyon hiszek az írás erejében, de akár a kibeszélésben is, akár magánba is.

Az is jó a naplóírásban, hogy ha bárkinek mesélsz a gondjaidról, akkor megvan az esélye annak, hogy nem ért meg az illető, hogy elítél, kritizál, tanácsot ad, pedig magadtól kell megtanulnod megoldani a problémáidat, netán kigúnyol, és ajánlhatom azt is, amit nekem ajánlott egy barátnőm, hogy akár írd olyan füzetbe, amelyet aztán el is égethetsz, hogy vele égjen minden gondod, vagy laponként tépd ki és dobd ki vagy a wc-be húzd le, hogy ezzel jelképesen is tovább tudj lépni a problémáidon.

Ezek nekem mindig segítettek és igenis, hogy segít, ahogy egy pszichológus sem megoldja a kezeltek problémáit, hanem segít boldogulni az élet nehézségeivel, így a naplóírás is pont ugyanígy önsegítő eszköz lehet, azaz olyan szempontból igenis problémamegoldó, ha az ember kitalálja, hogy hogyan tudja feldolgozni a számára meg nem változtatható körülményeket.

Mindenkinek ajánlom! Pláne kézzel írva, tollal, de akár képernyőre is.

2023. jan. 17. 22:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!