Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Egy gyermek fejlődésében 2...

Egy gyermek fejlődésében 2 éves korban bekövetkező trauma későbbi életére mennyire hat ki? Van itt pszichológus? Öngyilkosság is volt a családban

Figyelt kérdés
A férjem öngyilkos lett, a kislányom még csak két éves volt, a fiam pedig 5. Váratlan volt, nem is nagyon tudok erről annyira írni mert nagyon nehezen érint, a szülei a páromnak soha nem akarták a férjem, elakarta az anyja vetetni és ezt sokszor vágta a fejéhez. Van egy öccse és mindig ő volt a minden,mindig is fájt a férjemnek. A tragédia előtti éjszaka elment kicsit bulizni, megkért menjek vele de nem akartam a gyerekeket az apjáékra hagyni mert eléggé iszákosak voltak az anyja alkoholista volt és az apja is szerette az italt. Másnap reggelre a férjem öngyilkos lett. Én találtam meg a kert végében, a nyomozók azt mondták az első ág le szakadt alatta és a második próbálkozás lett végzetes. Mindent szerettem volna megtenni,hogy a gyermekeim ne sérüljenek, én pedig próbáltam erős maradni és egészséges gyermekeket nevelni. Azt sokat halottam,hogy egy gyermek életében az első két év a legfontosabb. Szerette az apukája őket és habár lányom nem valószínű, hogy emlékszik sajnos nem tudtam mi jár a picik agyába akkoriban. Most már sok év eltelt és újabb tragédia történt velük, az apjuk apja is öngyilkos lett 70 évesen. Valakinek van erről esetleg valami információja? Örökölhető esetleg a depresszió, vagy az öngyilkossági hajlam? Tízen éve még nem igazán volt elterjedt a pszichológus, és nevelési magatartásbeli problémáik sem voltak, így soha nem voltak ilyen orvosnál, falun éltünk nem is volt hasonló lehetőség sem. Most a nagyapjuk halála felébresztette bennem a félelmet,hogy vajon ők örökölhetik ezt a kegyetlen öngyilkossági vágyat? Belehalnék és magamat okolnám,hogy nem voltam mégjobban velük, habár tényleg mindent próbáltam kiskorukban megtenni. Már nagyok, a fiam nagyon magába húzódó, nem nagyon beszélget, csendes gyerek. A nagyapja személyiségét szerintem nagyban megörökölte, mármint ami a csendes és szerénységet jellemzi és ehhez társult egy folytonos melankolikus hangulata az öregnek. A lányomon nem látok hasonló jeleket, ő nem szomorkás, életre való, neki sokkal fájdalmasabb volt ,hogy elveszítette az unokatestvérét aki meghalt 15 évesen rákba, ő volt a mindene. Lehet már késő, de szerintetek mennyire volt káros életük?

2022. okt. 26. 09:27
 1/3 anonim ***** válasza:
76%
A hajlam sajnos örökölhető, de egyáltalán nem biztos, hogy örökölték a gyerekeid. Szerintem amúgy a nagyobb gyereket 5 évesen sokkal jobban traumatizálhatta, mint a 2 évest, aki még jóformán fel se fog semmit belőle. Úgyhogy a fiadra figyelj oda jobban.
2022. okt. 26. 10:17
 2/3 A kérdező kommentje:
Igen írtam is,hogy a fiam nagyon magába húzódó. 🥺 Nem nyílik meg már , mert már nagy és nem beszél az érzelmekről
2022. okt. 26. 10:23
 3/3 anonim ***** válasza:

Sajnos az agy nagyon kényes műszer és lehetetlen megjósolni, hogy mit hogyan kezel.

Nem feltétlenül az az igazi trauma a gyerek számára, hogy meghalt az apja, hanem hogy eltűnt az életéből valaki és az a nagy kérdés, hogy ennek a kapcsolatnak a megszakadását hogyan sikerült feldolgoznia.

Például találkoztam olyan pszichológussal, aki még képzett és elismert szakemberként sem fogta fel saját maga sem, hogy azért értek véget rendre 5 év után a párkapcsolatai, mert 5 éves korában veszítette el az anyját és ez valamiért úgy kódolódott benne, hogy ugyanezt a helyzetet sikerült a saját párkapcsolataiban újra és újra előidéznie. Amire csak hosszas terápia után jött rá és tudatos odafigyeléssel sikerült fokozatosan helyre hoznia.

Illetve további kérdéseket vet fel, hogy nem csak maga a szülő elvesztése okozhat traumát, hanem az is, hogy pl. miket hallott erről beszélni maga körül. Akár öntudattalanul, meggondolatlanul, egy veszekedés, vagy bármi egyéb helyzetben ki mit mondott mellette erről a helyzetről.

Mindenképp érdemes lehet elvinni őket pszichológushoz, bár lehet, hogy valamilyen egyéb élethelyzet változással összekapcsolva könnyebb lehet megindokolni nekik. Pl. Új iskolába beilleszkedés, pályaválasztás, ilyesmivel kapcsolatban. Úgy kevésbé furcsa és értelmezhetetlen, vagy félreértelmezhető számukra. Az se jó, ha úgy érzik, hogy valami nincs rendben velük és ezért kell oda menni. Illetve a fiúnál a bezárkózás is nehezítheti. ha még veled is zárkózottabb, akkor egy idegennek lehet, hogy még nehezebben nyílik meg és ha ráerőszakolod, az se biztos, hogy segít.

Először talán neked érdemes elmenned egy gyerekekkel is foglalkozó pszichológushoz, hogy átbeszéljétek a történteket és hogy vajon hogyan érdemes velük kezelned a dolgokat.

2022. okt. 31. 20:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!