Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Lehet valaki úgy is traumatizá...

Lehet valaki úgy is traumatizált, hogy nem nyúl semmilyen tudatmódosító szerhez, nem bántalmazza magát,?

Figyelt kérdés

2022. okt. 5. 16:30
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
79%

Igen!

Nem is tudnád hány embernek…

Nekem is.

C-PTSD-m van

2022. okt. 5. 19:01
 12/23 anonim ***** válasza:
24%

Szerintem is mindenki traumatizált. Halgass dr Gábor Mátétól egy pár előadást, ő szakértője a traumáknak.

Nem csak olyan traumák léteznek amiktől öngyilkos akar valaki lenni, hanem olyan is amitől "csak" nem mer másokhoz közel kerülni érzelmileg, nem lesz normális párkapcsolata, figyelemzavaros lesz, anorexiás vagy túlsúlyos lesz, sőt még rákos is lehet valaki gyerekkori traumától.

Ha egy csecsemőt nem vesznek fel ha sír, nem adják azonnal oda az anyukának szülés után, fix időben szoptatják (vagy nem szoptatják), stb ezek már hatalmas traumák amiben a legtöbb modern embernek része volt sajnos. Természeti népeknél ill. őseinknél az ilyesmi elképzelhetetlen volt! Az ösztöneink nem ezt várják és amikor nem elégül ki ez a természetes igény, a csecsemő traumatizálódik. Egy életre.

Aztán meg csodálkozunk hogy egyre több a túlsúlyos, depressziós, figyelemzavaros, gyereket nem akaró (hiszen trauma volt neki, minek ismételné?) ember.

Gyakorlatilag mindenki traumatizált egy pár végtelenül ritka szerencsés emberen kívül.

2022. okt. 5. 23:30
 13/23 anonim ***** válasza:
73%

Önbántalmazás lehet még pl ha a trauma újraélésével bünteted magad, éhezteted magad, vagy mint előttem is írták túlságosan melegnek vagy hidegnek teszed ki magad. És az is ha nem kérsz segítséget, csak szenvedsz.

És igen, tipikus tünet a trauma normalizálása, mert ha elhiteted magaddal, hogy mindenki ugyanolyan sz@rul van mint te, de mégis megvan, akkor te se érdemelsz jobbat.

Igen, sok embernek van traumája, de ebből fel lehet gyógyulni, és talpra lehet állni. A trauma nem normális állapot, kezelésre szorul, ha nem csinálsz vele semmit, csak új és új mentális betegségekhez vezet.

2022. okt. 6. 12:06
 14/23 anonim ***** válasza:
50%
Vizsgálatok szerint magának a megszületés folyamatának a traumáját (és a magzati lét során fellépő negatív hatásokat) mindenki magában hordozza kivétel nélkül, kisebb-nagyobb intenzitással.
2022. okt. 6. 12:38
 15/23 anonim ***** válasza:
77%

14: igen, a születés, a természetesen lefolyó módján felfogható egy traumának, de az kivételesen egy "hasznos" trauma amit az ember újraél az életében rendszeresen. Hiszen az a lényege, hogy ami eddig jó volt, az egyre rosszabb és küzdenem kell hogy kijussak (bár maga a baba nem valószínű hogy ténylegesen fizikailag küzd, de még tudatilag nem vált le az anyáról, ezért az anya küzdelmét is a sajátjának érzi).

Ha nem küzdök, akkor meghalok.

Sajnos az egyre több császárral pont ezt az élményt/traumát hagyjuk ki (és még sok mást: bizonyos hormonok felszabadulását, hasznos baktériumkoktél átadását, anya-gyerek imprintinget, és vszínű sok mást amiről ma még nem tudunk), és az eredménye olyan emberek lesznek akik (kimutathatóan!) kevésbé tesznek magukért, várják hogy a nehéz helyzeteket mások oldják meg helyettük, stb.

Szóval nem minden trauma káros, van sok ami az életet szolgálja (ezért is alakult ki egyáltalán a traumának ez a mechanizmusa az evolúció során)

2022. okt. 6. 13:54
 16/23 anonim ***** válasza:
33%
Most ránéztem a tagekre, a ptsd azért nem egyenlő teljesen a traumatizáltsággal.
2022. okt. 6. 15:52
 17/23 anonim ***** válasza:
67%

16, Az megvan hogy a PTSD a Post Traumatic Stress Disorder rövidítése?

Ha PTSDd van, akkor nyilván traumád is...

2022. okt. 6. 15:55
 18/23 anonim ***** válasza:
51%

#17 igen, rosszul fogalmaztam lehet. Azt akartam írni, hogy attól, hogy valaki traumát szenvedett attól még nem kap ptsdt.

Nekem is vannak traumáim, de mégsincs ptsd-m. Nem minden traumatizált embernél alakul ki. Ha a traumatizáltságot úgy vesszük, hogy majdnem minden embernek vannak kisebb traumája/traumái.

2022. okt. 6. 16:02
 19/23 anonim ***** válasza:
51%
*nem biztos kap
2022. okt. 6. 16:03
 20/23 A kérdező kommentje:
18, Emlékbetöréseid, rémálmaid vannak, ha kérdezhetem?
2022. okt. 6. 16:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!