Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hipochondria! Miért alakul...

Hipochondria! Miért alakul ki? Mik a lelki okai? Hogyan lehet kezelni? Bármi érdekel róla!

Figyelt kérdés
2010. szept. 22. 22:03
 1/5 anonim ***** válasza:

Hosszú lenne most ennek az elemzésébe belemenni. Röviden: sokkal egyszerűbb a testi történéseinkkel lekötni a figyelmünket, mint a lelki fájdalmakat, konfliktusokat megélni, kezelni.

Emellett a hipochondria és a nárcizmus is összefügg.

2010. szept. 22. 23:04
 2/5 anonim ***** válasza:
Kezelése, feltárása kizárólag pszichoterápia.
2010. szept. 22. 23:05
 3/5 anonim ***** válasza:

Engem hipochondernek tartanak, én viszont nem tartom annak. Vagy ha az is vagyok, semmiképp sem a beteges kategória. Egyszerüen érdekel a testem, az egészségem, a betegségek. Mások szerint ha olvasok egy betegségről rögtön kitalálom, hogy nekem az van. Pedig nem, csak én sokat betegeskedek és néha rábukkanok olyan betegségre a neten amiből sok tünet beleillik az enyémek közé és akkor elgondolkodom hogy nincs-e nekem ilyen. És a végén megállapitom hogy NINCS.

Tehát nem tartom magam hipochondernek. Lelki okai? Talán az, hogy túlságosan énközpontú, túl sokat foglalkozik magával és nagyon ráér :) De utánanézek a neten, mit irnak róla.

2010. szept. 23. 10:07
 4/5 anonim ***** válasza:
A hipochonderek egyik fő ismérve, hogy nem tartják magukat annak. Az elmebeteg sem tudja magáról, hogy ő az. Egyszer én is megkérdeztem egy pszichiátert, nem vagyok-e az, mikor nagyon összecsaptak a hullámok a fejem felett, és ő mondta, hogy 100%-osan kizárt. Megkérdeztem, miért ennyire biztos benne, akkor mondta, mert ha az lennék, erőteljesen tagadnám. A hipochonderek általában sok szabadidővel rendelkeznek. ráérnek nézegetni magukat, s minden tünetet tudnak produkálni, amiről olvastak, vagy hallottak. Általában a külső szemlélők, hozzátartozók, barátok veszik észre, ők maguk tagadják. Az én tágabb családomban kettő is van, anya és lánya, folyton van valami betegségük, orvostól orvosig járnak, de semmilyen vizsgálat nem mutat ki semmit. Az ismeretségi körömben olyan hipochonder is van, akinek soron kívűl a legdrágább CT, MRI, stb. vizsgálatokat elvégezték, mert már "haldoklott", de semmi baja nincs. Jellemző rájuk, hogy többnyire makkegészséges emberek. Csak az a baj, hogy míg ezezet az emberkéket soron kívül drága vizsgálatokkal vizsgálják, a vizsgálatra váró (várólistás) rákos betegek egy része pedig meghal. Sajnos ilyen is fordult elő az ismeretségi körömben. Ez viszont már valóban probléma, mert ebben az esetben közvetve ők is az elhalálozás okai lehetnek.
2010. okt. 2. 13:58
 5/5 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat
2010. okt. 5. 16:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!