Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért nézik azonnal mentális...

Miért nézik azonnal mentális betegeknek a terapeuták azokat, akik elmennek terápiára?

Figyelt kérdés

Ma volt az első alkalmam. Meghalt covidban az édesanyám, és a férjem megcsalt, úgyhogy eldöntöttem, hogy elmegyek egy terapeutához, mert sok ez rám és meg kell valakivel osztanom.

Az volt a bajom, hogy úgy kezelt, olyan kérdéseket tett fel, mintha mentális beteg lennék, például elmondtam neki, hogy féltékeny voltam a csajra, de hagytam elmenni vele. Erre a terapeuta azt kérdezte, hogy “így tudtam, hogy mi az egészséges elengedés?” Már hogyne tudnám? Miért gondolta hogy nem tudom?

Utána volt egy olyan kijelentése is, hogy “hát igen, biztosan megviselt ez a sok rossz, de vizsgáljuk meg, nekem milyen maladaptív sémáim vannak.”

Most látom először, hogy az emberek miért félnek pszichológushoz menni, mert egyből mentális betegeknek nézik őket. Ez nagyon nem oké. Valakinek csak sok rossz történt az életében, és ki kell beszélnie magát.

2022. júl. 4. 11:42
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy bekattantam, de én csak egy kis megértésre vágyom, kegyetlen évem volt :(
2022. júl. 4. 12:08
 12/17 anonim ***** válasza:
19%
Akkor neked egy társalkodónőre van szükséged, nem pszichológusra. Lelki szemetesládát keresel.
2022. júl. 4. 12:11
 13/17 A kérdező kommentje:
Ne haragudj, de szerinted csak azoknak való a pszichológus, akik betegek? Egészséges emberek is járnak, akiket krízis ért…
2022. júl. 4. 12:13
 14/17 anonim ***** válasza:
0%
Na igen, de te magad írod, hogy neked csak egy kis megértés kell. Akik krízishelyzetben pszichológushoz mennek, azok általában aktív segítséget várnak. Ahhoz nem kell pszichológusnak lenni, hogy valaki meghallgasson és közben együttérzően bólogasson.
2022. júl. 4. 12:24
 15/17 A kérdező kommentje:
Na várj, szerintem kevered a szezont a fazonnal. Nem azt mondtam, nem igénylek aktív segítséget (az aktív hallgatás is az), hanem hogy nem kell mindenkibe belelátni, hogy beteg. Traumát éltem át, ehhez a legjobb segítség a pszichológus, aki megért és meghallgat.
2022. júl. 4. 12:32
 16/17 anonim ***** válasza:

Oké, de a terápia nem úgy működik, hogy te megmondod a lógusnak, mit hogy csináljon.

"aktív hallgatás"... hmm...

2022. júl. 4. 12:43
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

Pszichológus vagyok, mindkettőtök oldaláról érdemes megnézni ezt az esetet.

1) A szakember hibát vétett amikor több olyan kifejezést hozott be amik nem-hozzáértőknek nem világosak, valószínűleg nem magyarázta el hogy ezek miért fontosak és emiatt bizonytalanságban maradtál.

2) Ugyanakkor ahogy korábban írták benned is van egy feszültség mert semmi nem hangzott el arról hogy neked bármilyen mentális betegséged lenne mégis azonnal így értelmezted azt a két kérdést ami nem világos. Ez nem hiba, nem bűn de dolgozni kell vele hogy miért azonnal annak érezted magad két olyan kérdéstől amik szakmailag nem voltak ugyan jól megfogalmazva, de azt se mondták hogy bármi baj lenne veled.

2022. júl. 5. 09:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!