Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mivel tudnám elviselhetőbbé...

Mivel tudnám elviselhetőbbé tenni?

Figyelt kérdés

Borzalmasan félek az új dolgoktól, és rettentően rá tudok streszelni mindenre.

Egy fél éve szülők elmentek nyaralni az indulasuk után egyedül maradtam itthon kb 5-6 órára egy darabig nem volt semmi baj, amíg volt mivel lefoglalnom magam, aztán elkezdtem bogni de én sem tudtam hogy min, bepánikoltam. Neki álltam sorozatot nézni, vége lett az adott résznek és csönd lett a lakásba kezdődött minden elölről, a végén már a páromnak kellet előbb elkéretőznie, hogy át tudjon jönni hozzám mert kb már levegőt is alig kaptam a sok bogestol. Most ismét elmentek, és egyedül maradtam kb egész napra és ugyan ez a helyzet :/

Mivel tudom elviselhetőbbé tenni az ilyen helyzeteket, jövőre szeretnék külön költözni így sajnos az sem lesz túl egyszerű. Volt már valaki hasonlóan? Esetleg van itt olyan aki pánik betegséggel küzd? Ő hogy győzi le a "félelmeit"?

2022. júl. 2. 18:33
 1/4 anonim ***** válasza:
Pont erre való a pszichológus.
2022. júl. 2. 18:36
 2/4 Savlekotő ***** válasza:
23%
Szomorú hogy a jövő generációjat ma ennyire vissza maradottra nevelik hogy levegőt se tud venni egyedül mert ez 90 % nevelés eredménye
2022. júl. 2. 19:00
 3/4 anonim ***** válasza:
90%

Első körben fogalmazd meg, hogy mi a problémád, mi az, amitől félsz. Írok erre egy példát, hogyan lehet másként látni. Pl. Félek attól, hogy betörnek, amíg egyedül vagyok itthon.

Van egy olyan, hogy 7 oszlopos technika.:

1.Leírod magadnak a helyzetet, amiben vagy. - Egyedül vagyok itthon.

2. Leírod, hogy milyen érzés ez. - Fenyegető, védtelennek, kiszolgáltatottnak érzem magam.

3. Leírod azt a gondolatot, ami ezt kiválthatta. - Azt gondolom, hogy betörnek és akkor nem tudom megvédeni magam.

4. Leírod azokat az érveket, amelyek a félelmed MELLETT szólnak. - A nagynéném unokaöccséhez is betörtek. VAGY Veszélyes környéken lakunk. VAGY

Egyre több a betörés a környéken.

5. Leírod azokat az érveket, amelyek a félelmed ELLEN szólnak. - Hozzánk még soha nem törtek be. Itthon van a szomszéd néni, aki mindig mindent lát. Máshol sok a betörés, de ezen a környéken alig tudok ilyenről.

6. Leírod az új gondolatot az érvek alapján. - Valóban vannak betörések a világban, de ez egy biztonságos környék, és még soha nem történt hasonló sem.

7. Megfogalmazod az új érzést, amit erre a gondolatra érzel. - Nyugalom, biztonság, erő.

Ez csak egy példa volt, hiszen én nem tudom, hogy te mitől pánikolsz valójában, de te biztosan megtudod fogalmazni, ha jól átgondolod.

Következő gyakorlat, ami sokkal egyszerűbb. Leírod azt, amitől félsz, 100x-1000x, vagy ameddig meg nem nyugszol. Ez eleinte frusztráló lehet, akkor csináld, ha úgy érzed van hozzá erőd. A fenti példánál maradva: Attól félek, hogy betörnek és nem tudom megvédeni magam. Attól félek, hogy betörnek és nem tudom megvédeni magam. Attól félek, hogy betörnek és nem tudom megvédeni magam. Attól félek, hogy betörnek és nem tudom megvédeni magam. Attól félek, hogy betörnek és nem tudom megvédeni magam. Attól félek, hogy betörnek és nem tudom megvédeni magam. Attól félek, hogy betörnek és nem tudom megvédeni magam. Attól félek, hogy betörnek és nem tudom megvédeni magam. STB....:) Akárhányszor le lehet írni, addig, amíg nem érzed már annyira fenyegetőnek.

Utolsó gyakorlat.

Rajzolsz egy nagy kört, és mellé írod, hogy mik következhetnek be. Továbbra is a példánál maradok. 1. Betörnek és nem tudom megvédeni magamat. 2. Nem törnek be és tudok nézni egy jó filmet nyugodtan. 3. Hangokat hallok, megijedek, de rájövök, hogy csak a kinti huzat. 4. Valaki beakar törni, de a szomszéd néni gyanút fog és kijön a rendőrség. 5. Áthívom egy barátomat, aki ráér, hogy ne legyek egyedül, mert ha ketten vagyunk, már nem félek. STB.

Miután ezeket összeírtad (kb. végtelen variáció van, a te problémádat az okozza, hogy csak 1-re tudsz gondolni) a felrajzolt kört felosztod cikkekre és rájössz, hogy annak az 1 gondolatnak milyen kicsi a valószínűsége a többihez képest.

Azért írtam le mindezt, mert a kérdés az volt, hogy hogyan tudod ezt enyhíteni, és ezekkel meglehet próbálni, de ha rendszeressé válik a tünet, érdemes lenne pszichológushoz fordulni, aki segít feltárni, hogy mi a gyökere a tünetnek és további gyakorlatokkal segít oldani.

2022. júl. 2. 19:04
 4/4 anonim ***** válasza:

Ha egyedül nem jutsz túl ezen, fordulj szakemberhez.

Lehet, hogy nélkülük védtelennek érzed nagad, mint egy kisgyerek, akit órákra magára, idegenre bíztak, oviban hagytak.

Vagy félted őket, távolból nem tudsz segíteni, ha baj van.

2022. júl. 2. 23:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!