Úgy érzem, szolipszizmusban élek. Skizofrén lennék?
Kiskorom óta gondolkozom azon, hogy lehet, az egész világot csak én képzelem el a fejemben. Nem tudom pontosan megmondani, hány évesen gondoltam erre először, és miért, de szerintem olyan 5-6 éves lehettem. Azt hittem, senki más nem gondol ilyenre az egész világon, csak én egyedül, ezért nem akartam vele foglalkozni. Ahogy telt az idő, néha-néha újra eszembe jutott ez a gondolat, egyre többször. Kb. 10 év múlva tudtam csak meg, hogy ezt az elgondolást egy hitnek tekintik a keleten.
https://www.youtube.com/watch?v=wv4bKg8YAD8
Rátaláltam erre a videóra, illetve egyéb helyeken olvastam a szolipszizmusról, és realizáltam, hogy én 5-6 évesen teljesen ugyanúgy képzeltem el ezt az egészet, mint ahogy a metafizikai szolipszizmus és episztemológiai szolipszizmus meg van fogalmazva. De én nem akarok a szolipszizmusban hinni, még csak rá gondolni sem, de valahogy mégis mindig eszembe jut. Úgy érzem, tudat alatt befolyásolja a gondolkodásmódomat, a világ iránti gondolataimat és a viselkedésemet, a személyiségemet a szolipszizmus gondolata, de nem tudok mit kezdeni vele. Szerintetek ez betegség? Mással volt már ilyen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!