Milyen praktikákkal tudok leszokni önmagam bántalmazásáról?
Sziasztok.
16 éves vagyok, kb 4 éve bántalmazom magam (szedegetem a bőröm mindkét karomon annyira hogy vérezzen, és miután begyógyult újra leszedem a sebet)
Tegnap voltam pszichológusnál és megkellett igérnem neki hogy amíg a paciense vagyok nem bántalmazhatom magam, viszont én ezt már kényszeresen csinálom úgy hogy észre se veszem.
Milyen praktikákkal tudnám leszoktatni magam erről?
Sztem alakíts ki vmi napirendet. Figyeld magad milyen helyzetekben jön elő ez a kényszer.
Pl.Próbálj meg sportolni,nyelvet tanulni sorozatok által,olyan egészségesebb dolgot,amire rátudsz kattanni és élvezed.
Nem tudom a szociális kapcsolataid milyenek,talán ennek feltárásában is lehet megoldás.
A pszichológus meg azért van,hogy segítsen szóval próbálj meg rá figyelni és őszintén elmondani neki mik azok a dolgok,amik aggasztanak.
Vegyél fel hosszú ujjú inget, aminek gombok (még jobb lenne dupla soros) vanak a csuklójánál.
Így amikor ösztönösen nyúlsz, hogy piszkáld a karodat, előtte ki kell gombolni.
Ekkor lesz esélyed arra, hogy miközben a gombokkal bíbelődsz kizökkensz és abbahagyod tudatosan.
Ilyenkor állj fel, menj ki a szobából.
Ha van kert, erkely vagy ha van háziállat akkor hozzá.
Igyál egy pohár vizet vagy kaocsold be a tv-t vagy szaladj el a sarki kisboltba.
Érted gondolom.
A kezeidet kellene elfoglalni valamivel. Rajz, pl. Lehet kapni felnőtt kifestőket, színezhető mandalákat. Azzal szöszmötöljél :)
De lehet, hogy az is segítene, hogy tetetnél föl magadnak szép (diszkrét) műkörmöt és sajnálnád, ha az lepotyogna a vakarászástól.
Csak ötleteltem..
A pszichológus semmiféle apró praktikát nem mondott...??
Esetleg pszichiátert nem javasolt? Hogy legalább az első időszakra valami gyógyszeres kezelést is kapj?
7es: Rajzolni szoktam, videójátékozni, gitározni, viszont amikor ezeket nem teszem, egyszerűen amint meglátom a karom már észre se veszem de elkezdem bántani magam. A köröm lehet jó ötlet lenne, mert amikor nagyon rövidre levágattam akkor nem igazán tudtam sebeket okozni magamnak.
8as: nem mondott praktikát, viszont elküldött pszichiáterhez teljes kivizsgálásra
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!