Egy pszichiáter ismerősöm mondott olyasmit, hogy úgy lehet felismerni a hétköznapi szociopatákat, hogy félelmet érzünk mellettük. Normálisan beszélgetnek a másikkal (ez lehet orvosi konzultáció, tanítás, ügyintézés), de mégis azt érzi az ember, hogy összeszorul a gyomra.
Nem rég volt egy olyan élményem, hogy egy ember mellett szinte elkezdtem remegni. Nem tudnám pontosan megmondani, hogy miért. Utólag végiggondolva durván domináns volt, nem tűrte az apró nézeteltéréseket semennyire sem, képes lett volna felemelni a hangját bármilyen apróságon, amire a másik csak legyintett volna, és egyenesen megmondta a véleményét, nem törődve azzal, hogy ez milyen hatással lehet a másikra. Konkrétan be voltam sz*rva tőle, de kívülről teljesen normálisan nézett ki, csak nagyon egyenes volt.
Tetszik ez a meghatározás. Egyáltalán nem hangzik tudományosan, de hétköznapi módon stimmel.
2022. ápr. 23. 18:36
2/16 A kérdező kommentje:
Van tudományos háttere is, de a leggyorsabb indikátora az az lehet, hogy az átlagember félelmet, rettegést érez mellettük.
Én az emberek többségével jól kijövök, ha nem kellemes, akkor semleges a hangulat. Viszont ritkán előfordul olyan, hogy valaki mellett összeszorul a gyomrom.
2022. ápr. 23. 18:43
3/16 anonim válasza:
Nekem meg a karomon feláll a szőr, ha mérgező embert érzékelek. Nem is kell beszélgetnem se vele, több ember közt is megérzem a negatív, nárcisztikus vagy pszichopata embereket. Ha pedig egy ilyennel beszélgetek, beindul a harcolj vagy menekülj helyzet. Higgadt maradok, de a zsigereimben érzem, hogy veszél, van.
2022. ápr. 23. 19:02
4/16 anonim válasza:
A kérdés pszichopatáról lett feltéve de a kérdés leírásában már szociopata van említve. E kettő teljesen eltér, még akkor is, ha sokan összekeverik e két mentális betegséget.
2022. ápr. 23. 19:04
5/16 anonim válasza:
Egyébként a félelem általános reakció és nem hiszem hogy "meg lehet érezni", a pszichopaták egyébként tudnak teljesen megnyerőek lenni és "alkalmazkodókészséget mutatni"...
2022. ápr. 23. 19:08
6/16 A kérdező kommentje:
Igen, ezért is gondolom, hogy inkább szociopata volt az illető, nekik alacsonyabb a kognitív empátiájuk, a pszichopatáknál nagyon jól működik a “mimikri”
2022. ápr. 23. 19:14
7/16 anonim válasza:
A pszichopaták éppen attól veszélyesek hogy nem derül ki hogy miről van szó csak akkor amikor már részben a befolyásuk alatt áll az áldozat
2022. ápr. 24. 09:29
8/16 A kérdező kommentje:
De akkor hogyan lehetne jellemezni az olyan embereket, akikről én írtam? Szociopaták, nárcisztikusok?
2022. ápr. 24. 11:48
9/16 anonim válasza:
Sehogyan, mert ez nem "fekete-fehér" kérdés, szerintem.
2022. ápr. 24. 11:53
10/16 A kérdező kommentje:
Ha állandó tulajdonságokról van szó, vagyis az illető személyisége mindig ilyen és mindig másokat terrorizál akkor eléggé fekete-fehér kérdés.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!