Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez jele lehet a pszichopátiának?

Ez jele lehet a pszichopátiának?

Figyelt kérdés

Az elején nem igazán tudtam besaccolni, hogy mit érzek pontosan az illető mellett, de később rájöttem, hogy félelmet.

A hangulat többnyire rideg, ha megpróbálom kellemesebbé tenni, pl. nevetéssel lazítani a helyzeten/beszélgetésen, akkor összeszorul a torkom, mivel semmilyen válaszreakció nem jön. Csak csendben hallgat, mint aki elegánsan megvárja, ameddig én szépen befejezzem a "jópofiskodást". Gyakran kegyetlenül szigorú, nem érdeklik a kifogások ... egyáltalán, ráadásul mindent racionálisan közelít meg.

Gyakorlatilag szorongok mellette, amit hallani is a hangomon, de őt ez nem érdekli. Ilyenkor azt tapasztalom az átlagemberek mellett, hogy megkérdezik, mi a baj vagy megpróbálnak kedvesebbek lenni. Ő egyáltalán kedves és nem is érdekli. Bár időnként előfordul, hogy valamiért bocsánatot kérek, és akkor többnyire rávágja, hogy "semmi gond", de olyan megjátszott, betanult és üres.

Nagyon durva érzés, amikor mosolyogsz valakire és egy üres tekintet néz vissza.

Tudom, hogy a pszichopatákról az a tévhit él a köztudatban, hogy baltás sorozatgyilkosok, pedig ez nem így van. Én pont azt olvastam, hogy az intelligens, funkcionáló pszichopaták tökéletesen beilleszkednek a társadalomba, nincs szándékukban senkit sem bántani, ugyanolyan átlagembereknek tűnnek, akár még a szomszédaink is lehetnek, csak annyi a különbség, hogy semmit sem éreznek.

Persze az is lehet, hogy bebeszélem, de már túl régóta tart ez, és csak ma jöttem rá, hogy félek mellette.

2022. márc. 12. 19:44
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
0%
Kicsit nehéz értelmezni, amit leírsz, feltehetőleg egy adott konkrét személyről írsz, aki benned félelmet kelt. Azért is nehéz az értelmezés, mert nem érthető, hogy akkor miért vagy vele, mellette. A pszichopata személyek éppen hogy nem szigorúak és félelmet keltők (azok inkább antiszociális személyiségek), hanem behízelgő modorúak és lyukat beszélnek a hasadba, aminek hatására megnyílsz, mindent elhiszel és bedőlsz.
2022. márc. 12. 19:52
 2/18 A kérdező kommentje:
1: az a baj, hogy egyrészt azt olvasni a pszichopatákról, hogy szigorúak, hidegek, kegyetlenek, érzelmileg közömbösek, másrészt meg azt, hogy manipulálnak. Az illető nem manipulál. Egyébként egy munkatársról van szó, akivel néha együtt kell dolgoznom, viszont elég gyakran látom ahhoz, hogy véleményt alkossak róla.
2022. márc. 12. 19:55
 3/18 A kérdező kommentje:
Amúgy meg mi értelmezhetetlen abban, amit írok? Az első mondatban ott van, hogy "az illető".
2022. márc. 12. 19:56
 4/18 anonim ***** válasza:
Viszony függő is, hogy a pszichopata, hogyan viselkedik. Mivel te a kollégája vagy (valakinek, aki nem tudható ennyiből, hogy az e), ha érdekében állna megkedveltetné magát veled. Általában a munkahelyeken jellemző rájuk a felfele nyal, lefele tapos elv, de sokfajtája van és túlnyomó részt nem vérengző gyilkosok. Nem csak a magasan funkcionáló pszichopata olvad bele a közegbe...
2022. márc. 12. 20:07
 5/18 Misály válasza:
0%

Az illető valószínűleg egy szociopata (feltéve ha tényleg van valami betegsége). A szociopatákat nagyon könnyű megharagítani, és eléggé ellenszenvesek, de eléggé fontos, hogy nem tudnak sokáig egy helyben maradni. A pszichopaták kedvesnek tűnnek, de csak kihasználnak. A pszichopaták csak nem képesek együttérzést, empátiát kimutatni., de gyorsan képesek megtanulni, hogyan utánozhatnak bizonyos érzelmeket.

A a pszichopátia genetikai eredetű, míg a szociopátia a környezeti hatások miatt alakul ki. Ha esetleg nehéz múlttal rendelkezik az illető, akkor szociopata LEHET, de nem valószínű. Egyik sem illik rá tökéletesen,szóval egy harmadik betegség a legvalószínűbb.

2022. márc. 12. 20:18
 6/18 Misály válasza:
-elnézést kérek a szóismétlésért-
2022. márc. 12. 20:22
 7/18 A kérdező kommentje:
Nem hinném, hogy szociopata, mivel egyáltalán nem indulatos, inkább nagyon szigorú. Ő teljesít a legjobban a csapatban, és tényleg nem érdeklik a kifogások. Amikor munka után elmentünk meginni valamit, akkor kihagyta, de ha ott volt, akkor ugyanolyan érzelemmentes volt. Még az autizmusra gondoltam.
2022. márc. 12. 20:22
 8/18 anonim ***** válasza:
12%
Lehetséges, hogy aspergeres, vagy egyszerűen ilyen a természete.
2022. márc. 12. 20:25
 9/18 Misály válasza:
Autizmusról nem tudok sokat. De nekem a leírásod alapján csak egy munkamániás,átlagos embernek hangzik aki nem mutat ki érzéseket. Ezt is okozhatja a nehéz múlt. Javíts ki, ha tévedek.
2022. márc. 12. 20:33
 10/18 Misály válasza:
Az asperger hiperaktivitással, a szabályokhoz, a megszokott rutinhoz való görcsös ragaszkodás. Szóval nem hinném, hogy aspergeres, de ez áll eddig a legközelebb az illetőhöz.
2022. márc. 12. 20:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!