A pszihológus jelenthet bármiféle segítséget a problémák diagnosztizálásán túl?
Meggyőződésem hogy a világon semmit sem tud kezdeni a mentális problémákkal a feltárásukon kívűl. Viszont sokan úgy beszélnek a pszihológusokról mint valami csodatevő doktorokról akik meggyógyítják az embert.
Most éppen járok egyhez hogy segítsen megérteni a problémáimat, de tudom hogy megoldani sosem fogja, és én sem fogom tudni a segítségével sem.
Miért képzelik sokan hogy megoldást jelent a lelki problémákra?
Kérdező: őszintén kell beszélned a pszichológussal, beszéld ezeket is meg vele, mert számodra nagyon fontos.
Egyébként azért mondtam, hogy olvasd el mondjuk "A terapeuta esetei" sorozatból vamalelyik könyvet, hogy megértsd a lényegét, mit segít, mit tud segíteni, hogyan, milyen módon.
Popper Péter is írt erről - ha jól emlékszem - "Praxis avagy angyalok a tű fokán" című könyvében.
"Meggyőződésem hogy a világon semmit sem tud kezdeni a mentális problémákkal"
Ez nem hit kérdése. A fogorvos is fogakat kezel, gyógyít. Az, hogy 100-ból 5 kontár vagy te véletlenül zsinórban kifogtál 3 rosszat, az nem jeletni azt, hogy a fogorvosok idióták. Ez csak - részben - megmagyarázza a téves hozzáállásodat. Ez különösen igaz a pszichológusra, ami egy kevésbé kézzelfogható terület, és nagyon azon múlik a "kezelés" eredményessége, hogy milyen a viszony a páciens és a terapeuta között.
"a feltárásukon kívűl."
Feltárja illetve segít feltárni a problémát, és segít megérteni, hogy hogyan lehet kijavítani, amit kell. És egy darabig vezet is a javításban.
"Viszont sokan úgy beszélnek a pszihológusokról mint valami csodatevő doktorokról akik meggyógyítják az embert."
Mert 1. nekik, 2. abban a problémában 3. az az ember 4. úgy tudta feltárni a bajt és segíteni a megoldásban, hogy a baj meg lett oldva.
"Most éppen járok egyhez hogy segítsen megérteni a problémáimat,"
Szuper. Ez már harmadút.
"de tudom hogy megoldani sosem fogja,"
Így van, és ez így van jól. Segít neked megoldani a bajodat, és ha igazán jól csinálja, akkor eközben megtanulod észrevenni és megelőzni más bajaidat, amik amúgy kialakulnának.
"és én sem fogom tudni a segítségével sem."
Ez vagy tanult tehetetlenség vagy direkt önhergelés (nem tudom, miért teszed). Ezt jó lenne, ha elmondanád neki, mert amíg ezt ti kettőtök között meg nem szüntetitek, addig nem fog semmilyen terápiás tevékenység ővele segíteni neked, mert ez egy gátlás benned. Egy fal, amiről majdnem minden visszapattan. Nem fogod átgondolni és elfogadni a terapeuta mondandóját, ötleteit.
Ez rossz lesz neked, mert megy az időd és a pénzed, plusz nyersz egy hamis megerősítést, hogy a pszichológia f@szság. Ez rossz neki, mert úgy látja, mindent megtesz, és mégsincs szemernyi siker sem.
"Miért képzelik sokan hogy megoldást jelent a lelki problémákra?"
Mert ha ők 1. valóban közreműködnek 2. a kompetens terapeutával és 3. önmagukon dolgoznak a terápián kívül is, akkor ez a módszer nagy megbízhatósággal sikerre viszi őket.
Még mindig nem látok egyetlen dolgot sem amivel egy pszihológus eredményt érhet el egy másik ember pszihés gyógyulásában.
De lökjétek csak a szövegeket nyugodtan róla nem zavar.
Csak épp nem elég meggyőzőek
Akkor hidd azt, amit akarsz.
CSak ehhez nem kellett volna kérdést kírni ide... :)))
Amúgy ezt a dolgot említettem is a pszihológusomnak, de semmit nem reagált még rá. Gondolom megjegyezte, csak még nagyon az elején vagyunk az egésznek.
Azért még egy rendes diagnózishoz is idő kell na
Kérdező: értem, bárhányszor javasolhatom, hogy milyen könyvet olvass el, hogy ráláss a pszichológus által nyújtott segítség módjára, nem teszed, anélkül, hogy elolvastad volna pedig nem fogsz rálátni.
A témában amit akartam én elmondtam, "tovább nem lököm a szöveget".
A kérdező nem troll, mert az ilyent ("De lökjétek csak a szövegeket nyugodtan róla nem zavar.") nem ír. Ellenben menthetetlen, a baja kezelésének halogatására vagy hogy miért lesz az sikertelen, már most indokokat keres, és rosszindulatúan kötekszik.
Én kilépek, és a kérdést is törlöm a listából, hogy ne legyen értesítés.
Akkor azért te is azért mentél hozzá, hogy egyfajta segítséget nyújtson, nem? A te szavaiddal: hogy segítsen megérteni a problémáidat.
Egyébként én 6 terápiába jártam, sokat nem értek. A legtöbbet egy bordi barátnőmmel folytatott beszélgetésekből értek meg róla és magamról. Ő egy extrém okos és nagyon tájékozott ember, sokféleképpen rálát a dolgokra.
De egy percig sem hiszem, hogy a segítségével meg fogom tudni oldani a problémáimat.
Eleve nekem annyira korai az elhagyatás élmény, hogy azt az életben helyre nem kalapálja senki. (És nyilván rengeteg dolgot nem lehet már helyrehozni. Ha vertek, hanyagoltak, bántalmaztak, kiközösítettek, stb.)
De más perspektívából megtanulhatok még ránézni a problémáimra. Ezért fogok újra terápiába járni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!