A 12 éves húgomnak xanaxot írtak fel depresszióra és szorongásra. Nem akarja bevenni, mit tegyek? Hogyan támogassam?
Ne adjátok neki azt a kibaxott gyógyszert!
Nem lesz tőle jobban!
Vigyétek pszichológushoz, ne
felnőtteknek való gyógyszerrel tömjetek egy gyereket! Hülyék...
Legyen már eszetek!
De. Kell a gyógyszer. Nem poénból írják fel. Vagy szerinted azért van benne több évtizednyi kutatás és több milliárd dollár, mert nem használna?
Eleinte rossz, de utána jó lesz. Az antidepresszánsra nem fog rászokni, annak teljesen más a hatásmechanizmusa. A Xanaxra viszont rá fog. Mivel még nagyon fiatal, ezért csak nagyon keveset szedjen be. Engem 25 évesen a 0.25mg-os fele is teljesen kiütött.
Legyetek mellette sokat, beszéljetek, nyugtassátok meg, hogy csak beteg az agya, de ti mindenben segítitek, hogy meggyógyuljon. Ha bármikor bármi baja van, szólhat nektek, sírja ki magát. Gyerekeknél alap, hogy nem is érti mi történik vele ilyenkor. Én felnőttként is nagyon furán éreztem magam az antidepresszáns elkezdésekor, de tudtam, hogy ez jó, csak át kell vészelni az elejét.
Pontosan. Az orvosra kell hallgatni. Ha magas a vérnyomásod, akkor beszeded a gyógyszert simán, nem? Pszichiátriai betegségekkel szintén így kell tenni. Nem véletlenül létezik egy komplett orvosi szakág a mentális betegségekre.
Az orvos mire eljut oda, hogy pácienseket kezelhet a saját hatáskörében, minimum egy évtizedes tanulmány és klinikai tapasztalat van mögötte rengeteg vizsgával, kórházi gyakorlattal, szakvizsgával, stb. Sőt, ha hanyagság miatt okozna bárkinek bármit, akkor elvennék a gyógyításhoz való jogát, és meg is büntetnék. Tehát nem kib@szásból írják fel a gyógyszereket, hanem azért, mert tényleg működnek. Ott vannak mögötte a tudományos kutatások.
Aki azt hiszi, hogy ezek a gyógyszerek rosszak/ ártani akarnak az emberekenek ezzel, az maga is mentálisan beteg.
Miért hallassz horror sztorikat?
- mert a páciens hazudott az orvosnak, és nem teljesen az a baja amit elmondott
- mert a páciens nem bízik meg az orvosban annyira, hogy akkor is beszedje a gyógyszert, amikor az kellemetlen
- ezek a gyógyszerek nem azonnal hatnak, hanem sok-sok idő kell nekik. Minimum 2 hét minden dózis változtatás után
- kezdetben azért lesz ramatyabbul az ember, mert az agy nagyon nem szeret megváltozni. Azaz ha picit is kibillented ennek a komplex szervnek a kémiai összetételét, akkor annak mindenféle mellékhatásai lesznek, de csak addig, amíg újra be nem áll a homeosztázis. Na itt van az, hogy az együgyű "én mindent is jobban tudok az orvosnál" emberek megijednek, és abba is hagyják a kezelést. Csak rá kell erőszakolni magad, hogy minden nap bevedd az előírt adagot, és idővel jobb lesz. Ja, nem árt mellette egészségesen étkezni, nem zabálni, eleget aludni, pihenni.
Amit sokan nem értenek: az antidepresszánsok nem tesznek boldoggá önmaguktól, hanem meggyógyítják az ember agyát, hogy több energiája, stabilabb kedve legyen, és tudjon relaxálni. Aki öngyilkos gondolatokkal is szenvedett, annak ezek szépen lassan eltűnnek. Azaz a gyógyszer megteremti a feltételeket ahhoz, hogy ha olyan dolgot csinálsz, ami tetszik neked, akkor attól boldog tudsz lenni. Ha tudsz boldog lenni, és kapsz önmagadtól visszacsatolást, akkor nem akarod megölni magad, mert hirtelen elkezded érezni, hogy van értelme élni.
Szóval a gyógyszer KELL. Én valószínűleg már nem élnék, ha nem mentem volna el dokihoz, és nem pontosan úgy szedtem volna mindent, ahogy felírta (kivétel a Xanax, de azt mondta, hogy amúgy nem létszükség, csak ha nagyon rosszul lennék)
Mindezt úgy, hogy amúgy mindenem megvan. Diploma, szuper állás, eszméletlen jó fizetés.
Léteznek a mentális betegségek, és nagyon is valósak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!