Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan kezeljem, hogy ugyanúgy...

Hogyan kezeljem, hogy ugyanúgy látnak engem az emberek, mint amilyen régen voltam?

Figyelt kérdés

Gyógyszerfüggő voltam, súlyos depresszióban szenvedtem kb. 18 éves koromtól egészen 23 éves koromig, végül sikerült egy olyan orvost és kezelést kapnom, ami szó szerint csodát tett velem. Nem mondom, hogy 100% jól vagyok, és nincsenek néha sötétebb periódusok, de teljesen jól funkcionálok a hétköznapi életben. Most vagyok 25 éves és csak most készülök egyetemre menni. A depresszió megfosztott a fiatal felnőttkoromtól, ezért kénytelen vagyok most pótolni minden lemaradást. Azt mondtam a pszichiáteremnek, hogy olyan, mintha most lennék 18 éves, és ott folytatnám az életet, ahol a depresszió miatt megállt.

Az a baj, hogy amikor elmondtam a régi ismerőseimnek, hogy milyen terveim vannak, azaz egyetemre felvételizek, akkor vagy lesajnálnak, hogy “ilyen betegen” hogy leszek rá képes, vagy kinevetnek, és megpróbálnak bűntudatot kelteni bennem, hogy ilyenkor már pályakezdőnek kellene lennem, a családtervezésen kellene lassan gondolkodnom, stb.

Hogyan kezeljem azt, hogy a környezetem még mindig betegnek néz, vagy alapból furcsálja, hogy valami gond volt/van velem, amiért én csak most kezdem el azt, amit az átlag 19 évesen kezd el? Arról nem is beszélve, hogy megpróbálnak lebeszélni az egyetemről, mivel szerintük már túl idős vagyok ehhez.

Sajnos nem én választottam a mentális betegséget, így is minden egyes nap hálát adok azért, hogy sikerült kimászni a pszichiáter segítségével abból a mélyből, amiben benne voltam. Szerencsére van pénzem a képzéshez, mivel a két év alatt megdolgoztam és összespóroltam annyit. Nekem sem könnyű azzal a tudattal élnem, hogyha nem lettem volna beteg, akkor már most lediplomázhattam volna azon a szakon, amire csak most jelentkeztem, de nekik még van pofájuk számon kérni ezt. Sokan nem rosszindulatból mondják, de nekem mégis fáj, mert azt szeretném, hogy normálisnak lássanak engem, mint bárki mást. Nem akarom, hogy az a kép legyen a fejükben rólam, amilyen régen voltam.

2022. márc. 29. 23:13
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Ne törődj vele. 25 éves még nem idős semmire sem.
2022. márc. 29. 23:19
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Éppen hogy kijöttél a depresszióból, még nem szoktak hozzá. Majd ha látják az eredményeid, akkor elfeledkeznek róla, hogy beteg voltál.
2022. márc. 29. 23:24
 3/8 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy ez furán hangzik, de mentálisan tényleg most érzem magam 18 évesnek (még ha nyilván érettebb vagyok érzelmileg a korom miatt), de olyan mintha kaptam volna a kezelés után egy második esélyt, és nagyon szeretném, ha a környezetem is úgy kezelne, mint egy érettebb 19 évest (a felvételi miatt most fogok érettségizni isj, és nem bántana azzal, hogy idős vagyok, meg hogy miért most kezdem az egyetemet stb.
2022. márc. 29. 23:29
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
A környezeted nem fog 19 évesnek kezelni, mert nem vagy az, hanem 25 éves. Nincs ezzel semmi baj, sokan járnak 30 körül is nappalira.
2022. márc. 29. 23:40
 5/8 A kérdező kommentje:
Igazad van, valószínűleg az zavar, hogy a régi énemmel azonosítanak továbbra is.
2022. márc. 29. 23:56
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
14-23eves koromig narkoztam.. lassan 26eves vagyok es ket gyermek edesanyja. Az anyam a mai napig azt hiszi, hogy meg mindig egy lecsuszott drogos kis pitsa vagyok (elegge hozzajarult) ahogy nagynenem es csaladja is ebben van. Lesajnalo pillantasokat vetnek ram mert elbaxtam az eletembol majdnem 10 evet (nem mintha megprobaltak volna segiteni kimaszni a godorbol). Ha meg veletlen a regi "cimborakkal" futok ossze, latom a gyuloletet a szemukben, hogy ok meg most is ott vannak, ahonnan nekem nagy nehezen sikerult kijutnom, de nekik nem 🤷🏼‍♀️ ez sajnos ilyen. En lexarom a lesajnalo es gyulolkodi tekinteteket is. Magamnak bebizonyitottam, hogy nem kell masnak megfelelnem es hogy ha az ember AKAR akkor TUD valtoztatni
2022. márc. 30. 01:10
 7/8 anonim ***** válasza:
Minek neked mások vèlemènye? Hát attól te nem fogsz előrèbb menni hogy a szomszèd Jóskapista mit mondott. Ezt annyira el kellene felejteni mindenkinek hogy hagyod magad befolyásolni. Az a lènyeg amit te gondolsz. A többi csak süket duma. Aki kinevet meg azt mondja hát hogy menne ez neked azèrt mondja mert neki nem menne ès ezèrt úgy van vele hogy akkor te mit akarsz.. de egyet ne felejts el. Te nem ők vagy. Ès az egyetlen ember akinek elszámolni valód van az saját magad vagy.
2022. márc. 30. 18:13
 8/8 anonim ***** válasza:
Nekem is volt 7 évvel idősebb évfolyamtársam. Ugyanúgy viselkedtünk vele, és ő velünk, mint az egykorúakkal. 25 évesen pedig még egyáltalán nem késő elkezdeni.
2022. márc. 30. 18:25

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!