Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tegyek, ha betegesen...

Mit tegyek, ha betegesen sajnálom a pénzt szórakozási eszközökre, cikkekre amelyekre igényem lenne?

Figyelt kérdés

30F vagyok egyedülálló.

A helyzet az, hogy a félretett pénzemből nagyon nehezen áldozok fel ilyen tárgyakra pénzt. A legfőbb gond, hogy hónapok mennek el az agyalással, hogy megvegyem-e vagy ne, és ezzel rengeteg idő-energia elmegy.

Nem arról van szó, hogy nem futna rá, vagy az étel elől menne el a pénz, simán megvehetnék pl egy TV-t, amire már nem tudom mióta vágyok, mert most egy 15 éves van, és szó szerint nézhetetlen már...

Az okokat keresem, de nem tudom. Vagy az a gond, hogy még nincs házam és nyilván arra megy félre pénz főleg, vagy mert soha nem kaptam semmit, és túlságosan megbecsülöm a pénzt. Amit észrevettem, ha sokkal több jött be valamikor, akkor is ugyanúgy sajnáltam kivenni belőle mondjuk pár tízezer forintot akár egy jobb dzsekire, vagy bármi szórakoztató dologra, ami nem a mindennapi élethez szükségeltetik.

Nem tudom, mások hogyan vannak ezzel, de én ilyen emberrel még nem nagyon találkoztam, mint én. Azt látom, hogy simán megy a fogyasztás ezerrel a világban, na de persze én sohasem szeretnék ilyen mértékben, csak tényleg azokra az eszközökre pénzt áldozni, amiket valóban ki is használnék.

Most is van pár dolog a listámon már hónapok óta, de egyszerűen annyira bánt, hogy -x ezer forint eltűnne a megtakarításból. Ami mint említettem sokat nem osztana-szorozna, nem ezen múlnának a dolgok, de mégis belül felszültséget okozna.

2022. márc. 21. 11:26
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Olvasd el ezt, én nagyon szeretem ez a pénzügyi blogot, angyon j tanácsai vanak:

[link]

2022. márc. 22. 12:45
 12/21 A kérdező kommentje:

Ez nagyon király cikk, ment a zöld.

Átolvastam, de még egyszer átfogom. A lényeg persze átjött. Hát őszinte leszek, egy kicsit mintha kettőnek a keveréke lennék.

Amúgy azon gondolkoztam, hogy ezt a problémát inkább pszichológiai vagy pénzügyi részről érdemesebb-e megközelíteni.

Sajnos egyre rosszabb, a tegnapi napom is ráment az agyalásra, és ilyenkor a depressziómon még többet ront.

2022. márc. 22. 14:44
 13/21 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező ! Te FÖSVÉNY VAGY !

Onnan tudom,mert én is FÖSVÉNY VOLTAM !

Könnyen orvosolható,nem kell pszihiáter,amid felesleges azt adományozd el.Akár egy kinőtt inget,vagy egy kinőtt cipőt,mondjuk a Vöröskeresztnek,és ŐK oda adják annak aki rászorul.

Jót fog tenni a lelkednek,hogy segítettél egy valakin.

2022. márc. 24. 05:39
 14/21 anonim válasza:
100%
Lépj ki a komfortzónából!! Mi van, ha nincs holnap? Próbáld meg kiélvezni a munkád gyümölcsét!
2022. márc. 24. 19:22
 15/21 A kérdező kommentje:

Ez a komfortzona kategória lenne?

Amúgy igen, fosvenyseg lehet a háttérben.

2022. márc. 24. 20:02
 16/21 anonim ***** válasza:

Bennem is van hasonló vonás, pl a végsőkig használom az eszközeimet, mikor már alig működnek.

Szerintem amire tudsz gondolni, hogy az infláció jobban elviszi a pénzedet mint ha eszközbe raknád, szóval megtakarításnak/befektetésnek is tekintheted pénzügyileg is, ha minél előbb veszel egy tévét/hűtőt, stb.

De amúgy minimum devizában vagy állampapírban tárold a pénzedet, mert így tényleg csak elfogy az inflációval.

De a takarékosság amúgy erény, amire kevesen képesek. Szerintem nem kell olyan negatívan felfogni.

2022. márc. 31. 14:07
 17/21 anonim ***** válasza:
Még az jutott eszembe, hogy mi lenne ha egy perselyben gyűjtenél pénzt valamire. Pl minden hónapban félreraknál x összeget arra a célra. Talan kevesebb bűntudatot okozna.
2022. márc. 31. 14:13
 18/21 A kérdező kommentje:

"Még az jutott eszembe, hogy mi lenne ha egy perselyben gyűjtenél pénzt valamire. Pl minden hónapban félreraknál x összeget arra a célra. Talan kevesebb bűntudatot okozna."

Tettem, sajnos mindig az volt a vége, hogy ácsingóztam folyamatosan, hogy beletegyem inkább a megtakarítás közé, és az is lett a vége, mert folyamatos szorongást okozott.

Sok mindent próbáltam amúgy, a válaszokból is szedtem ötleteket, de úgy veszem észre egyre súlyosabb ez nálam.

Most azt csináltam, megkevertem a havi költőpénzt és a félretettet, váltottam át euróra is, így nem tudom pontosan mennyi van félretéve és a költőpénzt sem figyelem annyira pontosan.

Mostantól nem számolom, hátha segít, mert már az egész napom az teszi ki, hogy kellene valami, de olyan szorongást okoz a megvétele, hogy nem tudok rábökni a rendelés gombra.

Szerintem ez már bőven a terápia kategória lenne, de nyilván arra is sajnálnám a pénzt, főleg a mai pszichológus árak mellett.

2022. ápr. 6. 11:59
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
Azon gondolkodtam, hogy nem segítene esetleg, ha egészen kis összeget adományoznál vmilyen jótékonysági szervezetnek? Vagy megpróbálnál bármilyen olyan dolgot csinálni, ahol te adsz valakinek? Ruhát, cipőt, ételt, tárgyakat, bármilyen segítséget?
2022. ápr. 6. 13:16
 20/21 A kérdező kommentje:
Megprobalom, köszönöm
2022. ápr. 9. 14:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!