Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tegyek, ha betegesen...

Mit tegyek, ha betegesen sajnálom a pénzt szórakozási eszközökre, cikkekre amelyekre igényem lenne?

Figyelt kérdés

30F vagyok egyedülálló.

A helyzet az, hogy a félretett pénzemből nagyon nehezen áldozok fel ilyen tárgyakra pénzt. A legfőbb gond, hogy hónapok mennek el az agyalással, hogy megvegyem-e vagy ne, és ezzel rengeteg idő-energia elmegy.

Nem arról van szó, hogy nem futna rá, vagy az étel elől menne el a pénz, simán megvehetnék pl egy TV-t, amire már nem tudom mióta vágyok, mert most egy 15 éves van, és szó szerint nézhetetlen már...

Az okokat keresem, de nem tudom. Vagy az a gond, hogy még nincs házam és nyilván arra megy félre pénz főleg, vagy mert soha nem kaptam semmit, és túlságosan megbecsülöm a pénzt. Amit észrevettem, ha sokkal több jött be valamikor, akkor is ugyanúgy sajnáltam kivenni belőle mondjuk pár tízezer forintot akár egy jobb dzsekire, vagy bármi szórakoztató dologra, ami nem a mindennapi élethez szükségeltetik.

Nem tudom, mások hogyan vannak ezzel, de én ilyen emberrel még nem nagyon találkoztam, mint én. Azt látom, hogy simán megy a fogyasztás ezerrel a világban, na de persze én sohasem szeretnék ilyen mértékben, csak tényleg azokra az eszközökre pénzt áldozni, amiket valóban ki is használnék.

Most is van pár dolog a listámon már hónapok óta, de egyszerűen annyira bánt, hogy -x ezer forint eltűnne a megtakarításból. Ami mint említettem sokat nem osztana-szorozna, nem ezen múlnának a dolgok, de mégis belül felszültséget okozna.

2022. márc. 21. 11:26
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%

Én is eléggé spórolós vagyok, de ilyen helyzetekben mindig fontolgatom azt, hogy a beruházás mennyibe fájna nekem és hogy mekkora jótéteményt kapnék cserébe.

PL. a tévé ügye: ha már 15 éve használsz egy tévét és élvezhetetlen a régi, akkor én pl. átgondolnám, hogy mennyire szolgálta meg a régi tévé az árát?

PL. annak idején 50000 Ft-ba került, akkor az azt jelenti, hogy havonta kevesebb, mint 300 ft-ba került nekem a tévé, az napi 10 ft-ál is kevesebb összeg. Vesd össze azzal, hogy ma mit kapsz 10 Ft-ért, és indjárt könnyebb lesz ez a beruházás.

Egy másik módja ennek, hogy kiszámolom, hogy mennyit kell érte dolgoznom, hogy megvegyem. PL. ha havi nettó 400e-et keresek, akkor ez azt jelenti, hogy az 50000-es tévéért 21 órát kell dolgoznom, azaz kevesebb, mint 3 munkanap alatt megvan az ára.

Én ezeket alkalmazom.

2022. márc. 21. 11:59
 2/21 anonim ***** válasza:
100%

Ha ennyire sajnálod elkölteni rá a pénzt, miért nem keresel ingyenesen elvihető cuccokat? Vagy amit más már használt, az nem érdekel?

Pl.: TV-ket is lehet így kapni.

Ruházatnál pedig vannak olyan használt ruha boltok, ahol még vadonatúj cuccok is beszerezhetőek mérsékelt árakon.

2022. márc. 21. 12:07
 3/21 A kérdező kommentje:

Ingyenesen elvihető az milyen lehet? xD

Amúgy szoktam nézegetni használt dolgokat, pl angol használtruha webshopokat, de ott is rettentően felmentek az árak, és kb. majdnem megegyezik már egy gyengébb üzlet áraival...

A használt dolgokkal azért nem vagyok jóban, mert már többször megszívtam, hogy vásároltam, és rossz lett, vagy hamar elromlott/tönkrement...

Ott ugye az a rizikó, hogy bár olcsóbban megkapom, de könnyen el is bukhatom a pénzt. Általában ilyenkor hetekig letargiában voltam és a szorongásom is előtört.

2022. márc. 21. 12:16
 4/21 anonim ***** válasza:
100%

"Ingyenesen elvihető az milyen lehet? xD"

Ilyen: [link]

2022. márc. 21. 12:20
 5/21 anonim ***** válasza:
55%

"A használt dolgokkal azért nem vagyok jóban, mert már többször megszívtam, hogy vásároltam, és rossz lett, vagy hamar elromlott/tönkrement..."

Akkor nem tudsz jól választani.

Pl. én vettem a HÁDÁ-ban vadonatúj francia gyártású bakancsot, olyan 10 éve lehet, és még mindig használatos, pedig nem egy szezont kibírt. Igaz, nem ragasztott, hanem varrt, így nem engedi el magát a talp rész.

Válogatni is tudni kell. Csak mondom.

2022. márc. 21. 12:24
 6/21 anonim ***** válasza:
100%

használt ruhát soha nem vennék netről, pl. a Háda nekem eléggé bejött.

Lehet, hogy hasonló árban van, mínt a thai vagy vietnámi gyártású fast fashion cuccok, de sokkal jobb minőségű évekig/évtizedekig használható cuccokat lehet találni ott.

Pl. a férjem munkahelyre hordott elegáns ingeit kivétel nélkül angol turiban szereztem be, hibátlan, újszerű állapotban, Jermyn street-i márkák 2000 Ft körül. Már kb. 5-6 éve hordja őket, és semmi bajuk, amikor az itthon vett 30000 Ft-os Hugo Boss ingnek 1 év után rojtosodik a mandzsettája.

2022. márc. 21. 12:45
 7/21 anonim ***** válasza:
100%

Meg kell engedned magadnak, hogy pénzt költhess magadra. Fogalmam sincs, hogy ezt hogy lehet megtenni. Én pont az ellenkező véglet vagyok, mióta gyerekeim vannak (akiket egyedül nevelek) tényleg minden hónapban megélem, hogy "úristeeeeeeeeeeen, nem fogok tudni kaját venni, nem fogok tudni gyógyszert venni (ha kellene), nem fogok tudni rezsit fizetni" és MÉGIS elmentem és vettem egy 500 forintos cappuccino-t. Mert megérdemlem. :) Most már tényleg annyira drága a kaja, hogy ilyen luxust nem engedek meg magamnak, de azért élelmiszervásárláskor csak eljár a kezem... megveszek olyat, amire abszolút nincs pénz.

Szóval neked a másik irányból kéne megközelíteni, hogy "egyszer élek, tényleg szükségem van a tévére, nem a legdrágábbat fogom úgysem megvenni, de ha választok egyet, akkor örülni fogok neki és tök jó lesz, mert sokáig fogja bírni". Nehogy aztán úgy járj, hogy veszel egyet, aztán visszaviszed, mert nekikeseredsz, hogy nem érdemelted meg (nem jó, drága, felesleges, stb.).

És az is számít, hogy miben nőttél fel (jól éltetek, átlagosan, spórolósan) és hogy a családod most hogyan él (mit látsz, hogy szüleid, testvére(i)d hogy élnek).

Nálam az nyilván nehezítő tényező, hogy a szüleim és a testvéremék nagyon jó színvonalon élnek és így azt érzem, hogy nekem is jár a cappuccino (még ha nem is).

2022. márc. 21. 13:38
 8/21 A kérdező kommentje:

Köszi #7-es.

Hát igen, jól látod fontos szempont, miben növünk fel.

Mindig volt a hűtőben minden, ruha, fedél a fejem felett, a taníttatáshoz megvolt minden, ami kellett (és ennyi, nem több), DE:

Nagyon jó környéken volt az iskolám (sok gazdag), és az osztály döntő többsége kb. 60-70% nagyon jólétben volt. Szerencsére, még nem abban a korosztályban éltem, mint most, hogy ha nincs iPhone 13-asa a gyereknek, akkor az egész osztály cikizi.

Ha most lennék iskolás, engem is cikiznének, hogy csóró vagyok, ez tuti fix. Hallom, mi megy a mostani általános meg középiskolákba, durva...

Tudom, sokakat felháborít amit most mondok (jogosan), de nem ritkán zavar, hogy nem gazdag családban nőttem fel... Mint említettem, a környék nem kispályás, az osztálytársaim, akikkel jóban voltam, már mind saját lakásban él (szülők által). Én meg kuporgatom félre a pénzt, de már igazából lemondtam saját lakásról, mert folyamatosan szállnak el az árak, és egyre kevesebbet ér az, amit eddig félreraktam.... Valószínű majd ha egyszer öröklök, mivel egyke vagyok, akkor lesz saját házam, de ez remélem minél később lesz !

De egyébként rossz érzésként éltem meg gyerekként, hogy pl. kellett egy nyomtató, mert lehetőség volt így jobb jegyeket szerezni, ha valaki tanulmányokat ollózott össze és dokumentumba összeszedte, azért a nyomtatóért az összes "zsebpénzemet" (amit alkalmakra kaptam) fel kellett áldoznom, és nem mondhattam azt, hogy apa-anya nem tudnátok megvenni? Pedig azért volt pénz, mert apám kisvállalkozó volt és most is, de valahogy nem erőltették ezt a dolgot. Nyilván a bankszámlára nem tudtam ránézni, de apám nagyon vaskalapos volt mindig, anyám törte meg, mert ő meg a teljes ellentétje.

Igazából mára mintha kicserélték volna őket, gyakran akarnak megvenni ezt-azt, de nyilván 30 évesen nem fogok elfogadni tőlük egy TV-t vagy monitort már, mert elég ciki lenne... De simán előfordul, hogy hozzám vágnak egy tízezrest, ha nem fogadom el, akkor is odaadják valahogy. Lakást mondták nem tudnak venni, de ha esetleg lejjebb mennek az árak, akkor majd segítenek valahogy.

Az bánt, ez sokkal jobban esett volna tinédzserként, pedig nem léptek más társadalmi csoportba, ez tuti.

Elnézést a kitérőért, amúgy biztos van sok probléma a gondolkodási módomban, ezt belátom és próbálok javítani rajta...

2022. márc. 21. 14:21
 9/21 NTBS ***** válasza:
Szerintem próbálj beszélni erről olyan személlyel, akiben megbízol. Esetleg valamilyen terápiás csoport.
2022. márc. 21. 15:05
 10/21 A kérdező kommentje:

Gondolkodok a terápian. Köszi.

Aki tud még tanácsot, azt megkoszonom.

2022. márc. 21. 17:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!