Ez inkább ventillálás lesz, mint kérdés. A 86 éves kontrollmániás anyám teljesen kikészít. Mit tegyek?
"hogy én itt minden hasonló esetben teljes kapcsolatmegszüntetést ajánlok"
Igen, csak ez a megoldás. Ha ezt nem szeretnéd (amit megértek, mégis csak az anyád) akkor soha nem fog változni. Főleg, hogy már évtizedek óta így van.
Menj el pszichológushoz, ő segíthet feldolgozni, hogy nem olyan a kapcsolatod édesanyáddal, mint szeretted volna. Illetve tudtok együtt új kommunikációs módokat kidolgozni.
Volt egy olyan kérdésem, hogy lehet-e valaki túl öreg a pszichoterápiához. Azt a választ kaptam, hogy nem. Ha édesanyád nem épül már le agyilag, és fizikailag, is van olyan karban, hogy eljárjon terápiára, ne adj Isten képes Skypeolni, és úgy részt venni terápiában, akkor ő is megpróbálhatná. Feltéve, hogy motivált a változásra.
Én is gondoltam arra, hogy arra lenne szüksége, de nyilván nem véletlen, hogy eddig nem ment el (és nem azért, mert lebecsülné ezt a tudományt). Önmagunkkal szembenézni iszonyú ijesztő, és szerintem a teljes, 1936-tól terjedő életének az összes sérelmével és elkövetett hibájával most szembesülni tudatosan, ahhoz már túl késő van, ebben a korban mégiscsak a szőnyeg alá söprés a nagyobb életbiztosítás. Biztos, hogy nem is menne el, és én se merem ezt felvetni.
Még azt megjegyzem, bár már itt túltárgyaltuk, hogy ha ugyanez a viszony egy párkapcsolatban/házasságban vagy akár munkahelyi kapcsolatban lenne, egyértelmű kizárólagos megoldás lenne a kilépés. De az engem mégiscsak tisztességben,anyagi jólétben, a maga módján szeretetben (hát nem olyanban, mint kellett volna), rendezett családban felnevelő és azóta is rám odafigyelő anyámmal ezt mégsem tehetem. Most itt végiggondoltam, hogy ha én ezt megtenném, elvenném a teljes életét. Ő az enyémet nem, mivel én fiatalabb vagyok, legfeljebb az életemből egy kis részt, de még marad belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!