Mennyire gyakori a borderline vagy mániás epizódban a kötekedés?
Főleg azok válaszát várom, akik ismernek ilyen embert, vagy saját maguk is érintettek. Van egy barátnőm, aki egyértelműen a kettő közül valamelyik, két pszichiátertől is kapott diagnózist, amikor öngyilkossági hajlammal befektették a zárt osztályra, azonban az egyik borderline-val a másik pedig bipoláris zavarral diagnosztizálta. Elképzelhető, hogy mindkettőben szenved.
A lényeg, hogy évente párszor vannak mániás epizódjai (felelőtlen szex, droghasználat, impulzivitás), de velem eddig normálisan beszélt, az utóbbi időben viszont többet kötekedik a kelleténél. Én alapvetően egy konfliktuskerülő ember vagyok, ezért nehezen tud mibe belekötni, meg nem veszek részt a játszmáiban, így az maradt, hogy hülyeségekbe köt bele, pl. eddig soha nem volt baja azzal, ahogyan beszéltem, most viszont folyamatosan azon nevet, hogy milyen tájszólásom van, vagy nem lehet neki semmit sem elmesélni, mert azonnal belém köt és engem hibáztat, vagy kifogásol rajtam valamit. Kezdem ezt egy kicsit soknak érezni, de nem akarom megbántani, mert nagyon labilis és könnyen átbillen a ló másik oldalára, depresszióba esik és mindenen megsértődik, viszont az én idegeimnek sem tesz jót, hogy folyamatosan piszkálódik.
Akik ebben a betegségben szenvednek, mit éreztek ilyenkor? Félek, hogy csak túlreagálom, de a volt páromnak a nagymamája bipoláris zavarban szenvedett, és amikor mániája volt, akkor az egész családjába kötekedett, akkor már tudták, hogy megint "rohama van", ezért gondolom, hogy nála is ez lehet az oka.
5-ös vagyok.
Senki sem beszélt fizikai elvonási tünetekről. Pszichés hatásokról írtam, ami esetenként lefedi, vagy átfedést mutat a borderline/bipoláris tüneteivel. A kötekedés és nagyképűség pont a kólával.
Mivel a kérdésben "droghasználat" szerepel a tünetek felsorolása között, nem nagy ritkán egy csík kóla, azért nem mindegy... A sima pszichiáternek pedig túl sok köze nincs az addiktológiához, arra külön szakosodnak. A pszichés tüneteit a használatnak simán félrediagnosztizálják.
Mivel kifejtetted, hogy a droghasználat mint tünet valójában nincs, vagy olyan mértékben minimális, hogy köze sincs a témához, ezért a felvetésem tárgytalan. Ahogy a kérdésben említett "droghasználat is"
Amúgy meg vagy elfogadod, hogy beteg, vagy ha nem tudod így elviselni elkerülöd. Nyilván senki sem élvezi, ha piszkálják. Se a borderline se a bipoláris nem az a probléma amit a baráti kör meg tudna oldani.
És te szakember vagy, vagy mi? Egy pszichiáter nyilván ért az addiktológiához is, pl. Csernus is pszichiáter, mégis heroinistákat kezelt.
A droghasználat pedig az adott epizódra vonatkozik, vagyis amikor nincs hullámvölgy, akkor nem szed semmit, de amikor igen, akkor napi szinten tolja, ugyanis napi szinten bulizik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!