Hogy segítsünk egy depressziós (?) barátnak?
Hogy tudunk segíteni annak, aki nem nyitott erre? Évek óta elzárkózik mindenki elől, nincs fix munkahelye, családjával rossz a kapcsolata, párkapcsolata nincs és egyértelműen depressziós (öngyilkossági gondolatokkal). Utóbbit nem mondja ki, de mindig "elfogadó" volt azokkal kapcsolatban, akik ezt látták egyetlen megoldásnak. Harmincas nőről van szó, aki egyébként több diplomás kifejezetten intelligens, féltem őt...
Vallási vonalról hallani sem akar (van mélyen hívő barátunk elutasítja), nagyon nehezen vonható be bármilyen programba tehát "kizökkenteni" sem egyszerű.Orvoshoz/ szakemberhez magától nem fordul így mi a barátok sem tudunk mit tenni.
Kérlek ne azt írjátok akkor "ennyi" , mert a barátok nem azért vannak tétlen nézzék ahogy leépül valaki, de megoldást nem találok. Volt valaki hasonló helyzetben? Megköszönném a saját tapasztalatokat.
Szia. Azt hiszem, te egy nagyszerű, együtt érző barát vagy. De ne hidd el, hogy biztos nem lehet segíteni. Ne mondd azt soha, hogy "ennyi volt." Azt hiszem, van olyan rossz állapot, amikor a jó szándékú szavak sem tudnak segíteni. Én nem vagyok pszichiáter, semmi képzettségem ilyen képzettségem sincs, de súlyos pszichés problémával küzdöttem néhány éve, a diagnózis még fennáll, de jobban vagyok. Az életem legrosszabb napján barátok közt voltam, és nem tudtak rajtam segíteni, sőt a "segítségük" olyan közel sodort az öngyilkossághoz, hogy csak egy hajszál választott el tőle!
Szóval néhány dolog, amit NE tegyél:
1. Ne cáfold meg, amit mond. Amit mond, az számára a valóság, bármilyen butaságnak is hangzik neked. Ne kezdd el mondani neki, hogy mi az igazság, mert abból azt érzi, hogy még a legjobb barátja sem érti meg őt.
2. Ne beszélj arról, hogy milyen klassz dolgok vannak az életben, amiket tudnátok együtt csinálni, és ne hívd ilyen programokra. Őt most az foglalkoztatja, hogy a démonaival megküzdjön, nem az élet örömei, és ha ilyeneket mondasz, attól azt fogja érezni, hogy egyáltalán nem érzel együtt vele, nem vagy tisztában a súlyos állapotával.
3. Ő valószínűleg úgy látja, hogy senki nem szereti őt, és ő senkinek nem fontos, beleértve tégedet is. Tudjuk, hogy ez nem igaz, de ennek ellenére, lehet, hogy a "bármikor számíthatsz rám" is inkább rossz vagy legjobb esetben közömbös hatást vált ki nála, mert azt érzi, hogy ez nem igaz.
Én inkább kérdeznék. Mondd el, mi fáj? Meghallgatlak. Mit érzel? Ha túl gyorsan abbahagyja: Még mit érzel? De ne azért kérdezz, hogy utána adj neki rá egy megoldást, hanem hogy ő maga tisztába jöjjön magával, hogy mi van a szívében, lelkében mélyebben. A megoldást remélehetőleg majd ő is megtalálja szép lassan.
Ha aközben, hogy a fájdalmairól és érzéseiről beszél, valami nagyon extrém vagy mély dolgot mond, pl. hogy meg akarja ölni magát, akkor csak nézz a szemébe, és mondd: "Barátom, hadd öleljelek át!" És öleld át. De lehet, hogy jobb, ha semmit sem mondasz, csak átöleled. Próbáld addig ölelni, amíg sírni nem kezd. Ha a könnyek megtörténnek, az már a gyógyulás első jele lehet.
Mint említettem, én nem vagyok szakember, és nem depresszióval küzdök, hanem skizofréniával, de remélem, amit írtam az rosszabbá nem teheti a helyzetet. Ellenben, amit egyesek tanácsoltak előttem, azok közül néhány dolog rosszabbá teheti a helyzetet.
Én azt gondolom, hogy mindekire a saját szeretetnyelvével lehet leginkább hatni, azzal lehet leginkább "felmelegíteni". Nekem, abban az akut helyzetben, a "legrosszabb napomon", az segített volna, amit írtam: a kérdések az érzéseimről és fájdalmaimról, meg az ölelés. Az ölelés az egyik szeretetnyelv. Gary Chapman szerint az öt szeretetnyelv az Elismerő szavak, Minőségi idő, Ajándékozás, Szívességek (vagy más néven Szolgálat), és Testi érintés.
Mivel a helyzet nem olyan akut, mint az én esetemben, hanem krónikus, egy szisztematikus, időről-időre való szeretetadag neki a szeretetnyelvéből remélhetőleg segíthet. Először is tudnod kell, mi az ő szeretetnyelve, mert másfajta szeretet nem igazán fog hatni rá. Például, ha a szeretetnyelve a szívesség (szolgálat), és amikor meglátogatod, látod, hogy kosz és rendetlenség van a lakásában, csak takaríts ki neki különösebben sok beszéd nélkül. És ezt időnként tedd meg neki. Ha az ajándékozás a szeretetnyelve, akkor ha tudod, hogy nagyon szeret valamit, vagy említ valamit, amire szüksége van, vedd meg neki ajándékba. Most jön a karácsony, ilyenkor ez még fontosabb, ha az ajándékozás a szeretetnyelve. A többi szeretetnyelvhez is ki tudsz találni valamit. Imádkozom a barátnődért.
Egy 52 éves keresztény férfi
Szerintem nem értelmezted jól amit írtam...ezen már rég túl vagyunk.
Köszönöm szépen, hogy a "másik oldalról" leírtad mi megy végbe bennetek! Nagyon fontos ezt lássam, persze kb tudom ennyi év után, de akkor is.
Nekem azt mondták az orvosok, hogy csak akkor tudnak segíteni ha ő is nyitott erre különben hiába hívok mentőt vagy viszem én be. :(
Sokszor megmondom őszintén negatívumként látom ennyire intelligens (ő is egyetemen végzett), mert sokáig idegenek előtt is egészen szépen tudja rejteni a problémáit szinte mesteri fokon. Megvan ennek a maga veszélye is.
Köszönöm, hogy időt szántál rám /ránk és ilyen részletesen leírtad mindezt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!