Az apakép hiánya van valamilyen hatással a gyerekre a későbbiekben?
Igen sok esetben kifejezetten pozitív a hatás, ha az alkoholista, agresszív, primitív apa nincs jelen az életében.
Egyébként olyan családot nem tudok elképzelni, ahol nincs megfelelö férfi családtag - nagyapa, nagybácsi, vagy egyéb valaki -, aki a gyereknek ne tudna adni apaképet.
"a férfiak alkoholproblémái és dühkitörései mögött igen nagy arányban a csendesen de kegyetlenül agresszív nők húzódnak meg."
Ez nem igaz, emögött az ugyanilyen apakép áll!
Ne haragudj, de ez egy igen kártékony a felfogas.
Az hogy ki milyen mintákat hoz itt ugyanis mellékes. Egy harmonikusan működő családban, ahol a szülők támaszkodhatnak egymásra a rossz minták, hibás megküzdési stratégiák vagy ki sem fejlődnek, vagy csírajukban halnak el. Az olyan családban ahol egy agressziv férfihibáztató nő van, aki ellenségenek tekinti ahelyett hogy támagotná a férjét, na ott aztán valóban gyorsan ki fognak ütközni az esetleges otthonról hozott rossz, káros megküzdési minták.
Sajnos a mai ideológiai környezet ezeket a negatív szembenállási mintákat erősíti a nőkben, ezzel destabilizálja a családot. Ez az egyik oka a családon belüli erőszak elharapózásának. A férj és feleség ellenfelek, ahol mindenki csak a másik hibáit lesi, hogy aztan azt kihasználja.
Ahogy mondtam ez egy rendkivül kártékony felfogás.
Mindennek van valamilyen hatása az emberekre, gyerekekre. Nyilván ha nincs apafigura annak is lesz valamilyen hatása. De itt inkább a miért a lényeg szerintem. Például ha 2 leszbikus kapcsolatban élő nő nevel gyereket aki egy boldog családban nő fel, esetleg egy nagypapa, nagybácsi férfias figurája mellett nem igazán gondolnám, hogy ebből bármilyen lelki sérelme származna a gyereknek, és ugyan ezt mondanám egy egyedülálló anyás családra is. Ha viszont az apa meghalt, elhagyta a családot a születés után akkor igen az már akár komolyabb mentális problémákat is okozhat. Arról nem is beszélve ha van apa, csupán az apafigura nincs nagyon meg, például alkoholista, bántalmazó, elhanyagolja a gyereket, vagy a válás után új családja lett és már nem igazán foglalkozik a régivel.
#7 nem tudom te milyen világban élsz, de egy alkoholista, bántalmazó apa nem tudom milyen körülmények között lehetne az anya hibája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!