Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogy zajlik egy pszichoterápia?

Hogy zajlik egy pszichoterápia?

Figyelt kérdés
Csak beszélgetsz a dokival mint egy jó baráttal, el mondod mi zavar vagy bánt téged? De ennek mégis mi értelme van? Mármint le is irhatod egy naplóba és nem kell égjen a fejed, a sok panaszkodás miatt. Ne értsétek félre! Csak azért kérdezem mert úgy érzem rám fér egy terápia. Nagyon a béka segge alatt vagyok. De viszont más részről total szégyellem magam amiért nem tudom helyre rázni a fejemet és az életemet, pedig mindenki egy kemény talpra esett embernek ismer.
2021. nov. 12. 19:25
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
77%

En is a pozitivan nyilatkozok taborat erositem :) sajnalom, hogy valaki nem tudja/tudta ezt atelni.

Ket eve jarok pszichologushoz. Eloszor egy traumam feldolgozasa miatt mentem, majd onismeret miatt ottragadtam nala. Nekem is kellett ido, mig lekuzdottem azt, hogy attol, hogy elmondok dolgokat, meg nem panaszkodok. Egy alkalommal volt, amikor gy mentem, hogy most egy panasznapot szeretnek tartani :)

Ami nalunk volt/van:

- tudatalattival dolgoztunk sokat. Relaxalt allapotban iranyitott, hogy mit kepzeljek el, es utana ezeket beszeltuk at - mit szimbolizalnak, hogyan kapcsolodnak hozzam. Tobb kep is elenken el meg bennem: az, hogy mennyire hatat forditok az erzelmeket szimbolizalo folyonak; az, hogy en probaltam megmenteni egy kapcsolatomat, de a masik fel ezt nem akart; vagy ahogyan allandoan maganyos hazak jelennek meg. Voltak olyan kepek, amikor azt ereztem, hogy ezt nem tudom csinalni, es hagyjuk abba a gyakorlatot. Az elejen ezeket le is kellett rajzolnom (volt olyan, ami annyira felkavart, amire azt mondtam, hogy ezt nem rajzolok le). Ekkor jottem ra, hogy mennyire megnyugtat a rajzolas, es sokaig rajzoltam kesobb is. Ezeket a rajzokat is megbeszeltuk (szinek, ha valami takarasban volt, a kerites milyensege, stb).

- az almaimat is irnom kellett, ezekrol is sokat beszelgettunk. Nagyon elinditott bennem egy gondolatsort az az almom, amiben a pszichologusra megharagudtam, mert velem nem, de massal tegezodott.

- olyan kerdeseket tesz fel, amiket onmaganak sem tesz fel az ember. Mielott elkezdtem hozza jarni, azt hittem, ket tabu tema van. Nos, ennel tobb van. Soha eletemben nem gondolkoztam azon, hogy hogyan elem meg a noisegemet, vagy nem tunt fel korabban, hogy ha ferfiakat abrazolo kepeket nezek, zavarba jovok.

- a beszelgetesek elinditanak bennem valamit, jar az agyam azon, amirol beszelgettunk. Ujabb gondolatokat inditanak el, ezek uj beszelgetesek alapjai.

- azt a kettes jol irta: az erzelmek nagyon fontosak, afele probal terelni. Nalam ez nagyon nehezen megy. Ugyanakkor nem hagyja, hogy megkeruljek kerdeseket, feszegeti a temat. Most mar en is jobban latom, hogy mikor haritok.

- mindekozben tobb-kevesebb rendszeresseggel vezettem a naplomat is. Neza annyi erzes feltolult, hogy muszaj volt magambol kiirni. Kesobb jo ezt visszaolvasni.

- most egy nagy valtozas van az eletemben, es nagyon nagy biztonsagerzetet ad nekem, hogy egy teljesen kivulalloval megbeszelhetem, hogy merre haladok.

- soha nem allt sem mellem, sem a masik fel melle, amikor egy konfliktusomrol szamoltam be. Objektiv maradt, segitett a masik szemszogebol is ralatni a tortentekre.

- nyiltan megmondhatom neki, ha valami felresikerult.

Amiben altala sokat valtoztam:

- mar nem felek a mergezo kapcsolatom okozojatol.

- sokkal nyugodtabb, kiegyensulyozottabb vagyok

- ha valaki rosszat mond ram, nem ragodok rajta hetekig, mint korabban, hanem lezarom: ez a velemenye, de ettol meg nem vagyok olyan

- helyesebben kezelek konfliktusokat

- rajottem, hogy mennyire nem szeretek magamrol beszelni

En is csak ajanlani tudom mindenkinek: egy jo szakember baromi sokat tesz hozza az emberhez.

2021. nov. 12. 22:12
 12/12 anonim ***** válasza:
49%
Nem kell ismerned mert szerteágazó és magasan álló ágwzat , két mondattól leakadnal mert fogalmad sincs mit jelent . Nem fog lepleket lerantani nem sokkol Csernusként . Nyugodtan őszintén állj hozzá .
2021. dec. 8. 20:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!