Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ha szorongás, depresszió,...

Ha szorongás, depresszió, borderline miatt évek maradnak ki valaki életéből fiatal korában, akkor ez mennyire behozható felnőttként?

Figyelt kérdés
30 éves leszek lassan, és visszatekintve kb semmi önazonosat nem csináltam a fiatal éveimben. Meg tudok élni, de a képességeimet a rengeteg szorongás miatt nem tudtam egyszerűen kibontakoztatni. Nincsenek valódi eredményeim, sikerélményeim, kapcsolatrendszerem, mindezt úgy, hogy minderre megvolt a lehetőségem. Ott tartok az életemben, mint egy 20 éves egyetemista, vagy mint egy kamasz. Ennyi idősen mennyire lehet még behozni a lemaradást? Vagy már csak ez a sérült, minden lehetőséget kihagyott részem lesz? Ennyi idősen már késő elindulni úgy az életben, ahogy 20 évesen tenné az ember?
2021. aug. 5. 00:34
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
23%
Az ex csajom is borderline volt. Elmesélte hogy én voltam neki kb a 600. pasi az életében. Na ő például a dugással kompenzálta az elb..ott éveket. 35 évesen "sikeres" öngyilkosságot hajtott végre!
2021. aug. 5. 00:53
 2/18 anonim ***** válasza:
96%

Próbálj csatlakozni az állati énedhez és rendbejössz.

Nem az számít mit gondol más és hogy a társadalom szerint mihez vagy elég idős vagy öreg vagy mihez nem....ez csak egy beépített korlát amit azok akik szerencsések vagy sikeresek az életben fiatal korukban és minden beindul szeretnek hangoztatni hogy ennyi idősen már hova....DE NEM!!!

NINCS EGY KÖNYV AMIBEN LE LENNE ÍRVA MIKOR MIT TEHETSZ MEG MENNYI IDŐSEN!

NINCS MEGÍRVA MIKOR MINEK KELL KÖVETKEZNIE!

Van aki már csecsemő korában meghal vagy gyerek korában vagy popsztár korában 28 évesen....te ha dönthetsz dönts magadnak hogyan tovább de ne temesd magad mert más aztmondja te már temesd magad.

2021. aug. 5. 01:03
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

nem tudom. én is személyiség zavarban szenvedek és nekem főként a társas élmények maradtak ki, lévén nem tudok barátságokat kötni és fenn tartani. Emiatt a lehetőségeimet is elpuskáztam és egy trauma miatt évek óta még szellemileg se tudok teljesíteni. Ha meggyógyulsz akkor valamilyen szinten ha pótolni nem is, de kompenzálni vagy utolérni magad még utol tudod. Sajnos ez a legszörnyűbb az életben, ha egyszer a pillanat elmúlik azt már soha se tudod visszahozni. Az évek eltelnek akkor is, ha nem tudod kihasználni őket és 30 évesen már hiába próbálsz tini lenni nem fog menni. Én kb 8-10 évvel vagyok nálad fiatalabb, de már most kezdek én is jelentősen lemaradni a kortársaimhoz képest a felnőtt életben, a tini korom meg egyenesen sivár és üres volt. Azt mondjuk már elengedtem, csak néha depisen köszön vissza a gondolat, hogy mennyi mindenről lemaradtam.

Most jelenleg hátrány ügyileg ott tartok, hogy barátnőm nincs, pedig a korosztályom nagy részének már stabil párkapcsolata van évek óta, de minimum egy komoly kapcsolaton már mindenki túl van. Akkor jogsi a legtöbb ismerősömnek van, nekem nincs. Munkám volt, de a fizetésem és a munkaköröm messze elmaradt a többiekétől, pedig anno engem tartottak a legokosabbnak az osztályban, aztán még is csak én lettem árufeltöltő... Az egyetem is elúszott sajnos. Jelenleg van egy jó lehetőségem továbbtanulás szempontjából, de a fentebb említett trauma miatt annyira nehéz gondolkodnom (és elsősorban szellemi munkát fogok tanulni amihez elengedhetetlenek a jó kognitív képességek), hogy meg van az esélye, hogy ezt a lehetőséget is elbukom. :(

2021. aug. 5. 01:35
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Igen is, meg nem is. A kiesett évek, élmények már nem jönnek vissza, de amúgy bármit megtehetsz. Szóval 20 éves már nem lehetsz, de vkinek 15 évesen jön az első szerelem, másnak meg 35, utóbbinak az ugyanúgy első lesz. Viszont ha a depi, borderline nem múlt el, akkor továbbra sem egészséges emberként folytatod. Ez a hátrány ugyanúgy megmarad, mintha 1 lábad lenne, nem lehet semmisnek venni.
2021. aug. 5. 06:57
 5/18 anonim ***** válasza:
87%
Aki nagy kanállal falta az életet, az is jócskán visszavesz az arcából 30+osan, vagy azért mert megkomolyodik, vagy azért, mert megváltoznak az életkörülményei. Sok barát, haver lemorzsolódik, az életvitel is többnyire átalakul. Visszahozni nem nagyon lehet, kivéve ha valaki nagyon beleragad és 40 évesen is partyzni akar! Egyre szűkebb az ösvény, de nem minden esetben. Én ezt tapasztaltam.
2021. aug. 5. 07:58
 6/18 anonim ***** válasza:
25%
30 felett az a normális, ha egy kicsit megkomolyodik az ember és jönnek a munkásabb évek. Bőven lehet érni, felelősséget vállalni, kapcsolatokat alakítani, csak nem úgy, mint 20 évesen. A prioritások is megváltoznak, ami eddig nem volt fontos, az hirtelen fontossá válik. Az önazonosság azért fontos, mert csak így derítheted ki, hogy mi az, ami a te életedbe tökéletesen belepasszol. Ehhez egy kicsit ismerni kell saját magad.
2021. aug. 5. 08:05
 7/18 A kérdező kommentje:

"Bőven lehet érni, felelősséget vállalni, kapcsolatokat alakítani, csak nem úgy, mint 20 évesen"

Ez a dolgok normális menete, de mi van, ha ez valakinek teljesen kimaradt? Az bolyongani fog és sikertelen lesz?

Amikor 4-5 évvel fiatalabb voltam, akkor nem gondoltam, hogy ez ennyire fog szorongatni. Rettenetes érzés belegondolni, hogy ezzel ennyire elcsúsztam. Párkapcsolatom is nagyon későn lett.

2021. aug. 5. 18:37
 8/18 A kérdező kommentje:

1: remélem, velem nem ez lesz.

2.: ok, ezt értem, de én pl nem tudok túllendülni azon, hogy mennyire hülyén néz ki ebben a korban, ha azt csinálom, amit 20 évesen kellett volna. Ugyanúgy vágyom rá, de már röhejes, ha valaki ilyenkor még egyetemi alapszakra akar járni, meg koleszban lakni meg bulizni. Már házasodnom kéne. Amire amúgy nyitott lennék, csak ebben az állapotban esélytelennek érzem. Karrierszempontból meg nem nagyon van mire épitenem sajnos.

2021. aug. 6. 00:29
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ezen azért nem éri meg szorongani, mert a legtöbb embernek nem jön össze. nekem pl nincs személyiségzavarom, mégis elég felemásan jöttek össze a dolgok, és utólag visszatekintve már látok ezer elvesztegetett lehetőséget, amikkel nem tudtam élni. Sajnos az élethez nem kapunk használati utasítást, útközben tanuljuk meg. Én is sokmindent később kezdtem, összességében azt mondhatjuk hogy ha 10 éve lettem volna ott ahol most, akkor a normális átlagot nézve sikeres ember lennék.

Én azt gondolom, hogy persze kezdd el csinálni amit szeretnél, ne érdekeljen, hogy mikor minek lett volna itt az ideje. Azt gondolom, hogy a kollégiumi bulikból kimaradtál, szerintem ennyi idősen nem fognak kollégiumba felvenni, de megkockáztatom, hogy nem is éreznéd jól magad.

A képzéseket viszont még elvégezheted, sokan tanulnak felnőttként, akár gyerekek mellett is.

Ahogy mondják, start where you are. Ennyit tudsz tenni, mert az időt nem lehet visszaforgatni. És nem is kell mindenkinek szabványéletet élni.

2021. aug. 7. 19:54
 10/18 anonim ***** válasza:
84%

1. Senkinek nem kötelező a másikkal együtt lenni és nem is kötelező ezzel dicsekedni

Büszke lehetsz magadra, hogy ezt megosztottad, hogy egy segítségkérő borderessel voltál együtt és inkább lett öngyilkos, mint miattad maradjon

Te se vagy jobb, mint mások, csak másokban van egy kis emberség

2021. aug. 14. 02:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!