Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » 19 évesen totális kiégés? 19/L

19 évesen totális kiégés? 19/L

Figyelt kérdés

Úgy érzem, már nem tud engem impulzus érni a világban. Itt vagyok otthon, nyáron, jó időben, barátokkal tele, a családommal is nagyon jóban vagyok, de semmi nem motivál az égvilágon, hogy reggel felkeljek és bármit csináljak. Minden rendben van az életemben, sínen a jövőm - ahogy mondani szokták -, de nem tesz már semmi igazán boldoggá.

Úgy érzem, már mindent megtapasztaltam érzelmileg és mentálisan, amit mások csak felnőtt korukra szoktak. Koraérett gyerek voltam (vagyok), emlékszem, amikor óvodában olyan tapasztalatokat szereztem, olyan észrevételeim voltak a világgal kapcsolatban, amiket a barátaimtól 10-12 évesen hallottam később vissza. Nem tudom elképzelni, hogy van olyan érzelem, amit még nem tapasztaltam, pedig nagyon reménykedem benne.

Soha semmit nem eröltettem magamra, mindent úgy tapasztaltam, ahogy jól esett. Korán voltam "szerelmes", már 8 évesen rájöttem, mit jelent a barátság, magány. Versenyistálló szerű iskolákba jártam, jó tanuló voltam, sportoltam, mindent csináltam. A szüleim arra neveltek, vállaljak felelősséget a tetteimért, korán nőjek fel, hogy az élet nem egyszerű, és meg kell küzdeni mindenért. A körülöttem lévők cselekedeteit mindig racionalizáltam emiatt, ritkán lep meg bármi vagy bárki. A jelenlegi kapcsolatomban is épp emiatt nem tudok boldog lenni, vagy szerelmes, mert az egészet az agyunk által generált hormonoknak tudom be. Semmiben nem látok már varázst:(

Annyira irigylem azokat, akiknek kis, hétköznapi dolgok boldogságot tudnak okozni. Évek óta nem érdekel hogyan öltözködöm, csak arra figyelek, ápolt és nagyjából csinos legyek, de szószerint kínzás elmennem vásárolni. Eszembe nem jutna kifesteni a körmöm, vagy befesteni a hajam, jelentéktelennek érzem ezeket a dolgokat. Mások azt mondják de éretten gondolkodom, nem szórom a pénzt, én meg mindent megadnék, hogy bármi ilyesmi boldogságot okozzon.

Bárki bármi tippet tud adni esetleg? Évek óta nő ez az érzés, attól félek, sosem múlik el. A kérdést egyébként két történés inspirálta: nem rég elvesztettem egy közeli hozzátartozóm, akihez erős érzelmi kötelék fűzött. Meg sem rázott, se a hír, se azóta. A másik, hogy elmentem kávézni egy barátnőmmel, és teljesen el volt ragadtatva a latte tetején lévő virágmintától. És ebbe belesajdult a szívem, mert én az ilyesminek utoljára kisgyerekként tudtam örülni.

2021. júl. 16. 19:04
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
35%
Depresszió. És pszichológus tud segíteni
2021. júl. 16. 19:18
 2/14 anonim ***** válasza:
93%

Ezeket elolvasva úgy gondolom még nagyon gyerek vagy. Bármennyire gondolod magad tapasztaltnak, vagy felnőttnek. Én inkább úgy fogalmaznék egy kicsit egoistának látlak, illetve úgy gondolom a mindennapokban a "legokosabbnak" gondolod magad. Mivel semmi nem okozott az életben, ahogy te mondod nagyobb kihívást (bár jó pár van pl: nehéz sorsú gyerekek mindennapjai teljesen mások) így azt hiszed mindent megtapasztaltál és mindent tudsz. Menj egy kicsit és nézz szét a világban nemcsak az van ami körülötted létezik. Beszűkült gondolkodású vagy mindent csak feketén vagy fehéren látsz, az élet nem ilyen egyszerű.

Menj el egy pár hónapot dolgozni vagy önkénteskedni, tanulj tovább, szakadj ki a környezetedből. Attól hogy neked az életeddel minden rendben volt (bár az érzelmi fejlődésed megragadhatott az óvodás szintjén) mások nem minden ilyen könnyű. Sok szempontból a virágon csodálkozó barátaid nyitottabbak nálad. A racionalizáció inkább egy "védőpajzs", hogy az életben ne kelljen igazán rádöbbenni dolgokra. De kereshetsz egy pszichológust is.

2021. júl. 16. 19:24
 3/14 anonim ***** válasza:
83%
Gyakorlatilag még semmit sem tapasztaltál. Kerülj ki anyuék védelme alól, majd rájössz hogy nem vagy olyan csodalény mint aminek képzeled magad... Már bocs, de taszító a lenézés amit mindenki felé mutatsz az írásodban.
2021. júl. 16. 20:02
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Lehet sok mindent megtapasztalni már fiatalon is, de mindent életünk végén sem mondhatjuk, hogy megtapasztaltunk. Nem vagyok nálad sokkal idősebb, de nekem is az jön le, hogy el vagy szállva magadtól.

Az meg, hogy nem éreztél semmit hozzátartozód meghalta miatt... van aki könnyebben viseli és fogadja el a halált, hogy természetes, és van aki nem.

Befesteni a hajad és kifesteni a körmeid tényleg jelentéktelenek, ha neked nincs hozzá kedved. Nem kötelező senkinek, én sem csinálom egyiket sem, mégis igényes vagyok a gyerekkoromban rám ragadt itthoni körömrágásomon kívül. Lehet csak az ízlésed változott, ezért nem akarsz hajat festeni.

2021. júl. 16. 20:11
 5/14 anonim ***** válasza:
Egy újabb különleges hópihe.
2021. júl. 16. 21:10
 6/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Fogalmam sincs, miért érezték sokan lenézőnek a kérdést, senkit nem nézek le. Akinek azt sikerült leszűrni, hogy én magamat jobbnak, különbnek tartom másoknál, az olvassa el megint, mert egyáltalán nem erről van szó. Hiszen egy ilyen fórumon kérek segítséget, pont hogy kiváncsi vagyok más tanácsára. Az alatt pedig, hogy sok szempontból tapasztaltabbnak tartom magam, nem azt értem elsődlegesen, hogy másokat megelőztem, vagy túlnőttem, inkább a saját koromhoz képest túl sok minden korán vágott fejbe, traumatizált.

Egyébként nekem is a munka, önkénteskedés a megoldás sokszor, csak sajnos a vírus alatt megszűntek a korábbi lehetőségeim (pl. hátrányos helyzetű gyerekeket tanítottam, de már be se lehet hozzájuk járni). Tanítási idő alatt pedig könnyebb valóban, csak most pont itthon vagyok, hazajöttem egyetemről.

2021. júl. 16. 21:40
 7/14 A kérdező kommentje:
5-ös, ha neked az okoz eufóriát, hogy mások problémáit degradálod anonim módon, akkor csak bátran:) De szerintem én mindenféle rosszindulat nélkül írtam ki ezt a kérdést, tehát felesleges bizonygatni hogy még én vagyok elszállva magamtól. Egy szóval nem mondtam, hogy én vagyok a különleges, mások meg az átlag.
2021. júl. 16. 21:42
 8/14 anonim ***** válasza:
Talán értem, hogy miről beszélsz. Hogy a világ egy ilyen kiszámítható mechanizmus, mint egy nagyon bonyolult gép és igazi meglepetések nem érhetik az embert, mert az egész csak így ennek a valaminek az állapotai és így történik és kész? Mint ahogy mit lehet annak örülni, hogy egy monitorra kirajzolódik egy minta, amikor annyi az egész, hogy annak kell oda kirajzolódni és ennyi. Semmi varázslat. Lehet így nézni persze, ahogy a mintákat a lattén.
2021. júl. 17. 00:03
 9/14 A kérdező kommentje:
Igen, valami ilyesmit érzek.
2021. júl. 17. 13:51
 10/14 anonim ***** válasza:

Ajánlom Isten megismerését, mint izgalmas kalandot. Szellemi olvasmányokat keressél. Ezoterikus irodalmat nem ajánlom, az felületes. Keress valami érdekes hobbit, sportot, ami kihívást jelent. Olvass értékes könyveket, nézz jó filmeket, amik tágíthatják a látásmódodat. Néhány ajánlott könyv:

Elizabeth Wurtzel: Prozac ország

Vekerdy Tamás: Honnan hová?

M Scott Peck: A járatlan út

Újszövetség/Zsoltárok könyve

Prédikátor könyve

Dér Katalin: Próféciák a Messiásról

Hermann Hesse: A pusztai farkas

Albert Camus: Közöny

2021. júl. 17. 17:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!