Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Erről mit gondoltok? Nagyon...

Erről mit gondoltok? Nagyon belerondít a szivárványos elképzeléseitekbe?

Figyelt kérdés
[link]

2021. júl. 7. 12:15
 11/91 A kérdező kommentje:

10: köszönöm, de elsősorban a lobbisták felé szól a kérdés, ők pedig általában támogatják a szivárvány összes árnyalatát.

Ki hisz a férfi/női agyban?

A betérő férfiak nem hiszik, hogy van külön férfi és női agy. Ez csak egy szófordulat.

A transzok hisznek ebben és azok, akik támogatják őket.

2021. júl. 7. 16:18
 12/91 anonim ***** válasza:
100%
Azert en tudnam ajanlani a mernok informatikus vikt fonokom aki azzal traktalt, hogy a noi agy mas es emiatt hulyebbek mint a ferfiak
2021. júl. 7. 16:21
 13/91 anonim ***** válasza:
100%

12-es jó nagy hülye volt a főnököd. Ékes példája, hogy senki nem lesz a diplomától intelligensebb.

Kérdező, valamiről ezek szerint nem tudsz. Számtalan LMBTQ ember és a támogatóik a falat vakarják ettől a női agy - férfi agy marhaságtól. Nincs egységes álláspont. Én személy szerint hülyét kapok, ha valaki rázendít erre az ostobaságra, legyen az egy átlagos, hetero férfi, akár egy transz. Szerintem egy borzasztóan káros elképzelés az egész, de hiába vagyok én, ha ez egy elterjedt tévhit. Maximálisan melletted vagyok abban, hogy ez az egész nem létezik!

2021. júl. 7. 16:30
 14/91 A kérdező kommentje:
12: a nők nem hülyébbek, mint a férfiak. Aki ezt elhiszi, azzal van baj 🤷‍♂️
2021. júl. 7. 16:32
 15/91 anonim ***** válasza:
31%

Én ezzel a férfi agy kontra női agy elmélettel gyakrabban találkoztam az autizmussal kapcsolatban. Ott ugye az az egyik (vitatott) magyarázat, hogy bizonyos méhbeli hormonális hatások miatt egyeseknél "extrém férfiagy" alakul ki, ami autisztikus vonásokkal jár. Egyesek szerint ezt alátámasztja, hogy autisták körében több a férfi. Mások szerint ez csak mezei szexizmus, és az autizmus egyszerűen aluldiagnosztizált nők körében.

A transzokhoz annyi köze van, hogy autisták körében valamivel több a transznemű. Mindkét irányban. Ami eléggé keresztbe tesz a férfi agy/ női agy elméletnek.

A cikkből azért nem érdemes túl messzemenő következtetést levonni, mert kizárólag a műszerekkel nyomon követhető agyműködésről beszél, és erről állítja, hogy sok évtizednyi kutatás során nem találtak mérhető különbséget férfi és női agyak között.

A férfi és női agyak között azért egy fontos eltérés van. Ha megkérdezed őket, akkor az egyik nőnek, a másik férfinak fogja vallani magát. Kivéve, aki nembinárisnak. Nem kicsinyelem le az agykutatók munkásságát, de sok más módja is van annak, hogy dolgokat tudjunk meg az emberi elméről.

Itt van két érdekes és vicces videó angolul, de magyar felirattal:

https://www.youtube.com/watch?v=EdvM_pRfuFM

https://www.youtube.com/watch?v=yCxqdhZkxCo

2021. júl. 7. 21:07
 16/91 anonim ***** válasza:
75%

Az a vicces, hogy a cikk végén a tiéddel pontosan ellentétes következtetést vonnak le. Szerintük az LMBT emberek léte pontosan azt támasztja alá, hogy az agy és a nem kapcsolata sokkal komplexebb annál, mint amit egy egyszerű bináris felosztással le lehetne írni. Ha a férfi és női agyak között drasztikus különbségek lennének, akkor nem fordulhatna elő, hogy valaki egy azonos nemű személy iránt érez szexuális vonzalmat, vagy nem azzal a nemmel azonosul, amit a lába közti szervek diktálnának. Akkor nem kellene (olykor szó szerint, nem csak átvitt értelemben) beleverni a fiúkba, hogy ők nem sírnak, hogy a lányok mindig legyenek csinosak, stb. stb.

Egy "univerzális agy" mellett pontosan azt várjuk, hogy a tulajdonságok nagyobb változatosságot mutatnak egyének, mint nemek átlagai között, hogy a különbségek egy jó része nem örökölt, hanem tanult, hogy egészen fura kivételes esetek is előfordulnak.

2021. júl. 7. 21:29
 17/91 anonim ***** válasza:
0%

#11 Könyörgöm ne játsszuk már azt, hogy a férfiak nem hiszik el ténylegesen, hogy a női agy más lenne, mint a férfi agy, mert nem ezért hallgattam kb életem első pillanatától, hogy a milyen téren van máshogy kódolva a két nem fejben.

Ha egy férfi azt mondja, hogy a női agy értelmesebb, és butább, mig a férfi agy logikusabb, az NEM csak szófordulat.

2021. júl. 7. 22:16
 18/91 anonim ***** válasza:
100%
17-es pedig nem minden férfi hiszi ezt. Engem pl. nem nyomasztottak ilyen hülye szövegekkel.
2021. júl. 7. 22:19
 19/91 A kérdező kommentje:

16: tudod, hogy mi a vicces?

Hogyha nincs különbség a férfi és női agy között (márpedig nincs), akkor a transz emberek legfőbb érve válik semmisé.

Sőt, az, hogy HW/SW összehasonlításra kerül sor, ez egy korábbi, már elvetett elméletet erősít meg. Mégpedig azt, hogy ez egy tévképzet.

[link]

2021. júl. 8. 08:20
 20/91 harminezer oxigén ***** válasza:
69%

#kérdező

Ez a te véleményed, miszerint tévképzet. A transzneműekkel foglalkozó pszichiáterek, pszichológusok és maguk a transzneműek más véleményen vannak. Ha neked lenne igazad nem állítanák ki a szakvéleményeket, a mentális betegség kizáró ok.

Az általad linkelt tanulmány az agy szerkezetét és működését hasonlította össze férfiak és nők tekintetében. Nem tért ki az alapvető személyiségre, pszichére, énképre, gondolatokra, érzelmekre. Ezáltal lényegében csak annyit mond hogy nincs számottevő szerkezeti, működésbéli eltérés a két nem agya között.

A BNO-10 re ne hivatkozz, az egy 30 éves lista, azóta sokat fejlődött az orvostudomány. A WHO már kiadta az új 11-es listáját: [link] ebben nem a mentális és viselkedés zavarok közt szerepel hanem a 17-es fejezetben HA60-as kóddal. Az új listát idehaza 2022.01.01.-én vezetik be.

Most mi lesz?? Megdől a legnagyobb érved? (és mellesleg a 10-es lista sem "tévképzetnek" nevezi hanem zavarnak)

De egyébként is, miért foglalkozol a transzneműek, vagy akár bárki másnak az agyával? Nem hiszem hogy agysebész vagy neurológus lennél akinek ez a munkaköréhez tartozik.

A feltételezésed is sértő hogy a transzneműség szexuális bántalmazás vagy más lelki trauma mellékterméke.

Ha egy trauma miatt kialakult mentális betegség áll tünetek kapcsán a háttérben az kiderülne a kötelező pszichiátriai és pszichológiai vizsgálatok során, ahogy minden egyéb mentális zavar is. Ezekben az esetekben nem transznemű személyről van szó, nem is ezt a diagnózist fogja megkapni, szakvéleményeket meg pláne nem kap róla.

Engem soha nem molesztáltak, nem bántalmaztak gyerekként, traumatikus élményekben sem volt részem, mégis transznemű vagyok. Közel egy évig jártam ezzel szakemberekhez, ha mentális defekt lenne kiderült volna. Két független pszichiáter és egy klinikai szakpszichológus is megállapította hogy nem vagyok elmebeteg, nem múltbéli trauma okozza, ténylegesen transz-szexuális vagyok.

Pszichológiai rendellenességnek olyan formában nevezhető, hogy a nagy többségtől eltérő, de attól még ugyan úgy létező állapot. (akárcsak a vörös haj, kék szem kombináció, a nagy többségre nem jellemző, kb. a népesség 2-3%-a, mégis jelen van, ilyen tekintetben ez is rendellenes) Az öngyilkossági arány pedig jelentősen csökken a sikeres testi és/vagy társadalmi tranzíció után, amihez egy elfogadó, nem diszkriminatív társadalmi közeg nagyban hozzájárul.

Üdv

Niki

2021. júl. 8. 14:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!