Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Akit kigyógyított szociális...

Akit kigyógyított szociális fóbiából a pszichológusa, annak pontosan mit/ hogy kellett tennie?

Figyelt kérdés

Van egy haverom. Nagyon jófej, jól el lehet vele dumálni, de mikor sétálunk látom rajta, hogy rendesen fél az idegenektől.

Soha nem volt barátnője, ismerkedni alig tud, de inkább sehogy.

Még a boltba sem akar bejönni, ha azt mondom, hogy vegyünk egy üditőt.

Fagyisnál nem is nagyon mer megszólalni.

stb...stb.

Mondtam neki, hogy menjen el pszichológushoz. El is kísérném, időpontot is foglalok neki, de folyton attól fél, hogy mi lesz ott.

Kéne neki 1-2 (vagy több) valódi történet, hogy ki hogyan gyógyult ki ebből.

Nem akarok hazudni, meg szerintem ki is szúrná.

Mondtam neki, hogy az orvos ért hozzá mit kell tenni, ez a dolga.

Mondtam, hogy ne féljen mert ott fogom kint várni, de ha kell az elején be is megyek vele, ameddig kicsit megismeri az orvost. (Utána már nem annyira fél, kicsit megnyílna.)

Mondtam, hogy csak beszélget vele és nyugi, de folyton azt kérdezgeti, hogy mi lesz.

Szeretnék neki néhány történetet és kezelés módot vagy múdszert mondani amit szoktak javasolni, alkalmazni.

Akkor kicsit elmenne ez a bizonytalan kedve.

Kérlek írjátok már le, hogy veletek mi volt, mit kellett csinálnotok, mit javasoltak. Ilyeneket.

Nagyon fontos lenne.

Köszönöm!

2021. jún. 8. 19:25
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

Nagyon szép dolog tőled, hogy ennyire törődsz a haveroddal, sokan legyintenek az ilyen problémákra, rosszabb esetben le is ugatják őket :)

Én még mindig terápián vagyok, dolgozunk a félelmeimen, de szép lassan kezdem legyőzni. Nálam az vált be, ha kényszerítem magam, hogy megszólítsak embereket, társaságba járjak stb. Mondjuk nálam nem olyan durva, mint a haverodnál, de így is nagyon mélyről kezdtem, rengeteg régi gond okozta. Ma már képes vagyok elhinni magamról, hogy az emberek kedvelhetnek is, nem idegesítek mindenkit és nem mindig csak baromság jön ki a számon, és ezen a nyáron fesztiválra is "van merszem" elmenni, tök egyedül, mert a baráti körömből nincs, aki tudna jönni :'D

Szóval csak azt üzenném neki, hogy tartson ki. Nem kell így élnie, van segítség, és te mindig az oldalán fogsz állni, bízhat benned (ahogy később önmagában is).

19/L

2021. jún. 10. 10:58
 12/28 anonim ***** válasza:
58%

Kedves kérdező! Elsőnek is, szerintem nagyon rendes tőled hogy így szeretnél segíteni a barátodon. A másik. Én is szociális fóbiás vagyok, de mióta közel engedtem Jézust azóta ez van hogy úgy múlik el mintha nem is lett volna. Van hogy néha előjön bizonyos gondolatokra, DE! Közel sem úgy mint mondjuk fél éve, éve. Most hadd ne soroljam milyen tünetek voltak, szerintem a kérdező barátja nagyon jól meg értené meg azok is akik hasonló cipőben járnak.

Egy biztos. Amióta Jézus tanításait keresem és meg fogadom azóta teljesen máshogy tudok hozzá állni az emberekhez, sohasem voltam pszhiológusnál.

Ez a szociális fóbia sajnos egy olyan dolog, majd nem olyan mint a pánikroham, soha sem tudod mikor támad rád. Egyszer lebírsz menni a boltba gond nélkül, máskor meg már a gondolattól is beremegsz. Persze nem mindenkinél ilyen szélsőséges megjelenései vannak, van aki soha nem bír lemenni a boltba mert a gondolatától is megrémül. Amit magamtól találtam ki és talán azt mondhatom hogy bevált, de nem 100%-osan: hogy belemegyek a szituációkba és lesz ami lesz alapon ha kiröhögnek vagy furcsán néznek én akkor is remegő hangon remegő kézzel de meg csinálom amit akarok persze ez odáig fajulhat hogy az ájulás kerülgeti az embert, de volt már erre példa amiért az utcán meg is szóltak és utána mintha lenyugtatott volna a tudat hogy na észrevettek, megszóltak na és akkor mi van, és egyszerűen lenyugodtam mintha elvágták volna az erős félelmet. Lehet így is és akkor kevésbé lehet uralni, de ami nálam bejött nem biztos hogy másnál is.

Ami viszont 100%-ig meg tudja szüntetni és bármilyen helyzetben 100%-magabiztosságot tud adni az nálam csak is a hit Jézusban. És kérlek ne töröljétek a kommentem mert ez nem vallási térítés hanem tapasztalat és valóság. Jézusnak a valódi tanításai mind arra mutatnak hogyan bánjunk az emberekkel jól és hogy viszonyuljunk a Teremtőhöz. Ebből fakadóan ha jól tudunk bánni az emberekkel nem fogunk félni tőlük az-az megszűnik az erős szorongás.

Nyugodtan írj levelet ha kérdésed lenne.

2021. jún. 12. 17:32
 13/28 A kérdező kommentje:

Konkrétan olyan dolgokat is írjatok kérlek, hogy pl: erre, meg arra jött rá a pszichológus...

Így és így kezelt ki belőle, ezeket kellett tennem... stb. stb.

Vagy, hogy mi volt az amitől sokkal jobban ment az ismerekedés, vagy mi volt az ami után nem félelemmel mentetek ki az utcára.

2021. jún. 13. 13:02
 14/28 anonim ***** válasza:
28%

Szociális fóbia nem gyógyítható csak szintet tartható.

Nincs, olyan ember, aki teljesen legyőzte.

Bizonyos életesemények előhozhatják

2021. jún. 15. 22:52
 15/28 anonim ***** válasza:
65%

Kérdező, ne hallgass 14#-re. Természetesen legyőzhető, csak meg kell találnia a jó terapeutát és dolgozni kell folyamatosan saját magadon.

A szociális fóbiát én is legyőztem, illetve a környezetemben több ember. Aki azt mondja, hogy nem lehetséges, annak nincs elég kitartása...

2021. jún. 15. 22:57
 16/28 anonim ***** válasza:
66%
14es ezzel nyugtatja magát
2021. jún. 16. 18:58
 17/28 anonim ***** válasza:
#15 akkor kedves válaszoló írd le a kérdezőnek, hogyan sikerült ....
2021. jún. 16. 21:36
 18/28 anonim ***** válasza:
#15 gondolom nem mozogsz, olyan közegbe illetve nem végzel stresszes munkát, ha nem megfelelő környezetbe kerülnél vissza jönnének a tünetek.
2021. jún. 16. 21:40
 19/28 anonim ***** válasza:
100%
18# Már leírtam neki. Nem ismersz, úgyhogy ne ítélkezz. Stresszes munkát végzek és ugyanabban a közegben vagyok, mint voltam. Nem az volt a cél, hogy elmeneküljek onnan, hanem hogy megtanuljam kezelni és ne akadályozzon többet. 16#-nak igaza van. Attól még, hogy neked nem sikerült, rengeteg embernek igen... És ezért mi keményen dolgoztunk. Ne próbáld meg lehúzni a kérdezőt, mert nem igaz, amit írsz.
2021. jún. 16. 21:48
 20/28 anonim ***** válasza:

19

Azt nem fogjátok fel, hogy nem mindenkinél ugyan olyan súlyos a betegség és sokaknak társul mellé más is...

2021. jún. 17. 07:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!