Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Milyen orvoshoz kéne mennem,...

Milyen orvoshoz kéne mennem, pszichológushoz?

Figyelt kérdés

A történet picit bonyolult, de remélem követhető.

Évekkel ezelőtt volt egy barátom, ő volt az első, és azóta nem tudtam új kapcsolatba belemenni. A kapcsolatunk alatt sokszor átvert, és bár ténylegesen nem csalt meg, de mindig másnak írogatott, dugdosta előlem a telefonját, mindig más tetszett neki, nem igazán voltam nő mellette.Az egészből az lett, hogy óriási bizalmi problémáim lettek, önértékelési problémáim szintén. Ha lányok társaságában voltam, mindig feszengtem, egy semminek éreztem magam,és úgy gondoltam, mindenki jobb, mint én. Ez egy időre elmúlt, mert nem volt senkim, csak én voltam, nem voltak ilyen problémáim, és bár lehetőségem mindig volt, nem tudtam újabb kapcsolatba belemenni. Nem akartam, tudtam, hogy nekem ez nem jó, én szerelmet akarok, nem sima szexet, de mindig barátság extrákkal kapcsolataim voltak. Egyszerűen féltem és félek a kapcsolatoktól. Ezt nem tudom elmagyarázni, de nem akartam többet olyan rosszul érezni magam, és bezárkózni a lakásba, csak mert odakinn mindenki jobb, mint én. Aztán az egyik ilyen barátság extrákkal kapcsolatom már majdnem több lett, de ugyanezt éreztem, mert a fiú csak az exét akarta felejteni velem. A többi jó volt, nem mentünk túl azon a bizonyos határon. Aztán jött egy fiú, aki tényleg szeretett, de nem ment. Akartam, hogy sikerüljön, de elutasító voltam, és emiatt. Mert megijedtem, hogy ez több lesz. És most van egy srác, akivel talán több lehetne, és megint ezt érzem. Elmentünk ma valahova, és megláttam az utcán pár lányt, és azt éreztem, hogy ők jobbak, legszívesebben elsüllyedtem volna. De a fiú mellettem rájuk se nézett, vagy értitek, simán elmentünk mellettük, én pedig olyan ideges voltam, de nyilván magamra, meg a helyzetre, amit a fejemben kreáltam. De ez kívülről nem észrevehető, nem dühöngök meg nincsenek féltékenységi rohamaim, tudom, mibe mentem bele, egy olyan kapcsolatba, ahol nincsenek kötelezettségeink a másik felé, és ha ő vagy én, de találunk mást, akkor megyünk. Mert ez erről szól, egy laza kapcsolat. De ismerem magam, és a szívem mélyén nem ezt akarom. De nem tudok ebből kilépni, nem tudok megbízni senkiben ilyen téren, és tényleg önértékelési problémáim vannak. Nem tudom, milyen orvoshoz kéne elmennem, mit kéne tennem, de akarok valamit, mert egyszerűen rossz, megbolondulok és tönkre teszem még a jó laza kapcsolataimat is.

Azt szeretném, ha megértenétek, hogy nem tudok egyszerűen komoly kapcsolatba belemenni, ha valaki azt mondja, szeret, én már állok is arrébb.

2021. máj. 27. 21:57
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Pszichologus kivalo otlet!
2021. máj. 27. 22:10
 2/5 anonim ***** válasza:
45%
a pszichológus jó ötlet, bár ő nem orvos.
2021. máj. 27. 22:43
 3/5 A kérdező kommentje:
Igenigen, tudom, akkor úgy kérdezem, milyen segítséget vegyek igénybe, de köszönöm!:)
2021. máj. 28. 10:41
 4/5 anonim ***** válasza:
54%
Sématerápia pl jó lehet. Meg a kognitív is.
2021. máj. 28. 11:28
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Ne orvoshoz menj, hanem pszichológushoz. Nem alakult ki megfelelő önértékelésed gyerekkorodban és már ennek köszönhetted a legelső kapcsolatodat is, hogy az milyenre sikerült. Az alacsony önértékelésű, megbillenthető emberekkel olyan partnerek jönnek össze, akiknek pont az kell, hogy bármilyen etikátlanságot elkövethessenek a másik mellett. Tudván, hogy az úgysem hagyja el őket, mert kellően kicsinyhitű vagy még ráadásul könnyen manipulálható is. És ez innentől egy ördögi kör, mert az ilyen partner még jobban aláássa a gyenge lábakon álló önbizalmat. S ezáltal már a későbbiekben te kaszálod el magad azzal, hogy egyrészt

- fel sem ismered (be sem vallod magadnak) a saját igényeidet

- vagy úgy érzed, hogy nincs jogod ilyen igényekre, "nem érdemled" meg stb.

- vagy felismered és jogosnak is érzed, de nem tudod őket hitelesen felvállalni, képviselni, azt mutatod, hogy kevesebbel is beéred, így olyan partnereid lesznek, akik csak tinglitangliznak veled.

És az is látszik, hogy nemcsak az önértékelésed sérült komolyan gyerekkorodban, de a kötődési képességed is. Ez a kettő gyakran jár együtt és okoz olyan felnőttkori nehézségeket, amiket leírsz, hogy nem elég, hogy leértékeled magad, de még ha valaki őszintén nyitna is feléd, az egyenesen elriaszt.

Pszichológus segít feltárni ezeknek az önkorlátozó érzéseknek a valós gyökerét és ezáltal megszűnnek majd dróton rángatni téged ezek a gyerekkori sérülések.

2021. máj. 29. 14:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!