Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogy győzzem meg magam arról,...

Hogy győzzem meg magam arról, hogy nem vagyok hülye, ha önbizalomhiányom van?

Figyelt kérdés

2021. márc. 12. 19:03
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Ne izgasd magad, gondolj arra, hogy attól lehet a népesség IQ-jának egy átlagos értéke, hogy a nagyon okosokat ellensúlyozzák a hülyék, vagyis az ő szerepül pont ugyanakkora, mint az okosoké. Sokan annak idején azért nem merték megtanulni a számítógép kezelését, merthogy hülyék. Én mindig azt mondtam nekik, hogy a számítógépet pont a hülyéknek találták ki, attól lett ez olyan nagy üzlet.
2021. márc. 12. 19:09
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Milyen konkrétumok (tettek, eredmények, sikerek) utalnak arra, hogy nem vagy hülye?

Biztos, hogy van legalább néhány, amit fel tudsz sorolni. Gondolj ezekre. Tényekkel nehéz vitába szállni.

2021. márc. 12. 22:30
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Attól nem vagy hülye, ha önbizalomhiányod van, mert ez nincs összefüggésben az ember agyi képességeivel. Inkább az ember szüleinek a képességeivel van kapcsolatban, ha azt nézzük, hogy az önértékelési képesség nem teljesítménytől és külső tényezőktől, adottságoktól függ, hanem attól, hogyan viselkedtek veled a szüleid kisgyerekként. Nyilván ha nem figyeltek rád oda, akkor korán bevésődik az értéktelenség tudata. Amit sajnos nem iktat ki az önismereti módszereken kívül semmi, semmilyen teljesítmény, külső körülmény.
2021. márc. 13. 17:56
 4/7 anonim ***** válasza:
A tapasztalataid alapján. Ki mondogatta neked, hogy hülye vagy?
2021. jún. 4. 23:26
 5/7 A kérdező kommentje:

Hát ezt én érzem így. Régebben intelligensnek tartottam magam, de a legjobb barátnőm, az anyám és az apám közölte, hogy ne gondoljak magamról többet, mint ami vagyok, miután bekerültem egy jó gimnáziumba. Azt hiszem akkor változott meg valami, de lehet, hogy ezt csak utólag gondolom így. Utánna nem tudom pontosan, hogy hogyan de teljesen... értéktelennek éreztem magam. Gyakran magamat sem tudtam elviselni. Elkezdtem dadogni, de ennek inkább ahhoz van köze, hogy az osztálytársaim piszkáltak. Gyakran csak bámultak és úgy beszéltek rólam és én néztem rájuk, belenéztem a szemükbe, hogy hagyják már abba és ők rezzenéstelenül folytatták. Mintha nem is jeleztem volna, hogy hallom, mintha észre se vették volna... Igazából nagyon ügyetlen vagyok és kicsit lassú (szebben mondva:megfontolt), ráadásul nem túl jók a szociális képességeim. Az ezekhez kötődő szituációk közben kezdtem el először hülyének érezni magam, de mostanra már úgy érzem, hogy semmire nem vagyok képes. Idővel romlottak a jegyeim. Annyira szorongtam, hogy nem tanultam az érettségire, amit idén tettem le.

Aminek az eredménye:

Választott tantárgy (rajz): 3

Matek:3

Magyar:4

Angol:5

Töri (emelt):5

2021. jún. 5. 00:03
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

"de a legjobb barátnőm, az anyám és az apám közölte, hogy ne gondoljak magamról többet, mint ami vagyok"

Az Önbizalom, annyit jelent, hogy bízok magamban, bízok a megérzéseimben.

Ha a szeretteid folyamatosan kritizálnak, akkor nem véletlen szorongsz, hisz bármilyen teljesítményt nyújtasz az nem elég jó.

Ha valaki kritizál, határozottan kérd meg, hogy hagyja abba!

Nem kell tökéletesnek lenni, emberek vagyunk, pont Elég jó vagy!

2021. jún. 5. 08:04
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Látom, kicsit eleresztetted a füled mellett, amit írtam (#3), pedig pontosan ugyanazt támasztod alá a hozzászólásoddal... Ha változtatni akarsz a helyzeteden, akkor hagyod, hogy eljusson a tudatodig, amit írok.

A szüleid - mint talán látod - nem támogatóak és ez valószínűleg így lehetett csecsemő- és kisgyerekkorodban is, amikor a helyes önértékelés kialakul. Dadogás, OCD és az ilyen típusú problémák mind ugyanoda mutatnak vissza: a szülőkre, a gyerekre nézve káros családi működésre. Az, hogy az osztálytársaid szekáltak és te a "nézéseddel" próbáltad megvédeni magad - már ne haragudj, de ettől komolyan remélnél bármi hatást? Hiszen pont azért piszkálnak, mert lerí rólad, hogy zavar és nincs semmi önvédelmi eszköztárad, ami lenne egy stabil önértékeléssel. Valószínűleg a szüleid itt sem voltak a helyzet magaslatán - vagy el sem merted mondani nekik, hogy bántalmaznak az osztályban, vagy nem érdekelte őket különösebben.

A szociális képességeid és az, hogy "ügyetlen" vagy, szintén visszamutat az időben. Az ügyetlenség tipikusan egy olyan dolog, aminek a tudata általában korán rögzül az inkompetens környezeti visszajelzések nyomán, pl. nem hagytak semmit csinálni gyerekként, nem hagytak éles dolgokat használni, mindenhez hozzáfűztek valami lehetséges veszélyt - megfázol, leesel, megvágod magad stb. vagy semmi nem nyerte el a tetszésüket vagy ha azt is mondták, hogy igen, az nem volt őszinte, hanem egy kettős üzenet, pl. szépen összehajtogattad a ruháid - mondom, de mindet újrahajtogatom azért. Természetes, hogy az ilyenek azt rögzítik a gyerekben, hogy ügyetlen, nem alkalmas csinálni dolgokat.

Ráadásul a gyerekek öntudatlanul küzdenek a szülők szeretetéért, elismeréséért és ha azt látják, hogy ennek feltételei vannak, megpróbálják ezeket teljesíteni. És ugyan tök gáz, de ez nemcsak abban az irányban működik, hogy jó dolgokat csinálnak, de ha a szülőtől olyan feltételezések jönnek, hogy a gyerek eleve béna, ügyetlen, inkompetens, állandóan veszélybe sodorja magát, akkor a gyerek öntudatlanul ezt fogja mutatni.

Ha ezeken a mélyen rögzült érzéseken változtatni akarsz, ha szeretnéd a saját - valós, nem pedig az egész eddigi életed során elnyomott - képességeid alapján élni az életedet, akkor sürgősen keresel valami terapeutás önismereti módszert, pl. pszichoterápia, pszichodráma és kidolgozod magadból ezeket a korai blokkokat. Ihletadónak elolvashatod a Mérgező szülők c. könyvet is, amiben valószínűleg visszaköszönni látod majd a családi mintáitokat is.

2021. jún. 5. 10:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!