Borderlinosként szoktátok megégettni magatokat vagdosás helyett?
"Aki tényleg beteg az gyógyszer kap és nem tesz magában kárt."
te ilyen agyi károsult vagy, vagy csak játszod a hülyét?
azt írtad, hogy a borderline-ra adnak gyógyszert (ami nem igaz), nem azt, hogy a bordereseknek (ami sokszor igaz), de meg sem lepődök, hogy ennyire ostoba vagy, nem csak a mondatszerkesztés nem megy, de a fogalmakkal sem vagy tisztában
minek jösz ide szemétkedni?
hányok az ilyenektől
Nem szoktam,a kést preferálom.
Neked Kérdező viszont kitartást. <3 Együttérzek veled.
ja, persze.. ez nem szőrszálhasogatás, rohadtul nem mindegy, hogy valami gyógyítható vagy nem, és ez nem egy HIV, hogy mindenkinek adnak gyógyszert ugyanarra a tünetre..
rengeteg borderes nem szed semmit - csak halkan megsúgom, hogy a legtöbb nem szed - és akik szednek, azok ezer dologra kaphatnak, pl. szorongásra, hangulatingadozasra, pszichotikus állapotra stb. de ezek a tünetek nem jellemzik az összes borderest
elképesztően lényeges különbség, hogy borderre vagy bordernek adják a gyógyszert.. attól, hogy egy bordernek nincsenek ilyen fizikai tünetei, még lehet borderes, nagyon nem ezek teszik azzá, viszont egy megfázásnál meg pont a körülhatárolható fizikai tünetekből jön a diagnózis..
és ahogyan már írtam, mindig kell egy másik bno kód, hogy lehessen gyógyszert írni egy bordernek, ha ebből nem világos a különbség, akkor itt már túl nagy a sötétség.
ne bagatellizáljátok, mert többek közt ez is az, csak észre sem veszitek már.
egy szóval nem írtam, hogy nem kezelhető. de kizárólag gyógyszerekkel nem, csak pszichoterápiával lehet hosszútávon eredményeket elérni. a gyógyszerekkel azt lehet segíteni, hogy ha vannak fizikai tünetek, akkor azt megszüntessük, hogy a beteg tudjon a terápiájára fókuszálni.
írtam olyat, hogy én nem keresem a megoldást? hol? bemásolnád? mióta van szó itt egyáltalán rólam?
persze, vannak kritériumok, de az összes tünet közül csak a személyiségben fellelhető ambivalenciának kell kötelezően fenn állnia a diagnózishoz. tipikusnak hitt tünetek pl. az önbántalmazás, az üresség érzés, a szélsőséges hangulatingadozás, de nagyon sok borderline-os van, akiknél egyik sem jellemző.
attól, hogy neked a kábé hat borderline-os barátod közül mindnek van valami más mentális betegése is, és mind szed valami gyógyszert, még nem lesz igaz ez a legtöbbjükre. én évente ismerek meg kb 50 borderest, a nagy részük nem szed semmit, és nagyon sokszor nincsenek mással diagnosztizálva sem (vagy rosszul vannak többel).
egyébként elképesztően sokszor előfordul, hogy ha valaki borderline-os, akkor rögtön adnak neki még 2-3 betegséget, pedig se nem pánikbetegek (ehhez nem elég, hogy valakinek szokott lenni pánikrohama, nekem is szokott, mégsem vagyok pánikbeteg), se nem depressziósak (a bordeline-nak alapvetően tartozéka lehet mindaz, ami egy depressziósnál előfordul, de ettől a borderline-os még nem depressziós), se nem szociális fóbiások, és főleg nem feltétlen bipolárisok (na ez az, ami talán a legtöbbször előfordul plusz diagnózisként úgy, hogy szó sincs erről...).
és ha aztán a betegünk bekerül egy normális pszichoterápiás osztályra, rögtön elveszik ezeket a kamu diagnózisokat.
persze nem mondtom, sokszor előfordul, hogy tényleg több betegsége van az illetőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!