Hol lehet kérni olyan vizsgálatot, hogy kidrüljön, diszlexiás a gyerekem?
Első osztályba készülő gyerekemnek szeretnék kérni olyan vizsgálatot, hogy ki derüljön diszlexiás, mivel a családunkban gyakran okoztak ilyen tünetek tanulási nehézséget.
A pedagógiai szakszolgálatban kértem kivizsgálást ahol jeleztem a problémát, de ott azt mondták ezzel rá érünk foglalkozni, én mégis szeretném ha foglalkoznának ezzel, esetleg ha tudok szivesen segítenék neki én magam olyan feladatokkal amik nem ártanak vagy zavarják össze.
Nem csak az olvasásból lehet ezt megállapítani és attól, hogy meg tud tanulni olvasni lehet diszlexiás. Vannak apróbb jelek például ha sokáig összetévesztik a jobb és bal kezét vagy nehezen tud tükrözve lemásolni egy rajzot. Nekem annó ezeket mondta egy fejlesztő tanár.
Én elsős voltam amikor ezt megállapították a nevelési tanácsadóhoz kellett vizsgálatra menni. Esetleg fejlesztő tanárt is meg lehet keresni, hogy mérjen fel.
Nagyon fontos tényleg minél elöbb figyelni erre hiszen kicsi korban lehet fejleszteni.
Mindenkinek köszönöm a választ.
Mivel húgom sajnos ezzel küzd ezért hamar felismertem a tüneteket amik erre utalnak. Jeleztem is a pedagógiai szakszolgálatban mikor kértem a vizsgálatot. Ott mondták, hogy ezzel később ráérünk foglalkozni, viszont mint írtátok nem hagytam annyiba mondtam, hogy mindenképp olyan iskolát szeretnék választani ahol foglalkoznak a dologgal.
Szerencsére sikerült megoldást találni, egy olyan iskolában ahol kissebb létszámú osztály van és külön foglalkoznak mindenkivel, ha szükséges úgymond fejlesztik. Remélem ez be válik ha nem akkor megyek addig amíg lehet. Remélem másnak is tudtam segíteni.🤗
Ha családban másnak is volt ilyen baja mondjuk nagyszülők és/vagy szülők általános igazolványa is bele lehet nézni. Mamám 50 években volt 2-szer évet ismételt első osztályban olvasás és írás-ból, akkor osztályozták ezzeket. Szóval lehet sejteni, hogy valaki megörökli. Akkor érdemes végig figyelni a gyereket. Öcsémnek diszkalkuliája van, ha olyan tanárt fog ki, akkor baj lesz és egy évet csúszik miatt akár.
Diszlexia és diszgráfiaval mondtom megfogja érni a fáradságot és megúszhatja a nyúzást időben, ami én kaptam nem kis piskóta volt.
Fontos lányoknál nehezebb észrevenni, mert könnyebben lenyeli, ha nem megy, mert kicsivel másabb, mint fiúknál. Nálam nem volt nehéz észrevenni rajta. Nem kicsit sírta könyv előtt kis fejlesztő osztályban 3-igra már és vittek is máris.
Jönni fognak az infók majd amíg élnem kezdik őket osztályozni a tárgyakból.
Kis tanács az idegennyelvnél, hogy nézzen, majd nem magyarul rajzfilmeket és filmeket, mert lehet ez is nehéz indulhatbe.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!