Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pénzkidobás? Hány alkalom...

Pénzkidobás? Hány alkalom után érezted, hogy hatékony a terápia?

Figyelt kérdés
Úgy érzem, nagyon kevés a heti 1 x 50 perc és nem haladunk, semmi változás. Hosszútávon se látom, hogy ez vezethet valahova lassanként, mert szinte tényleg meg se szólal, én beszélek. Ez csak az elején van így? Hogy fog ez nekem segíteni? Ha mond valamit, azt már tudom. (Olvastam pszichológiai könyveket, de nem vagyok pszichológus. és magamtól is átgondolom a dolgokat, sok időt szánok erre, és ami összefüggést tudtam találni magamtól, már megtaláltam... mégsem tudom, mi a megoldás a problémámra és valami segítő kéz kellene)

2020. dec. 22. 23:16
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem keress egy másik orvost, ha hasztalannak érzed a mostaninál való időtöltést. Neki mondd azt nyugodtan, hogy egyszerűen már nem érzek indokoltnak, hogy hozzá járj. (végülis így van...) Sajnos bármilyen szakterületről is van szó, nem csak jó szakemberek léteznek.
2020. dec. 22. 23:37
 2/10 A kérdező kommentje:
Hozzáteszem, még csak 1 hónapja járok, és ő az első pszichológusom, lehetséges, hogy még "be kell szoknom"?
2020. dec. 22. 23:43
 3/10 anonim ***** válasza:
21%

Van tapasztalatom pénzkidobás.

Ha gondolhatod leirhatod a problémát majd elmondanám hogy kell e vagy majd az idő segít.

2020. dec. 22. 23:51
 4/10 Ypszilon1980 ***** válasza:
28%
Volt barátnőm évek óta jár, igaz, ő pszichiáterhez,de semmi eredménye. Akkor lesz értelme, ha te magad egyszer rájössz a problémádra és megoldod, egy pszichológus sosem fogja helyetted ezt megtenni.
2020. dec. 23. 06:02
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Szia, en lassan ket eve jarok. Eloszor 5 alkalommal voltam nala egy krizis feldologozasa miatt. Nekem abban sokat segitett, mert teljesen oszinten beszelhettem neki a tortentekrol, a ketsegeimrol, es o nagyon sokat a megertesevel es a kerdeseivel, es azzal, hogy kimondatott velem dolgokat.

Nagyjabol masfel eve jarok hozza onismeret miatt. Kb fel ev utan ereztem azt, hogy sokkal erosebb vagyok. De tobbszor volt olyan esemeny, amikre maskepp reagaltam. Tobbet beszelgetek a szuleimmel is, a testvereimmel is. Valamint az elmult harom hetben tortentek olyan esemenyek, amik eseten nem omlottam ossze, hanem felismertem a masik mukodesi modjat. Amikor engem kezdtek el szidni, akkor sem omlottam ossze, mert tudtam: ez nem rolam, hanem a masik felrol szol. Jobban tudom, hogy milyen vagyok, igy nem estem ketsegbe attol, hogy valaki rosszat mondott ram. Ez oriasi valtozas :)

Tehat en azt vettem eszre, hogy eszrevetlenul szivarog belem az, amikrol beszelgetunk :)

Ja, es en mar a masodik alkalom utan ereztem, hogy jo heyen vagyok (ez meg a krizis feldolgozasanal volt), es azota is ugyanigy gondolom :) tobbnyire en beszelek. Es igazad van, hogy magad is atgondolsz dolgokat, de akkor lesz valosagos, amikor ki is mondod. Szerintem a kimondas a legnehezebb.

Remelem, tudtam segiteni :)

Sok kitartas!

2020. dec. 23. 06:04
 6/10 anonim ***** válasza:
82%

Figyelj kérdező, ne hallgass a többiekre, a magán pszichológusnak igen is van értelme. Teljesen más, ha valaki állami pszichiáterhez (!) jár, ezt nem is tudom, hogy hogy keverjük ide. Ha úgy érzed nem boldogulsz vele, keress egy másikat, mert egyedül nagyon nehezen fogod tudni feldolgozni a problémáidat, vagy sehogy. Fogsz találni olyat, akivel jó érzés lesz beszélgetni, hidd el.

A hármasra meg főleg ne hallgass, szerintem tartsa meg a dilettáns tudását magának... Egyébként is mindenki máshogy dolgoz fel egy problémát, úgy hogy aztán ku*** nagy segítség lenne a hármas...

2020. dec. 23. 07:05
 7/10 A kérdező kommentje:

Magánpszichológusról beszélek, igen.

Az eddigiek alapján arra felé hajlok, hogy nem adom fel, de másik szakembert keresek.

2020. dec. 23. 11:05
 8/10 anonim ***** válasza:
64%

Sajnos nekem is ez az eddigi tapasztalatom, és már próbáltam többnél is. Volt, akihez egy, máshoz fél évig jártam, de egyáltalán semmi haladás nem volt. Én tisztában vagyok a problémáim okaival, gyökereivel, és elmondtam nekik is, hogy nem ennek a megfejtésében, hanem a MEGOLDÁSÁBAN van szükségem segítségre, de mindig azt a választ kaptam, hogy a "pszichológus nem ad tanácsot, hanem segít felismerni az összefüggéseket". Ez meg nesze semmi, fogd meg jól, mert az megy magamtól is, de megoldást nem ad.

Nekem az a benyomásom, hogy ebben a szakmában rengeteg a teljesen alkalmatlan ember. Megpróbálják a pszichológiát egzakt tudományként beállítani, miközben egy rakás egymásnak ellentmondó irányzat van a szakmában. A személyes felelősséget pedig úgy hárítják el maguktól, hogy ők "nem adnak tanácsot". Szerintem meg ilyen emberhez teljesen felesleges járni. A pszichológus szerintem az ideális esetben csak fele részben szakember, a másik felében meg ember, akinek egy empatikus lelki kapcsolatba kellene kerülni a klienssel, és segíteni a valós életben megoldani a problémákat. Aki erre nem képes vagy hajlandó, az egyszerűen nem végez értelmes munkát.

Ezzel együtt, vannak szerintem jó pszichológusok, akik tudnak segíteni az embernek, csak nagyon nehéz megtalálni őket, mert amíg ki nem próbálod, addig nem tudsz képet alkotni róla (hacsak nincsenek előadásai pl. a neten), és kipróbálni meg ugye pénz és idő.

2020. dec. 23. 11:52
 9/10 anonim ***** válasza:
98%

06:04-es tudja, miről beszél. A terápia mindenkinél így működik, teljesen univerzálisan. Akinél nem indul be ez a folyamat, az rossz terapeutához jár. Ez nem azt jelenti, hogy az adott terapeuta rossz, hanem azt, hogy egymáshoz nem passzolnak. Ezért nem lehet ajánlás útján "jót" találni, nekem is áradoztak könnyes szemekkel, hogy ez milyen jó, meg az milyen jó terapeuta, nekem nem jöttek be. Ezt az embernek saját magának kell végigjárnia. A lényeg, hogy ha üres fecsegésnek érzed a dolgot, az nem jó jel, de még mindig lehet, hogy csak az elvárásaidon kéne csiszolni. Számomra - így utólag felismerve - az a jó terapeuta, akinél már 3-4 alkalom után jönnek új szempontok az életembe, tudok valami bosszantó dologra legalább egy picit másképp tekinteni és ehhez kell, hogy megszólaljon a terapeuta. De van, akinek nem kell, aki elvan azzal hogy csak ő beszél.

A lényeg, hogy a változás nem felismerésekkel jön és egyáltalán nem a tudatos, gondolati síkon zajlik le, ezért nem működik a pszichológiai alapműveltség és a dolgok agyi megértése. A változás úgy zajlik, ahogy az említett hozzászólás leírja: a háttérben. Egyszerűen csak a reakcióid változnak meg, az érzéseid változnak meg, elkezdenek ritkulni a visszatérő problémák és konfliktusok.

2020. dec. 23. 14:12
 10/10 anonim ***** válasza:
97%

az én tapasztalatom az hogy egy hónap, ami kb 4 alkalom még nagyon kevés, idő kell alapból ahhoz hogy egymásra hangolódjatok.

Persze ez nagyon személyiség és probléma függő is, tényleg csak a saját tapasztalatom tudom leírni.

Szorongással mentem hozzá, ami olyan erős volt hogy minden reggel hányingerem volt és legalább heti egyszer hánytam is, ennek megfelelően meg alig ettem. Plusz alapból bizalmatlan is vagyok szóval nálam az első pár alkalom tényleg főleg arról szólt hogy rájöjjek képes leszek e vele dolgozni annak ellenére hogy már a második alkalommal éreztem hogy a stílusa passzol az enyémhez.

És annak ellenére hogy már az első alkalmakkor mondott technikát arra hogy hogy segítsek magamon amikor rámjön a hányinger (ugyebár először tünetet kezelt mert esetemben tarthatatlan volt, hatással volt a mindennapi tevékenységemre, s csak most tartunk az okok kezelésénél), és próbálkoztam is legalább 2 hónapig semmi változás nem volt. Utána kezdtem el érezni hogy egyre kevesebbszer van hányingerem ha mégis még azelőtt megnyugszom hogy viszont lássam az aznapi kajám, jobban kezelem a szorongást stb. És nem azért mert ő nem volt nekem való, vagy rossz technikát mondott. Egyszerűen, ahogy előttem is írták, idő kell amíg benned megtörténik a változás. Kinek több, kinek kevesebb de idő kell.

Persze a türelmetlenségedet is értem, mert én is az voltam/vagyok. Meg hát ugye nem kevés pénzről is beszélünk és ha már fizetünk azonnali megoldás is kéne mint a legtöbb más szolgáltatásnál hogy azonnal legyen eredmény, de ez ne ilyen. A terápia hosszú távon fejti ki hatását.

Szóval az én véleményem az, hogyha nem az a gond határozottan hogy nem tudsz vele dolgozni, hanem az hogy eltelt x idő és semmi akkor még tarts ki egy kicsit. Mármint ha mást keresel (ami tényleg indokolt ha nem passzoltok, párhuzamosak vagytok egymással stb) akkor kezdheted elölről.

19/l

2020. dec. 23. 20:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!