Mennyire gyakori az, hogy egy autista egyszerre sokat szeret enni a kedvenceiből? És mennyire szabad ráhagyni ezt?
Mi köze az autizmusnak az étvágyhopz, vagy a kedvec ételhez????
Meg egy autista éppen olyan ember, mint te, nem más dönti el, mit és mennyit ehet!
De szerintem csak provokálni akarsz a kérdéssel, és fogalamd sincs az autizmusról!
Sok autistának (főleg aki szenzoros túlérzékenységgel is érintett) van néhány kedvenc étele, és kb csak azt hajlandó enni. Sőt, inkább fogalmazzunk úgy, hogy mást képtelen megenni.
Arról még nem hallottam, hogy ezekből az ételekből extrém mennyiséget akarnának enni. Hogy mit érdemes tenni ilyen esetben, az attól függ, hogy milyen a kapcsolatotok. Ha egy felnőtt emberről van szó, aki nincs gondnokság alá véve, tehát cselekvőképes, akkor maximum figyelmeztetheted, hogy jobban tenné, ha nem zabálna be. Vagy ha te főzted a kaját, akkor mondhatod azt is, hogy 1-2-3 adagot szeretnél eltenni későbbre, lefagyasztani stb. Lehet, hogy könnyebb úgy, hogy előre félreteszed a plusz adagnak szánt mennyiséget.
Gyereknél még jobban van jogod beleszólni, a kérdés az, hogy érdemes-e. Ugyanis sok autistára rosszul hat, ha megpróbálsz ráparancsolni. Lehet, hogy amíg kicsi, látszólag elérsz eredményeket, csak nehogy emiatt alakuljanak ki az evéssel kapcsolatos extra szorongásai, amit utána felnőttként sokkal nehezebben tud levetkőzni.
A következőket magamból kiindulva írom, hogy engem mivel lehetne meggyőzni. De érdemes lehet az ilyen problémákról a gyerek pszichológusával is beszélni.
Öt-nyolcévesen, ha már elég ügyes vagyok hogy magamnak szedjek, az lenne egy elég meggyőző érv, hogy a többieknek is kell hagyni. Akkoriban rendkívül erős volt az igazságérzetem, de nem csak magammal kapcsolatban, nem szívesen okoztam volna igazságtalanságot másnak. Ehhez persze kell, hogy ne legyen sokkal több a közös tálban a szükségesnél.
Tizenkét-tizenöt évesen már tudtam használni a mérleget. Ha valaki azt mondja, hogy a hivatalosan ajánlott adag főtt tésztából 153 g, akkor én annyit szedtem volna. A gyerek kalóriaszükséglete és egy tápanyagtáblázat alapján ki tudod számolni, hogy hány grammot mondj :-)
Tizennyolc-húsz évesen pedig már időként belefutottam abba, hogy ha túl sokat ettem, akkor utána beütött a kajakóma és nem tudtam azokat a dolgokat csinálni délután, amit akartam. Ha valaki javasolta volna, hogy bináris kereséssel mérjem ki, hogy pontosan mennyit érdemes ennem, valószínűleg jó ötletnek találom és megvalósítom.
Általánosan szokták még javasolni, hogy elsőre csak kisebb vagy normál adagot szedjünk, majd ha megettünk, érdemes várni 5-10-15 percet. Ennyi idő kell, hogy az agy a jóllakottságot felismerje. Ha ezután még mindig éhes, csak akkor szedjen újra. Ez valakinek fogyáshoz is segít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!