Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit lehet tenni a reggeli...

Mit lehet tenni a reggeli elviselhetetlen szorongás ellen?

Figyelt kérdés

Közvetlenül ébredéskor semmi bajom, ahogy beérek a munkahelyemre, már kezdődik is. Olyan érzés van a két karomban, mintha mázsás súlyok húznák le, elnehezedik, mintha be lenne feszülve, forróság érzet önt el, bizsereg. Nem tipikus zsibbadás, hanem mikor az ember jó erősen kinyújtózik, és utána ellazul. Vagy mikor a tejsav szétárad benne edzés után. Az a melegség érzet van jelen nagyon intenzíven. Ez megijeszt és szinte pánikrohamig spanolom magamat. Csak azt akarom, hogy múljon el minél gyorsabban, persze ezzel csak még idegesebb leszek és még jobban érzem ezt a karomban. Megjelennek a mentális tünetek, félek, halálfélelmem van, menekülni akarok, sírni akarok, nem tudom mit csináljak, de nem jó sehogy. Szívem szerint csak hazarohannék és aludnék.

Emellé társul egy olyan fokú álmosság, hogy alig bírom nyitva tartani a szememet, majd leesek a székről. Az álmosság ezek mellé a tünetek mellé kizárólag csak reggel-délelőtt jelentkezik. Ha este tör rám ez a fokú szorongás vagy napközben, akkor nem akarok elájulni az álmosságtól.

Ilyen 8-9 tájékán általában el szokott múlni, 7re járok dolgozni, 2 hónapja vagyok ezen a munkahelyen, pályakezdő könyvelőként.

A karom izmainak ezen érzését okozhatja szimplán csak a fáradtság és azt pörgetem túl? Vagy esetleg B-vitamin hiány? Mi lehet ez? Komolyan a hétköznapi (hétvégén általában nincs ilyen gondom) délelőttöket, reggeleket már elviselhetetlennek ítélem meg emiatt, a gondolkodásom is teljesen más ilyen állapotban. Már eleve így is indulok neki a napnak, hogy na ma ugyan mennyire leszek rosszul...

Lehet már depressziós is vagyok?

Estére, délutánra ezek a tünetek szinte teljesen elmúlnak, főleg akkor, ha tudom, hogy nem kell otthonról elmennem. Estére, elalvás előtt meg mintha kicseréltek volna, olyan vagyok, mint a szorongásos zavarom előtt.

Szedek antidepresszánst 2 éve, most megyek vissza a dokihoz jövőhéten, hogy valamit csináljunk, mert nem használ már.

23/L

2020. aug. 7. 10:19
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
53%
Szerintem ez ilyen munkahely miatti szorongas, amit lajtosabb panikrohamok kovetnek. Erre az antidepi nem jo, bar kerdes mit szedsz, mert van 1000 fele. Beszelj a pszichiatereddel, sztem kapsz vmi keves xanax, frontin, rivotril felet, esetleg vmi gyengebb szorongasoldot, spitomint, coaxilt.
2020. aug. 7. 10:40
 2/20 anonim ***** válasza:
Szerintem ez a munkádnak szól, én nem szednék bogyókat, inkább egy igazán jó pszichológussal beszélnék, hogy mi okozza, mi zavar, mitől félsz. Ha jó a doki, simán segít feloldani ezeket, a gyógyszerek maximum elnyomják, hosszútávon nem oldódik meg a probléma.
2020. aug. 7. 10:45
 3/20 A kérdező kommentje:
Ha menni kell valahova, akár kirándulni, akár rokonokhoz, akkor is előjön ez, hol erősebben hol gyengébben. :( Csak otthon érzem magam jól. Ettől függetlenül elmegyek mindenhova, dolgozok, sulizok, élek társasági életet, csak borzasztóan érzem magamat.
2020. aug. 7. 10:53
 4/20 anonim ***** válasza:
100%
Ettől függetlenül jól érzed magad? Pl. szoktál nevetni, vagy hasonlók?
2020. aug. 7. 10:59
 5/20 anonim ***** válasza:
100%
Azt tudni kell, hogy a kortizol nevű stressz hormon szintje reggel a legmagasabb a vérben. Ha erre még rájön a munkahelyi stressz, akkor szorongást, pánikot válthat ki. Valószínűleg elönt az adrenalin, attól van ez. A gyógyszerek csak elnyomják, valódi megoldást nem adnak. Az antidepi jobb, mint a nyugtató. Segíthet ha munka előtt sportolsz, vagy sétálsz egy nagyot, ez kiégeti az adrenalin, kortizol egy részét. Lehetne relaxálni, meditálni, jógázni. Ez mind jó, de időbe telik mire javulást fogsz érezni, és napi szinten csinálni kell. Sok embernek ilyenkor segít ha munkahelyet vált, de ha ráfeszülsz, akkor még rosszabb állapotba is hozhat. Jó hír, hogy nem vagy beteg, csak feszült az idegrendszered, ez okozza az összes tünetedet. Szóval meg kell nyugodni, ezen a vonalon indulj el.
2020. aug. 7. 11:03
 6/20 anonim ***** válasza:
52%
5 vagyok. Bocsi, most látom, hogy szedsz antidepit. 2 éve bakker? Akkor meg hozzászoktál, ezért nem hat, ezt toleranciának hívják. És ettől is lehetnek szorongásos tüneteid, mert olyan, mintha elvonásban lennél.
2020. aug. 7. 11:04
 7/20 A kérdező kommentje:

Igen, szoktam nevetni, szoktam magamat jól érezni. Alapvetően a hangulatom sem rossz, öngyilkossági gondolataim nincsenek. Van egy kutyám otthon és két törpenyuszim is, ők is rengeteg vidámságot adnak, de tudok örülni apróságoknak is.

Igen 2 éve, Escitilt, fél szemet, elalvás előtt veszem be, ráadásul nyugtatót is szedek mellé, szintúgy este, orvosi utasításra, 0,25mg Xanaxot vagy Frontint (mikor mit tudnak adni a gyógyszertárban). Erre nem gondolnám, hogy szükségem lenne, de a doki mondta, hogy szedjem. Lerakni meg önkényesen nem merem. Most másik dokihoz megyek majd a jövőhéten, kikérem a véleményét.

Már arra is gondoltam, hogy mivel este veszem be mindkettőt, reggelre kimegy a hatásuk és akkor jön az elvonási tünet, azért érzem akkor intenzívebben a rosszulléteket, testi tüneteket. Hétvégente pár órával később kelek, olyankor nincs is ennyire erős panaszom. Összefügghet vagy nincs benne logika? :/

2020. aug. 7. 11:10
 8/20 A kérdező kommentje:
De egyébként nem csak reggel vannak ilyen tünetek, elég annyi is, hogy vihar van vagy borult az idő. Meg ahogy írtam fentebb, ha menni kell valahova, ahova nincs kedvem, vagy tudom, hogy voltam már ott rosszul.
2020. aug. 7. 11:12
 9/20 anonim ***** válasza:
100%
Nincs párod? Lehet, jót tenne.
2020. aug. 7. 11:14
 10/20 A kérdező kommentje:

Van párom, igazából nem tud nagyon mit kezdeni ezzel a problémával. Rosszullétet még nem látott tőlem, amúgy sem szoktam nagy dobra verni, szóval annyira nem is veszi komolyan.

Ráadásul nagyon nem tetszik neki, hogy gyógyszert szedek. Hiába csak fél szemet, a terápiás adag felét, szerinte ez fejben dől el.

2020. aug. 7. 11:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!