Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez ADHD lenne, vagy mi a bajom?

Ez ADHD lenne, vagy mi a bajom?

Figyelt kérdés

Évek óta küszködök azzal, hogy egyszerűen nem tudok arra figyelni, amit csinálnom kéne.

Példák: - érettségin remeg a kezem, nagyon feszült vagyok, és nagyon nehezen tudom megoldani a feladatokat, noha nem vagyok rossz matekos.

Az utolsó feladatnál a könnyű résznél el is akadok, és sehogy sem tudom megoldani.

Vége az első résznek, megnyugszok, és abban a másodpercben fejben kiszámolom azt, amin 10 percet gondolkodtam előtte, és sehogy nem jön össze.

Előtte gimiben is rengeteg ilyen élményem volt.

Most vezetni tanulok, és ugyanez van. Fejben minden megvan, aztán beülök a kocsiba, és képtelen vagyok figyelni, elfelejtem a dolgokat.

Közben meg úgy érzem sokkal több van bennem, csak mintha valami blokkolna, nem engedne kiteljesedni.

A legrosszabb hogy úgy érzem, nincsenek saját gondolataim.

Nagyon megkeseríti ez az életem, és ez így volt mindig is.

A szüleimet nem érdekli, azt mondják hogy csak izgulós vagyok.

Most vagyok 20 éves.

2020. aug. 4. 16:24
 1/7 anonim ***** válasza:
77%
A szüleidnek igaza van, izgulós vagy. Ez sima vizsgadrukk, szorongás.
2020. aug. 4. 16:41
 2/7 A kérdező kommentje:

Az elmúlt 20 évemben semmit nem tudtam ellene kezdeni. Mégis mitévő legyek?

Tönkreteszi az életem.

2020. aug. 4. 17:20
 3/7 anonim ***** válasza:
29%
Nem vagy ADHD-s nyugi. Az nem pont ilyen, tudom, hiszen ebben élek testvérem által. Hasonlóan én is ennyire izgulós vagyok. Nekem igazából az segített, hogy egyre több olyan helyzet jött az életembe, ami izgulással jár, mint például egyetemen a vizsgák. Én egy idő után megszoktam, persze még mindig izgulok, de már nem blokkolok le. Illetve én nagyon figyelek arra, hogy biztassam magam előtte, közbe, hogy sikerülni fog, de ha mégsem, akkor sincs semmi probléma, megpróbálom újra és sikerülni fog.
2020. aug. 4. 18:26
 4/7 anonim ***** válasza:
52%

Ezek nekem is érzelmi dolognak tűnnek. Ugyanakkor nem tudom mennyire szállazható külön az adhd-től.

Szerintem ami nagyon fontos, hogy észrevedd azt, amikor ilyen dolog blokkol. Mert sokszor olyan van adhdsként, hogy valamibe így érzelmileg nem tudok belekezdeni, de közben semmi másba se kezdek bele, hanem csak arra készülök, hogy a fontosat elkezdjem. Aminek az lehet a vége, hogy semmit nem csinálok meg napok óta. Szóval tud ez veszélyes lenni.

Amit a 3 ír az jó irány szerintem is. Egyrészről gyakorolni, eleve úgy tekinteni a necces helyzetekre, hogy az neked jó mert gyakorolhatsz, mindegy mi lesz épp az eredménye, de nekem akkor fog menni egyszer, ha minnél többször kerülsz ilyen helyzetbe. Másrészt az is jó trükk, hogy végig gondolni mi a legrosszabb kimenetel.És általában ez olyasmi, amivel azért tudunk tovább létezni. Max egy nagy égés, vagy mások gondolnak valamit. De ezek olyasmi, amik ha nem fagyunk bele, akkor nem kell velük törődni, csinálhatjuk tovább a dolgainkat, hogy gyakoroljunk, ügyesebbek legyünk, tapasztaltabbak.

2020. aug. 5. 10:36
 5/7 anonim ***** válasza:
34%

"Ez ADHD lenne, vagy mi a bajom? ... Mégis mitévő legyek?"

Keress fel egy pszichológust, ő majd megmondja, hogy mi a baj és hogy mit lehet vele kezdeni.

2020. aug. 10. 07:04
 6/7 anonim ***** válasza:
62%

Olvastad az ADHD tüneteit, melyikek állnak fenn?

Folyamatos álmodozás, rendetlenség, halogatás? 5-10 percnél tudsz tovább figyelni olyan dologra ami nem igazán érdekel?

Ha ezek teljesülnek akkor nagy az esély, hogy ADHD-d van.

Minél gyorsabban diagnosztizáltasd magad, különben egy idegroncs leszel a kora felnőttkori éveidre a folyamatos kudarctól, sikertelenségtől..

2020. aug. 11. 18:32
 7/7 anonim ***** válasza:
9%

Ez nem válasz, csak azért írom ide mégis privát üzenet helyett, mert más ADHD-s is ide tévedhet, aki a kérdés leírásában magára ismer.

Tehát csak ennyit akartam:

Rám is passzol az egész, és én ADHD-s vagyok.

Azoknak akik ilyenkor győzködik az embert, hogy nem ADHD-s: Sokféle tünet van, ezek kisebb nagyobb mértékben minden emberre igazak lehetnek, attól még nem ADHD-s. Ez igaz.

De: ettől még nem kéne ezzel eltántorítani az ilyen irányba való kereséstől mindenkit. Nem véletlenül írnak ilyen helyre, nem azért mert nem jut eszükbe pszichiáterhez fordulni, hanem mert azok dilettánsok. Túl sok diagnosztizálatlan ADHD-s van még. Aki ilyenkor azt gondolja, hogy csak azért mert divatba jött, az csak magából indul ki. Engem nem érdekel a "divat". Itt nincs kvóta, hogy mennyi a túl sok diagnózis.

Amelyik pszichiáter nem értett a hivatásához 10 évvel ezelőtt, az most sem ért hozzá (a legtöbbjük nem gondolja, hogy a szakmája élethosszig tartó tanulást igényel).

Hihetetlen, hogy még ma is ezekkel kell viaskodni, ha eredményt akar az ember elérni. Pedig már 60 éve létező diagnózisról van szó.

Messze nem a figyelemhiány és a hiperaktivitás okozza a legnagyobb gondot nekünk. Azt csak a tanároknak és a szülőknek okozza, amikor a gyerek ilyen. Látszik hogy ez alapján nevezték el a tünetegyüttest.

Mintha a szociális szorongó ember baját úgy neveznék el, hogy

Gyomorfájás és Pánik Zavar.

Nem minden szociális szorongónak fáj vagy görcsöl a hasa, az csak egy következmény lehet (nekem volt, gyerekkoromban). De pánikrohamom nem volt (később igen).

Így voltam az ADHD-vel. Tavaly ezért nem kaptam meg majdnem a diagnózist.

Meg csak gyerekkoromban voltam időnként hiperaktív, aztán magamba fojtottam. Igen, lehetséges ez, csak kellő traumák kellenek hozzá. Ha az a célja a szülőnek meg a 'tanítónéninek' hogy nyughasson már az a gyerek.

2020. aug. 19. 06:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!