Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Az QI mérésénél mennyit ér a...

Az QI mérésénél mennyit ér a memória?

Figyelt kérdés

A családunkban mindenki átlag feletti iq-val rendelkezik, ám a testvéremről kiderült 2 éve, hogy ADHD-s. (26 éves) Emellett én úgy gondolom depresszios is, egy éve nem csinál semmit, mert elrontotta az egyetemet, letört. Ennek ellenére viszont baromi intelligens, szerintem az egyik legokosabb ember akivel találkoztam eddig. Mégis amikor elvégezték rajta az ADHD miatt az IQ tesztet, 89 lett az eredmény. Azért sír és azért van egyre rosszabbul, mert azt mondja, hogy a memoriaja nulla (sajnos én is így látom, ha jól tudom ez az adhd-val köthető össze.)

Tehát az IQ mérésénél a memóriát/emlékezetet is nézik. De pontosan hogy jön ki ez a szurrelaisan alacsony szám? Mert régen neki is magas volt és a memóriáján kívül mindenben nagyon jó.

Ezen kívül ez lehet, hogy nem csak az adhd miatt van? Ilyenkor mit lehet tenni? Ő annyira elkeseredett, hogy már úgy gondolja, nem képes visszamenni az egyetemre ezzel a memóriával/ IQ-val, hiába próbálja meg szinten tartani.

2020. júl. 29. 02:23
 1/6 anonim ***** válasza:
70%
Nem tudom de írd már le a családod iq ját és azt is hogy mennyi az átlag :D
2020. júl. 29. 03:00
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

A memória nem számít az IQ teszteknél, mivel a logikus gondolkodást próbálja mérni. Látod-e a dolgok közti kapcsolatot, ilyenek.

Ami viszont pontos, hogy nagyon sok "IQ teszt"-nek hívott dolog nem mér IQ-t, hanem inkább műveltséget, ebből nagyon sok van a neten. EZek hibásak.

Mo.-on a szerintem legjobb a mensa IQ tesztje, ami nemzetközileg is elismert eredményt ad. (Van ingyenes online teszt is, ami max 125-ig mér).

Ha már felnőtt, akkor sok mindent nem lehet az IQ-jával kezdeni. Lehet IQ tesztre készülni, de ettől ténylegesen nem lesz magasabb az IQ-ja, csak begyakorolta a feladattípusokat.

Ha mind a két esetben is jó IQ tesztet töltött ki, akkor én leginkább az ADHD-hoz kötném a változást. Most idősebb és kevésbé figyelmes ezeknél a feladatoknál, hamarabb elveszti az érdeklődését, ezért hibázik a teszten, így alacsonyabb érték jön ki. Gyerekként még elképzelhető volt, hogy érdekesnek találta a feladatot, ezért jobban figyelt rá.

Ha nem ez az opció, akkor szintén lehet a demotiváltság az ok.

2020. júl. 29. 04:02
 3/6 anonim ***** válasza:

Az előző válasz tökéletes!

Nem is kell kiegészíteni, csak ha maradtak kételyek benned, hozzáfűzöm hogy nálam ez hogy zajlott le, hátha segít a testvérednek:

Egész életemben az átlagnál jóval hülyébbnek néztek és ezért én is saját magam. (No meg nem szedtem a Ritalint, pedig a rendkívül alacsony dopamin szint nem gyerekjáték.)

Tavaly voltam ADHD vizsgálatokon, és az IQ teszten 107 lett az eredményem.

Nagyon nehéz volt. Vigasztaltak is később, hogy mások is nehéznek találták, de nem is a teszt eredménye számít, hanem az, hogy ADHD-seknek másfajta nehézséget okoz az ilyen és arra voltak kíváncsiak.

Persze nem hagyott nyugodni a dolog... Nem csak ezért, hanem mert egész életemben így volt, és többször is kitöltöttem online IQ-teszteket. Volt amelyiken 101 vagy 111 volt (már fél órával később elfelejtettem, de valamelyest megnyugodtam, hogy az elfogadható szintbe tartozik).

De olyan kérdés is volt az ADHD-s vizsgálathoz tartozó tesztben, hogy mi Dánia fővárosa, aminek köze nincs az intelligenciához, mert lexikális tudás. Egyébként lányos zavaromban azt mondtam, hogy Stockholm. Ez gáz, tudom.

Ez után találtam rá a mensa.hu-ra, ahol megtudtam hogy mik valójában egy hiteles intelligencia teszt kidolgozásának a feltételei. És hogy a legtöbb teszt szart sem ér, különben is időigényes és sok pénzbe kerül egy hiteles teszt megalkotása. Úgyhogy arra ne is számítsunk, hogy ingyen elérhetővé tesznek egy ilyet. Vagy komolytalan, vagy a pénzünket akarják (és akkor sem biztos hogy hiteles eredményt kapunk).

A mensa.hu-n Magyarország lakosságára kalibrálták, azon belül a középiskolás korúakra, ami miatt idősebb embereknél alacsonyabb értéket mér a valósnál. És adaptív a teszt, ami szintén nagyon lényeges.

Ezen a teszten 117 lett az eredményem, amit meg azért nem akartam elhinni, mert teljesen ellentétes azzal, ahogy egész életemben értékelték az értelmi képességeim (család, tanárok). Azt gondoltam, (pontosabban rettegtem) hogy biztos hibás volt a teszt. Hónapokon át tervezgettem, hogy biztos ami biztos, elvégzem újra, de persze féltem, hogy úgyis az derül ki, hogy mégis hülye vagyok.

Egész életemben óriási feszültséget okozott, amikor úgy éreztem, hogy kihívás elé állítják az értelmi képességeim. Ma is hajlamos vagyok így kezelni bármilyen megoldandó feladatot - a munkahelyen is - bármilyen egyszerű. Bizonyítanom kell, hogy nem vagyok hülye. És ha segítséget kell kérnem vagy nem megy elég gyorsan, akkor elbuktam. Mások ezt maximalizmusnak látják, pedig az ADHD-sok legnagyobb mumusai közé tartozik: Rejection Sensitive Dysphoria, Imposztor-szindróma, stb.

Összefoglalva: az ADHD-s IQ teszt (Balassa utcában) egy rakás kaki. Ahogy a legtöbb IQ teszt, amivel életünk során találkozhattunk. Vagy ha jó is volt a teszt, nem tudtuk meg az eredményt, mert emelt díjas SMS-t kellett volna küldeni, vagy regisztrálni valamilyen szektába.

A mensa.hu IQ tesztje az egyetlen hiteles ami átlagembereknek elérhető. Nem véletlenül tették ingyenessé - le is írják az okokat, köztük a fentieket is.

Szóval nem üres biztatásként mondom, hogy "fel a fejjel!". Mondjuk ha a testvéred a mensa.hu teszt miatt is feszült lesz ahogy én az voltam, arra nincs ötletem, mert magamnak sincs.

2020. júl. 29. 08:02
 4/6 anonim ***** válasza:
51%

Az ADHD elégösszetett dolog. A depi az általában csak járulékos valami,pont a miatt, hogy világ kialakítottsága nem rá van szabva. Ha az életben kicsit eltudna igazodni adhdvel, akkor az is normalizálódhatna.

A memória dologra azt mondják, hogy ténylegesen nem jellemző, hogy rosszabb az adhd-seknek. A nehézséget az adja, hogy vagy nem figyel oda, amikor meg kéne jegyezni. Vagy pedig a visszahívásnál terelődik el azért nem jut eszébe.

Szerintem jó esély van rá, hogy a tesód nem reménytelen. Csak más módon kell neki csinálni a dolgokat. Nagyon a részleteken múlik. De valószínűleg egyedül sok idő lenne, szóval kellene segítség neki. Nem tudom, hogy most mi történik a kivizsgálása kapcsán. De addig is olvassatok adhdról. Mert úgy érezem te és ő se igazán érti,hogy mi ez.

Egyetemre nem iratkozhat amúgy vissza ősszel?

2020. júl. 29. 10:22
 5/6 A kérdező kommentje:

Tényleg nagyon rossz a memóriája, a gyermekkori emlékeinkre sem emlékszik, se arra, hogy fél perce mit akart.

Ez lehet, hogy nem csak az ADHD miatt van, de valami nincs rendben nála.

Az egyik kérdezőnek: átlagban 125 felett van a családban mindenki.

És egy utolsó kérdés, ha az ADHD miatt van most ennyire mélyen, akkor én hogy tudnék neki segíteni?

(Pár hete osszekoltoztunk, így közös az élettér /háztartás)

2020. júl. 29. 11:15
 6/6 anonim ***** válasza:

Az ADHD-soknak nem a figyelemzavar miatt van gondjuk a memóriával vagyis az emlékek felidézésével. Hiába figyelek oda amikor mondjuk egy telefonszámot kell megjegyezni - és akár el is ismétlem háromszor - egy perc múlva már nagyon könnyen elfelejtem.

A pontos leírásokért a munkamemóriára vagy working memory-ra érdemes rákeresni ADHD-val foglalkozó profi oldalakon. Én legalábbis ezt tettem. additudemag.com

Persze ha kapcsolódik hozzá valamilyen erős élmény vagyis érzés, akkor nincs gond, vagy messze nem annyi.

Nekem sokat segítenek az emlékeztető alkalmazások, akár olyan apróságoknál is, hogy "müzlit reggelire" amit szeretek, de hiába találom ki előző este, hogy hú de jó lesz, másnap reggel nem jut eszembe és automatikusan eszem a szokásosat.

Persze ez nem válasz a kérdésre, de messze többről szól az ADHD, mint hogy nem figyel eléggé. (Egy orvostól olvastam az additudemag.com-on, hogy sok ADHD-s jelezte már neki, hogy nem szereti a diagnózis elnevezését, mert nagyon félrevezeti a nem-ADHD-sokat. A figyelemzavar is és a hiperaktivitás is.)

Ha "csak" erről lenne szó, akkor némi joggal mondhatnák az ADHD-tagadók, hogy kitaláció az egész. "Figyelj oda jobban" és "Viselkedj!"

2020. júl. 29. 14:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!