Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mindig koszosnak érzem magam?

Mindig koszosnak érzem magam?

Figyelt kérdés

Már régóta fennáll ez a dolog. Elég komplex, leírok pár tünetet:

MINDIG KOSZOSNAK ÉRZEM MAGAM, hiába fürdök naponta kétszer, kissé utána olyannak érzem magam, mintha egy maratont futottam volna.

GYAKRAN KOSZOS A KEZEM, legalábbis úgy érzem, pedig alig nyúltam valamihez, de semmi koszos dologhoz.

ROSSZ A KAPCSOLATOM AZ ÉTELLEL, utálok hozzájuk érni, a szagukat, a nyomukat, még annak is, amit szeretek.

VÁLOGATÓS VAGYOK, alig eszek meg valamit, de van, mikor az állag is különbség, például a paradicsom levest szeretem, de a paradicsomlevet vagy a paradicsomot utálom, a ketchupot szintén szeretem, de csak bizonyos ételek mellett.

ROSSZ FÜRDÉS, ha fürdök, mindig többször megmosom egy-egy testrészem, legalább háromszor, de néha többször is, természetes szivacsot használok, mert a műanyagra érzékeny vagyok.

SOKSZOR MOSOK FOGAT, mégis utána ha iszok valamit, egyből olyan érzes lesz, mintha egy hete nem mostam volna meg.

HÁNYNI IS TUDNÉK, ha arra gondolok, hogy mondjuk gomba volt az ételben, pedig tudom, hogy nem volt.

ÉRZEK SZAGOKAT, AMIK NINCSENEK, mondjuk ételszagot a nappaliban, mikor nem is főztem még, vagy a nagymamám otthonának illatát az iskolában.

NEM TUDOM ABBAHAGYNI A KÉZMOSÁST, mindig késztetést érzek hogy újra és újra és újra megmossam, szeretem a szappan habjának tapintását, így rendes szappant használok, az jobban habzik.

Megj.: alapvetően nem zavar a piszok, ha a ruhám koszos, az nem zavar, de a kosz általában is csam bizonyos esetekben, néha igen, néha nem. Időnként szeretek is koszos lenne, mondjuk földes.

Ha bármi infó hiányzik, szóljatok.

2020. jún. 23. 22:11
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Amiket leírtál tipikus jelei az obszesszív-kompulzív zavarnak. Hogyha ezek olyan dolgok amik kényszeresek és akadályoznak a mindennapi feladataid elvégzésében akkor javasolnám, hogy fordulj orvoshoz, ugyanis amennyiben tényleg erről van szó akkor tudják nagyon hatékonyan kezelni, ha nem erről van szó akkor pedig legalább tudod és tudatossággal vagy terápiával lehet rajta fejleszteni.
2020. jún. 23. 22:16
 2/8 A kérdező kommentje:
Gyanakodtam OCD-re, de orvoshoz nem engednek el a szüleim, és titokban sem mehetek el, mert megtudnák.
2020. jún. 23. 22:20
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Ugye amint az előbb is említettem, ha ezek a dolgok valóban hátráltatják az életedet akkor muszáj utána járnod a probléma forrásának. Első körben azt javaslom, hogy érvekkel állj ki a szüleid elé, járj utána a témának és mondd el hogy nem érdemes félvállról venni ezeket a dolgokat. Hogyha ez mind süket fülekre talál akkor meg kell próbálnod más úton elérni a segítséget és mivel az egészség a legfontosabb ezért nem hagyhatod hogy aktívan szabotálják a jólétedet. Sok sikert és kitartást kívánok neked, hogy átvészeld ezt az időszakot és remélem sikerül megoldanod.
2020. jún. 23. 22:35
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm, nagyon kedves vagy :)

Annyira nem probléma a dolog, hogy kockára tegyem a családi békét miatta, ha elfoglalom magam, nem is annyira vészes.

2020. jún. 23. 22:38
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha ez igy all, akkor sokkal nagyobb a baj a szuleiddel, mint veled. Amint 18 elmultal, kerulj ki a befolyasuk alol. De addig is kapcsolatba lephetnel allami egeszsegugyon keresztul pszichologussal. Azt nem kene megtudniuk szerintem.
2020. jún. 23. 23:56
 6/8 A kérdező kommentje:
Nem akarok hazudni nekik, így is elég gondot okoztam.
2020. jún. 24. 00:44
 7/8 anonim ***** válasza:
Nem engednek a szüleid orvoshoz??? De miért? Mit mondanak? Én kényszerbeteg vagyok, és pontosan tudom, hogy miről beszélsz, hidd el, ez nem fog elmúlni, és stressz hatására csak még rosszabb lesz. De persze megpróbálhatod magad is leküzdeni, a gyógymód az, hogy ellenállsz a kísértésnek. Pl nem mosod meg magad, csak egyszer. Ha szorongsz, akkor is kibírod. Minden nap kibírod, és szép lassan enyhülni fog a késztetés. De Valószínűleg van valami a szorongás hátterében, szóval az okot is meg kellene szüntetni.
2020. jún. 24. 13:44
 8/8 anonim ***** válasza:

Mennyi idős vagy, hog a szüleid nem engednek el?

És fiú vagy vagy lány?

2020. jún. 24. 17:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!