Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van olyan aki az egyetem...

Van olyan aki az egyetem miatt lett mentálisan beteg és beleőrült?

Figyelt kérdés

Hogyan lehet belőle kijönni?

Gondolok itt a depresszióra, poszttraumás stresszre, önértékelési zavarokra, stb.

2020. jan. 29. 01:35
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

Én pszichológus vagyok és az iskolai/egyetemi/tanulási kérdésekkel foglalkozom. Bizony nagyon-nagyon gyakori a kisebb-nagyobb fokú mentális problémák kialakulása az egyetem miatt. Szinte minden második egyetemi hallgatónál meg sokszor általános vagy középiskolás diáknál is jelentkeznek mentális problémák, amiket teljes mértékben az oktatási rendszer okoz. Még azok az egyetemisták is küzdhetnek ilyen problémákkal, akik látszólag harmonikusan élnek és jól teljesítenek.

Következő problémák szoktak jelentkezni:

Depresszió a folyamatos túlhajszoltság és irreális követelmények miatt. Az angolszász rendszerben töredéke a tanórák száma az itteni óraszámoknak és a számonkérések sem a száraz anyag bemagolását várják el, hanem a 21. századi gondolkodásra nevelnek. Ez is a magyar rendszer átka. És aki nem bírja, az még öngyilkos is lehet, lásd a debreceni és az óbudai egyetemista esetét. A tanár persze, aki lehet, hogy megalázta, bizonyára elintézi magában annyival, hogy túl gyenge volt és ez csak a szelekció..., úgyis lemorzsolódnak... megbuktatják ezek magukat...

Tipikus magyar mentalitás. Az oktatók nem segítik a hallgatókat, inkább hátráltatják, irreális követelményeket támasztva a legtöbbször. Ebből következik aztán az önértékelési zavar, a stressz, álmatlanság, pszichoszomatikus tünetek.

Hogy valami pozitív is legyen. Az én tapasztalatom szerint ebben a kegyetlen oktatási rendszerben csak egy segítő háttérrel lehet túlélni. Kell egy stabil családi háttér és lehetőleg barátok és hobbik. Sokan panaszkodnak az egyetem beszűkítő hatásáról is, vagyis, hogy egyszerűen nincs idő semmi másra.

De a rendszert kellene megváltoztatni angolszász mintára, erre viszont a rezsim alatt nincs sok remény.

2020. jan. 29. 23:59
 12/13 anonim ***** válasza:
100%
Nem őrültem bele, de fáradt vagyok, kiégtem, és nagyon magányos vagyok.
2020. dec. 3. 07:46
 13/13 anonim ***** válasza:
100%
Én már az 1. héten kiégtem. Lehet ki is iratkozom, s inkább kitanulok egy szakmát.
2022. szept. 8. 22:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!