A generalizált szorongás produkálhat a depresszióhoz hasonló tüneteket?
Gondolok itt a szorongásos tünetek mellett a fáradékonyságra, az érzelmi világ beszűkülésére, és arra, hogy sokszor nem érdekel igazán semmi. Több pszichológus is azt mondta, hogy nem vagyok depressziós, csak a környezeti hatások miatt vannak depresszióhoz hasonló tüneteim. Valamiért mégis meg akarom magyarázni állandóan, hogy márpedig ez depresszió.
21/F
Nagyon ritkán jár a kettő egymás nélkül. Gondolj bele, az érzelmi megterhelés miatt, amit nap mint nap érzel, a lelked, elméd teljesen kimerül, ez a fokozatos érzelmi készenlét, pedig rányomja a bélyegét a hangulatod más területeire is.
A fáradékonyság adott, amint mondtam, a rendszeres szorongásos készenlét miatt. Az érzelmi világ pedig elképzelésem szerint nehezen tud nem beszűkülni, amikor az érzelmeid 95%-át (most csak mondtam egy számot) a szorongás alkotja. Ehhez pedig automatikusan csatolódik az érdeklődések elveszítése.
Szerintem keress egy olyan pszichológust, aki komolyan veszi azokat, amiket mondasz, mert a leírtjaid alapján én érvénytelenítést érzek.
Nem egyszerű olykor olyan pszichológust találni, akivel kialakul egy egészséges páciens-terapeuta viszony, ami a páciens komolyan vételén és validálásán (érvényesítésén) alapszik.
Eddig én nem is találkoztam olyan orvossal (pedig voltam jónéhánynál), aki ne tette volna bele a diagnózisok közé a 'Kevert szorongásos-depressziós zavar'-t. Szerintem ez helytállóbb. Továbbá persze, ha nem tudsz szabadulni a szorongástól, előbb-utóbb szerintem annál is kialakulhat egy depresszióra erősen emlékeztető állapot, aki eredetileg 'csak' szorongással küzdött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!