Miért nem nézi meg egy pszichiáter egy skizofrén telefonját, vagy valamilyen elektronikus eszközét hogy le hallgatattják-e?
Sőt van egy még jobb példám. Egyszer egy üzemlátogatáson voltam, ahol az idegenvezető mondta hogy tök jó hogy szakmabeli csoport vagyunk, mert előzőleg egy kisiskolás csoportot vezetett végig, és ott olyan szintű kérdésekre kellett válaszolnia végig hogy:
"Mi van abban a hordóban?
-Desztillált víz.
-Mi az a desztillált víz?"
Na te is kb egy ilyen kisiskolás vagy az infantilis kérdéseiddel.
“De kérdezem én. Egy agyi vizsgálat hogyan dönti el hogy az ember igazat mondd e vagy hazudik? Nem inkább utána kéne nézni külső tények után? Aztán felállítani a diagnózist? Nyílván nem. Mert nem az ő szakterülete hogy jobban megvizsgálja a beteget.”
Ne haragudj, de nem tudom elhinni, hogy nem érted. Ahányan ide írunk annyiféleképpen próbáljuk megértetni veled a lényeget, hátha felfogod..
A diagnózis felállításának van egy menete. Ebbe beletartozik az anamnézus felvétele, beszélgetés a tünetekről (ami NEM csak egyetlen egy darab téveszme), és a vizsgálat. Egy tünet alapján nem nevezhető valaki se skizofrénnek se semminek, bizonyos tünetek együttese kell ehhez. Nem mondják rá csak úgy senkire hogy beteg. És igen, a képalkotó vizsgálatból megállapítható, hogy az agyban milyen folyamatok zajlanak. Mert a skizofrénia esetében vannak elváltozások, mint már mondtam. És a szakember, az orvos tudja, hogy ezek hogyan néznek ki egy felvételen, ezt tanulta hosszú-hosszú évekig.
Egyébként meg, miért menne valaki pszichiáterhez, ha nem gondolja azt, hogy beteg és hogy a lehallgatása téveszme?
Nekem egy távoli rokonom skizofréniás. 1 éve a pszichiátrián van. Az volt az egyik téveszméje, hogy valaki van a kertben, be akar törni hozzá, hogy megölje.
És tudod, hogy hogyan diagnosztizálták? Az orvos nem ment el hozzá, hogy ellenőrizze, hogy jön-e az a betörő.
Hanem kikérdezte, megvizsgálta és felállította a diagnózist. Már eleve az felkelti a betegség gyanúját, hogy hogyan adja elő a beteg a dolgot. Szinte biztos vagyok benne, hogy sohasem tapasztaltad külső szemlélőként, hogy milyen egy skizofrén beteg viselkedése, mert akkor nem írnál hülyeségeket.
"És tudod, hogy hogyan diagnosztizálták? Az orvos nem ment el hozzá, hogy ellenőrizze, hogy jön-e az a betörő.
Hanem kikérdezte, megvizsgálta és felállította a diagnózist." Miért nem ment el hozzá? Mert könnyebb felállítani egy diagnózist mint felmérni és utána nézni? De láttam már skizofrént.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!