Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Borderline betegnek érdemes...

Borderline betegnek érdemes belevagni egy párkapcsolatba?

Figyelt kérdés
Félek nagyon és nem merek belemenni, ismerem magam és tudom milyen tüneteim vannak... És nagyon szégyenlem magam miattuk meg akkor is ha nem igazán tehetek róla és félek nagyon, ha meglatna valaki ezt az oldalamat akkor nem kellenek neki és azonnal elhagyna és bekovetkezne amitől amúgy is mindig félek... Hogy nem vagyok elég jó és szerethető. :(
2019. szept. 1. 17:34
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
Diagnosztizált borderline vagyok, 5 és fél éves kapcsolatban. Borzasztó nehéz volt olyan embert találni, aki ilyen türelmes, megértő és aki ennyire szeret engem. Nem lehetetlen, de készülj fel rá, hogy még a legelszántabb jelentkező is feladhatja veled fél év, 1 év után.
2019. szept. 13. 21:56
 12/26 A kérdező kommentje:
Ez eléggé elkeserito... :( nem sok reményt látok rá, hogy bárki is akarna így engem.. A legelkeseritobb az, hogy úgy érzem nem tehetek az allapotomrol, és ezt érdemlem... Ezt az örök magányt.. Most tényleg nem sajnaltatni akarom magam. Siman csak rossz ezt érezni, hogy az élet ennyire nem fer.
2019. szept. 13. 22:23
 13/26 anonim ***** válasza:
Hát érdemesnek érdemes, de engem a két borderline partnerem ugyanazon a módon elmart magától. 3 hónapig maga a tökély, mindenben alkalmazkodik, elhiszem, hogy nemcsak felveszi a stílusomat, hanem tényleg ennyi bennünk a közös. Aztán 3 hónap után átfordul, és elkezd sértegetni, ami egyre gyakrabban és egyre durvábban. Ki az, aki kibírja, hogy ilyen gonoszul bánjanak vele? Értem én, hogy ez egy zavar, de az nem, hogy szadistaként kínozza a párját?
2019. szept. 22. 02:41
 14/26 A kérdező kommentje:

Hát őszintén szólva sajnálom, hogy így bántak veled, sokszor úgy érzem, hogy nagyon vágyom már valakire, de inkább megkimelem magamtól az illetőt..

És lehet baromi gonosznak tununk, amikor ilyenek vagyunk, de mi belül jobban szenvedünk és nem direkt csináljuk.. Persze megertem azt is, hogy a másiknak ezt nem kell elviselni.

Innentől kezdve ez egy elég szomorú helyzet. Én személy szerint úgy érzem mintha halálra lennék ítélve és élnem is fölösleges, mert úgy érzem hiába akarom, nemtudom megvaltoztatni magam. Dühöt is érzek elég sokszor, mert úgy érzem nem fer ami történt velem. Én is egy áldozatnak érzem magam, épp úgy mint amikor más érzi magát áldozatnak, ha egy borderline-os párja.

Nemtudom mit lehetne velünk kezdeni, de az biztos, hogy így élni nincs értelme, hogy mindenki utaljon azért ami vagyok, és közben meg tudom belül, hogy nem én akartam ilyen lenni és baromi nehéz ezt kordában tartani.

2019. szept. 22. 09:47
 15/26 anonim ***** válasza:
Az a probléma, hogy az én bordis partnereim a munkahelyükön meg külsős helyeken mindenütt viselkedtek, csak a családtagjaikat meg a partnerüket bántották. Volt ott önuralom, csak épp ahol akarták, ott gyakorolták.
2019. szept. 22. 15:24
 16/26 A kérdező kommentje:

Ezzel nem teljesen értek egyet..

Ez nem csak az onuralomrol szól, hanem egy borderline betegnél főleg ott erősödnek fel a tünetek, amikor valakivel szorosabb kapcsolatba kerül, éppen ezért csapódik minden a rokonokon, csaladtagokon, hazastarson stb.. Pont attól félünk, ha kotodunk valakihez, az el fog hagyni, ezért őrült módjára próbálunk küzdeni ezellen.. Míg ellenben azok akikkel csak felületes viszonyban vagyunk, azoknál nem jelenik meg ennyire erősen ez a tünet, mert azoktól az emberektől nem várunk el ilyen törődést. Szerintem.. Nálunk ott kezdődik a baj, ha egy kapcsolat elkezd elmelyulni.. Akkor nagyon félünk, hogy nem lehet minket szeretni, csak elhagyni..

2019. szept. 22. 15:34
 17/26 anonim ***** válasza:
100%
Na hát ha a két partnerem közül valamelyik hajlandó lett volna ilyen tudatosan beszélni velem a bajáról, meg bevenni engem a megoldásnak legalább a keresésébe, talán még mindig együtt lennénk. De amikor erről próbáltam kérdezni őket, ellenségként kezdtek kezelni. Pánikbeteg lettem, nem lehet azt kibírni, hogy az elvileg szerelmünk sötéten gyűlül, bármi is okozza ezt a háttérből. Ezt csak egy robot bírná ki.
2019. szept. 22. 20:30
 18/26 A kérdező kommentje:

Hát igen... Szerintem ha velem nem közlik, hogy beteg vagyok és hogy bármit érzek, azt nem vezethetem le csak úgy a másikon, meg akkor sem ha "jogosnak" érzem, meg mindig idegbeteg módjára viselkednek. Az a baj, hogy én nem is nagyon voltam tudatában, mit okozok ezzel másoknak magam körül. Én főleg a csaladtagjaimmal viselkedtem durván és a közeli barátokkal. Nemtudom tényleg mi a megoldás. Talán ez még egy fokkal jobb, hogy valamilyen szinten már kezdem tudni normálisan lekommunikalni, mit érzek és nem egyből duhrohamot kapni, de az a baj, ettől még a másiknak ugyanúgy elege lehet belőlem. Ki szeretne állandóan egy depis valakit patyolgatni.. Senki. Szóval a nyugodt kommunikáció meg mindig jobb mint a duhroham, de attól még nem biztos, hogy mellettem maradnának. Egy csodtomegnek érzem magam, aki nem képes nyújtani semmit a másiknak. Senki nem akar egy olyan partnert aki folyton sír, vagy szomoru.. Én pedig úgy érzem, soha nem leszek képes tartósan stabil lenni. Bírom talán pár napig, akkor is feszengve, aztán kirobbanok a szorongastol meg attól, hogy egy olyan valakit próbálok játszani aki nem vagyok. Minden álmom, hogy egy érett nő legyek, de nem vagyok az. És akárhogy próbálkozom, nem megy. Mindig kilog a lóláb. Tényleg nemtudom, ki bírna így elviselni.

Egyébként érdekes, mert több borderline -tol hallottam már, hogy a annak ellenére, hogy milyen durva viselkedese tud lenni, mégis sokszor volt olyan, hogy ők el akarták lokni a párjukat, de azok viszont így is folytatni akarták.

Nemtudom mi tud olyan vonzó lenni bennünk borderline-okban, hogy valaki ezek után is velünk akarjon lenni. Vagy lehet mazoista volt az illető.

Te amúgy eltudod mondani, mi az ami vonz téged egy borderline - ban? Van egyáltalán valami jó is bennünk? :/

2019. szept. 22. 22:12
 19/26 anonim ***** válasza:
Szerintem nem vagytok olyan "egyformák", hogy általánosítani lehessen, nagyon is különböztök. A két páromban engem a magas intelligenciájuk fogott meg, és valami elképesztő emberismeretük volt, ránéztek valakire, és tudtak róla mindent. Aztán mikor olvastam erről a zavarról, ott láttam, hogy ez azért alakul ki, mert így tudnak úgy alkalmazkodni a másikhoz, hogy az az ideális partnert lássa bennük eleinte. Nem hiszem, hogy ez szándékos lenne, de mindketten nagyon gyorsan kimondták, hogy szerelmesek, amitől először szólalt meg bennem a vészcsengő, mert 1-2 hét ehhez kevés, nekem több hónap kell hozzá. A partnereimnek előttem volt sok évig tartó kapcsolatuk is, de egyiküknek meghalt a társa, akivel egyébként együtt ittak, szóval őket a szesztestvérség tartotta össze. A másik partnerem előttem szintén sok évig együtt élt egy olyannal, akivel viszont nem volt köztük szex, illetve hamar abbamaradt. Tehát ahogy elmesélték az eddigi történetüket, szólt is bennem hamar a vészvijjogó, hogy ez ismétlődni fog, de adtam egy esélyt annak, hogy hátha mégse. Hát de mégis...
2019. szept. 23. 01:26
 20/26 anonim ***** válasza:
Te biztosan jobban ismered a borderline-ra alkalmazott terápiákat, a Marsha Linehan által kidolgozott dialektikus viselkedésterápiát nem csinálod? Linehan durván borderline volt, pszichiáterré képezte magát és kidolgozta ezt a valamit, ami állítólag arra jó, hogy megtanulja vele az ember lefékezni a durvaságokat, merthogy a legföbb baj, hogy azok miatt menekül el mindenki. Az én első exem a kitörései miatt elment pszichiáterhez, de szégyellte a legcsúfabb dogokat, például tönkretette a saját gyerekét, azokat nem mondta el, pedig tipikus borderline tünetek voltak, szóval a pszichó nem jött rá az eltitkolások miatt, hogy ez borderline, csak azt mondta, nagyon hasonlít hozzá, és antidepresszánst adott neki. Amivel nem sokat ért. A második meg droggal meg itallal gyógyította magát, de ügyesen titkolta, csak a végére derültek ki apránként ezek a dolgok. Meg önsértésből eltörte többször a saját csontját...
2019. szept. 23. 02:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!