Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Szerintetek mi bajom, és mit...

Szerintetek mi bajom, és mit tegyek ellene?

Figyelt kérdés
Nem hiszem, hogy önbizalomhiányom lenne, mert amikor tükörbe nézek, nem látom rondának magam. Sportolok, úszok és futok, odafigyelek a táplálkozásomra, a testápolásra, a higiéniámra, az öltözködésemre, mégis amikor találkozok valakivel egy új emberrel és esetleg kommunikálni kell vele, leblokkolok. Görcsbe rándul a gyomrom zsibbadni kezd a testem, zúg a fejem és összekuszálódnak a gondolataim, nem pereg a nyelvem, és kapkodom a levegőt. Nagyon rossz, mert szeptembertől készülök egyetemre és félek, hogy emiatt nem leszek szimpatikus sok embernek. A múltkor megállított az utcán egy Greenpeaces lány. Nagyon szép volt és a környezettudatos életmódról kérdezősködött, ami az egyik kedvenc témám, mégis össze vissza rihegtem röhögtem, dadogtam, kapkodtam a levegőt és láttam rajta, hogy azt gondolja, hogy ez tuti nem egészséges. Pedig láttam rajta, hogy először szimpatikus volta neki és lehet, hogy még tetszettem is. Amikor a barátaimmal vagyok vagy a családdal le sem lehet lőni, folyton beszélek, de amikor új emberrel találkozom, vagy olyannal, aki tetszik, akkor ilyen leszek. Mit csináljak magammal, olyan rossz ez. 20 éves fiú vagyok.
2010. júl. 13. 17:19
1 2
 1/14 anonim válasza:
Én is ugyan ilyen vagyok,nem tudk megszólalni felelni is nehezen tudok,és azt hiszik komolytalan vagyok ha mosolygok vagy nevetek magamon.A tanár kiküldött az örájáról is mikor feleltem:(nagyon rosszul esett.megpróbáltam beszélni vele,és egyszerűen lekoptatott.
2010. júl. 13. 17:27
 2/14 anonim ***** válasza:
Hűha... Ez nehéz dolog. Szerintem nem árthat ha elmész egy pszichológushoz, talán tud segíteni.
2010. júl. 13. 17:28
 3/14 anonim ***** válasza:

talán szociális fóbia? félelem ismeretlen emberektől, hogy mit fognak rólad gondolni, mit fogsz tudni neki mondani stb

amúgy én is ilyen avgyok, össze vissza beszélek, és nevetek, pedig csak próbálom vhogy magam oldani, és amikor vége mindig elcsodálkozok higy vajon ezt miért csináltam, mi bajom van stb, és nekem azt mondták, hogy szociális fóbia:S

2010. júl. 13. 19:43
 4/14 A kérdező kommentje:
És lehet ezzel valamit csinálni? Meg lehet szüntetni? Nem akarok pszichológushoz járni. Jártam már és csak a pénzt viszi.
2010. júl. 13. 20:19
 5/14 anonim ***** válasza:
valami személyiség zavaros dolog lehet, amely a szociális dolgokkal kapcsolatosan valami nem jól alakult ki. Vigyázz mert ebből könnyen lehet akár depresszió vagy téveszme is, ami még csak súlyosítaná a dolgokat. A személyiségedet kell fejleszteni, azzal hogy amiktől tartasz és ezek a dolgok vannak veled mint amit írtál példának is, azokba a helyzetekbe belemenni, nagy levegő és csak bátran ;)
2010. júl. 14. 01:05
 6/14 anonim ***** válasza:
Nem személyiségzavar, hanem szociális fóbia. Pszichiáter ad rá gyógyszert (valószínűleg antidepresszánst).
2010. júl. 14. 09:15
 7/14 A kérdező kommentje:
És ha kapok gyógyszert, szedem egy darabig, de mégsem szedhetem egész életemben. Van valami más megoldás? Én tehetek valamit? Mondjuk erőltetem a társaságban való helytállást, vagy gyógynövényes nyugtatókat szedek vagy nyugtató teákat iszom? Az antidepresszánsoknak nincs mellékhatása és van olyan amit lehet vény nélkül kapni, mert nem szívesen megyek orvoshoz vagy pszichiáterhez.
2010. júl. 14. 09:58
 8/14 anonim ***** válasza:

Minimum egy évig kell szedni, utána el lehet hagyni, ha a pszichiáter ezt javasolja. (Vagyis nem szeded életed végéig.) Azért írtam ezt, mert ez egy gyógyszerrel viszonylag könnyen kezelhető betegség, másik megoldásnak pedig a pszichoterápia van ott, ami alkalmanként 5-8k.

Antidepresszánst csak pszichiáter írhat, receptre lehet venni. Vannak nyugtató teakeverékek, vagy Valeriana drazsé, ami recept nélküli gyógynövényes nyugatató dolog, ki lehet próbálni, de mivel nem folyamatosan vagy ideges, hanem konkrét helyzetekben tör rád, nem hiszem, hogy sokat használnának.

2010. júl. 14. 10:20
 9/14 anonim ***** válasza:

Ja, pár dolgot kihagytam. Az antidepresszánsnak lehet mellékhatása, ahogy minden más gyógszernek is, nálam mondjuk pont nem volt, de emberfüggő.

Azzal, hogy "erőlteted" az olyan helyzeteket, amelyektől rosszul vagy, elvileg lehet javítani rajta, egy bizonyos szintig akaraterő kérdése ez is. Csak én tényleg azért írtam a gyógyszeres megoldást, mert ebben a helyzetben ez a legegyszerűbb megoldás talán (és nem azért, mert olyan nagyon gyógyszerpárti vagyok, más betegségek esetén egyáltalán nem támogatom).

2010. júl. 14. 10:23
 10/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszodat, akkor lehet, hogy erőt veszek magamon és elmegyek egy orvoshoz.
2010. júl. 14. 10:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!