Délben idulunk beadatni az 5 éves asztmás kisfiamnak a h1n1 elleni oltóanyagot. De erősen vacillálok rajta. Ti beadatnátok? Mostanában mintha erősödött volna az immunrendszere. Félek, nem akarok neki bajt oozni, nem tudom hogyan járok el helyesen.
Én tegnap adattam be magamnak. Nincs semmi bajom.(persze persze, most jön az ellentábor, hogy majd lesz!). A bénulásról annyit, hogy ha utána olvasnátok, vannak cikkek a neten, hogy influenza elleni oltástól lebénult valaki, de ő valami nagyon ritka betegségben szenvedett, s csak ezért történt.
Soha nem szoktam beteg lenni, sima influenza ellen sem oltattam még be magam soha. Most talán pont ezért tettem meg. Ha meghalok, legalább elmondhatom, én megtettem ami tőlem telt. Ennyi.
24/L
10:49 - egy influenzaoltás úgy működik, hogy az adott vírus elölt/hasított/szintetikus verzióját juttatja a szervezetedbe. Ez a vírus mindig az adott fertőzésé. A szervezeted a vírus ellen úgy védekezik, hogy megpróbálja fehérvérsejtekkel bekebelezni, ha ezt nem tudja megtenni, akkor elkezd új szerkezetű fehérvérsejteket kialakítani és addig próbálkozik, amíg nem hoz össze egy olyat, ami be tudja kebelezni a vírust. Ha ezt megtette, akkor elraktározza ezt a fehérvérsejtet a memóriájába és ha legközelebb ugyan ilyen vírussal találkozik, akkor azt már azonnal le fogja tudni kezelni, nem kell kifejlesztenie a megfelelő ellenanyagot. Tehát ha kaptál oltást és a szervezeted lefutotta ezt a kört, akkor a vírust egyből nyakon fogja csípni. A magyar oltásban a kezdetek óta elölt vírusok vannak, természetesen minden évben más vírusok, az adott évben fertőző vírusok, ez elkerülhetetlen változtatás, de szerintem a mechanizmusból érezhető, hogy ennek semmi jelentősége és ez a védelmi mechanizmus lényege. A szezonális oltásban ráadásul nem is csak 1 elölt vírustörzs szokott lenni, hanem akár 5-10 is attól függően, hogy az adott évben melyek a legelterjedtebb influenzatörzsek.
Viszont az oltásban vírusból legfeljebb néhány tized mikrogramm van. A többi anyag az oltásban ahhoz kell, hogy a vírusokat eloszlassa a szervezetedben, tartósítsa őket az oltásig, illetve erősítse a szervezet immunreakcióját. Ezek az anyagok viszont azóta, amióta Piliscsabán gyártják az oltást pontosan ugyan azok, legfeljebb apró korszerűsödés fordult elő vagy a kutatások alapján módosították az arányokat hatékonyabb működés érdekében. Ezek az anyagok amúgy nyilvánosak, ha kell be is listázom ide az összeset, ugyan ezek vannak az oltásban 15 éve.
Ezen kívül még kér dolog különbözhet évről évre az oltásban, amiket nyomokban tartalmazhat az adott oltás. Az egyik a közeg, amiben tenyésztik a vírust, a másik az anyag, amivel elölik. Előbb tényleg változik, de általában tojás, a h1n1 esetében is tojás (máskor húsban szokták például), az elölést pedig szintén évek óta formaldehiddel végzik. De ezeket olyan kis nyomokban tartalmazza az oltást, hogy a vizsgálatok alapján még a tojásallergiások is simán megkaphatják azt.
11:05-ös vagyok, ki is írom a listát:
Tehát ami minden évben ugyan az:
Alumínium-klorid-hexahidrát
trinátrium-foszfát-dodekahidrát
kálium-klorid,
tiomerzál
dinátriumhidrogén-foszfát-dihidrát
kálium-dihidrogén-foszfát
nátrium-klorid
injekcióhoz való víz
Ami minden évben különbözik az a vírustörsz. A h1n1 oltás esetében:
A/California/7/2009 (H1N1)-szerű NYMC X-179/A reassz.
És például az idei szezonális esetében:
A/New Caledonia/20/99 (H1N1) törzs
A/Wisconsin/67/2005 (H3N2)-szerű NYMC X-161 reass. törzs
B/Malaysia/2506/2004 törzs
Az elején a betű a vírus törzse (A, B vagy C, most nem megyek bele, hogy melyik mi).
Utána a név az, hogy hol "fogták be" az adott vírust
Utána a szám egy törzskönyvi szám
Utána az évszám, hogy mikor fogták be
Utána a típusmegjelölés (H1-61N1-9) a vírusról lelógó hemagglutinin és neuraminidáz glikoproteinek alapján.
Kérdező, én nem hiszek a véletlenekben, és te döntesz, mit teszel, ne másokra hallgass, csak a saját belső hangodra, és azokra a szakemberekre, akiknek a véleményében te megbízol (szakemberek is eltérően vélekednek).
Van egy kolléganőm, akinek van 2 gyerkőce, kis-iskolás az egyik, ovis a másik. Mindkét gyerkőcnek tervezte beadatni az oltást, de mindketten 1-2 nappal az oltás időpontja előtt betegedtek le, így nem kapták meg. Otthon vannak, betegek, de gyógyulnak. A sulit bezárták, de a szülőket semmiről nem tájékoztatják, hogy miért, azt nem merik kijelenteni, hogy ez H1N1, ez így eléggé fura. Az ő egyik kolléganője, akinek szintén van gyereke, nem adatta be, ott a gyerekorvos kifejezetten mondta, hogy nem javasolja.
Amikor én általános iskolás elsős-másodikos voltam ('90-es évek elején), volt olyan járvány a suliban (Budapest külváros), amikor a 25 fős osztályunkból kb. 5-7 gyerek maradt egészséges, de tartott 1-2 hétig, aztán mindenki meggyógyult, oltást nem kaptunk rá, a kieső tananyagot pótoltuk.
Dönts belátásod szerint, én se rábeszélni se elrettenteni nem akarlak. Nézd meg, miket tartalmaz, lehet-e arra a gyereked érzékeny (mert akkor baj lehet). Azt tudom, hogy én nem adatom be magamnak, de ez az én saját döntésem, és ezt indokolja az egészségi állapotom és a pénztárcám is. Te dönthetsz másképp.
11:37 - ezekre az összetevőkre nem létezik dokumentált túlérzékenység.
Az összes összetevő olyan, amit napi szinten viszünk be a szervezetünkbe táplálék formájában vagy akár légzéssel, legfeljebb nem pont ebben a formában, de mindenki naponta fogyaszt foszfátot, kloridot, alumíniumot, a nátrium és a kálium felelősek az összes idegünk működéséért, satöbbi.
Az egyetlen allergén anyag a cuccban a nyomokban megmaradó tojás lehet, de az olyan kis mennyiség, hogy tojásérzékenyek is kaphatják.
Ezen kívül ott a higanyvegyület, azt fentebb kifejtettem.
12:32 - azt értsd meg, hogy allergiás valamilyen allergén anyaggal szemben lehet valaki. Anyukád allergiás egy gyógyszerre, mert allergiás annak egyik összetevőjére.
Ebben az oltásban az ott felsorolt anyagok vannak, vagy ezek valamelyikére allergiás valaki vagy nem allergiás a szerre. Ezekre az anyagokra viszont nem igazán létezik dokumentált allergia (ami persze nem zárja ki a lehetőségét), hisz a létfenntartáshoz szükséges ionokból áll. Olyan nincs, hogy valaki közvetlenül allergiás egy oltásra, csak olyan van, hogy annak valamelyik komponensére allergiás.
Ha anyukád ilyen súlyos allergiás akkor annyit megtehetnél érte, hogy utána jársz, hogyan is működik pontosan az allergia...
Az allergia pont arról szól, hogy valaki érzékeny egy olyan anyagra, amire mások nem, minden allergia azt okozza, hogy az allergiás nem kerülhet érintkezésbe valami olyan dologgal, amivel más igen.
De ettől még vannak olyan szerek, amikre nem létezik dokumentált allergia. Mókás is lenne, ha valaki mondjuk a foszfátra allergiás lenne lévén, hogy a szervezetünkben minden energiatranszfer a forszfátionhoz köthető (adenozin-trofiszfát, ha ez mond valamit...). Ezen oltás összetevőiben nincsenek allergének, ennyi, bátran kijelenthető, hogy nem létezik rá allergia (a már említett tojást leszámítva).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!