Pontosan mi az a sclerosis multiplex?
Olvasgattam utána wikipedia-n, de nem igazán értettem meg. Latint is tanulok a suliban, de nem fogom fel. Pontosan milyen tünetekkel jár ez? Kezd lebénulni az ember? Egy ismerősöm ebben szenved..
15/f
Pedig magyarul van írva.
"A betegség lefolyása nagyon változatos, nemcsak a különböző altípusainak eltérőek a tünetei, hanem szinte minden betegnél másképp jelentkezik. Ezért hívják ezerarcú kórnak, hiszen a szervezetben zajló kóros folyamatok a legváltozatosabb panaszokkal jelentkeznek. Leggyakoribb tünetei:
homályos és kettős látás
rosszul érthető, nem jól artikulált beszéd
nyelészavar
végtaggyengeség, illetve mozgatási nehézség
egyensúlyzavar
ülés, állás vagy járás közben a test felületén érzett zsibbadás
széklet-, vizelettartási nehézség
feltűnő fáradékonyság
részleges vagy teljes vakság
végtagbénulás
pszichológiai zavarok
eszméletvesztés
végtagok (kéz) remegése
"
sclerosis keményedés
multiplex skoldalú, sokrétű, sokcsatornás
Tehát itt nemcsak az erekről, hanem sokfajta dologrol van szó.
Az idegrendszeredben a mielintermelő - oligodentrocita - sejtek lassabban dolgoznak, mint ahogy a fehérvérsejtek felfalják a már meglévő mielint. Ebből aztán gebasz (SM) alakul ki.
Végső soron bénuláshoz is vezetHET. De ez ma már egyre kevésbé jellemző. Idejében kell szteroidot kapnia a betegnek. Hallottam olyan véleményt (USA egészségügyi berkekből), hogy felesleges az erre ma adott interferon, mert úgyis tolókocsiban végzi az ember. Mégis elég jól karban lehet tartani a betegséget. Hallgasson az orvosra.
A lebénulás menete: a járáshoz kell több, mint 100 izom működése. Ha egy-egy kiesik az helyrehozható másik izmok használatával. Ha több, mondjuk 50 izom kiesik, akkor azt a test már nem tudja korrigálni, helyettesíteni és ezt a külvilág úgy látja, hogy lebénult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!