Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Miért mérik a láz meglétében...

Miért mérik a láz meglétében hogy valaki iskola/munkaképtelen e?

Figyelt kérdés
Nem tudom ez most is így van e, de mikor én voltam gyerek (91-es születés) ez volt a mentalitás, hogy amíg nincs lázad mész az iskolába. Hát nekem soha nem volt, bármilyen rosszul is voltam. Életemben háromszor emlékszem rá: 7 vagy 8 évesen aminek nem tudom mi volt a konkrét oka, de akkor a fülem nagyon fájt az megmaradt, 14 évesen lettem bárányhimlős és akkor, és COVID oltás után felnőttként. De hogy mit végig szenvedtem emiatt a baromság miatt sokszor, torokgyulladással, fájó köhögéssel, 5 percenkénti orrfújással, világomat nem tudom rosszulléttel. Többször emlékszem olyanra, hogy annyira beteg voltam kisiskolásként, hogy csak vegetáltam az iskolàban, így a tanárok hazaküldtek, és jött értem anyukám. Amíg ki nem mentünk a kapun kedves volt, a tanítónő előtt, aztán ordított velem hogy iskola kerülő vagyok, semmi bajom nincs nekem, nincs is lázam, mi lesz így velem az életben ilyen hozzá állással, csak a gond van velem. És ugyanezt a mentalitást kaptam nagyobb gyerekként, aztán kamaszként is. De még akkor is mikor már dolgozó felnőtt voltam csak még otthon éltem. Anyám ugyanolyan vehemensen szidott ha táppénzre mentem mert beteg voltam , és tényleg az voltam, az ágyból alig bírtam kimenni pisilni, de felhozta a szokásos “nincs is lázad” szöveget.
dec. 1. 02:37
 1/7 anonim ***** válasza:
66%
Mert hülye
dec. 1. 02:49
 2/7 anonim ***** válasza:

Mert ők még abban a korban szocializálódtak ahol nem engedhették meg maguknak, hogy ne dolgozzanak mindenféle nátha miatt, hiszen akkor nem volt betevő. Így az efajta dolgokat is megoldották házipálinkával, nem is nagyon ismerték el ezeket a megfázásokat betegségnek.

Ez volt az egyik véglet, most meg már átmentünk a másik végletbe, hogy ezerféle ilyen vitamin, olyan vitamin, emilyen táplálékkiegészítő, amolyan táplálékkiegészítők...

dec. 1. 09:01
 3/7 anonim ***** válasza:
A láz elég jól mutatja, hogy a szervezet valamivel nagyon küzd. Ha nagyon rosszul érzed magadat, azzal is el lehet menni orvoshoz, de leggyakrabban csak tüneti kezelést fogsz rá kapni. Ilyeneket vény nélkül vehetsz a patikában és munkahelyen is be tudod venni. Lehet persze komolyabb gond is. Én, ha bizonytalan vagyok, akkor munka után próbálok orvoshoz jutni, hogy ne az legyen, hogy "lógok", ha nem olyan nagy a baj.
dec. 1. 10:01
 4/7 anonim ***** válasza:

Mert sokan nem ismerik az úgynevezett "belső láz" fogalmát. Nekem pl. anya volt ilyen, és ha nagyon beteg volt sem ment fel a "láza" 37,4°C fölé.

Ezt a melóhelyi dokija is ismerte, és csak úgy tudta betegállományba felvenni anno, ha magasabb hőt írt rá a kartonjára, mmint amennyit egyébként mért.

dec. 1. 11:50
 5/7 anonim ***** válasza:
44%

Ennyi f.szságot egy helyen...

Olyan hogy belső láz nincs. Ezt rossz közérzetnek hívjuk. A láz sem iskolai igazolásnak se betegállománynak nem feltétele, aki ezért hazudik a kartonban az nem alkalmas háziorvosnak. Szimpla torokfájással is fel lehet venni bárkit.

dec. 1. 14:40
 6/7 anonim ***** válasza:

#5:

Ennyit arról, hogy nincs belső láz!

[link]

Gondolom, mindenki hülye, csak te vagy helikopter!

Azt előzőleg ugyan nem írtam, de egy 30+ év tapasztalattal rendelkező ápoló vagyok, és nemcsak ezzel a jelenséggel találkoztam, ami anyámnál előfordult, hanem olyannal is, hogy valakinek a normál hőmérséklete 37,4-37,5 °C volt, ahelyett, mint a TÖBBSÉGnek: 36,1-36,9 között.

dec. 2. 18:04
 7/7 anonim ***** válasza:

#6: Ezt a te linkeden írják:

"A lázérzet láz nélkül gyakran összefüggésbe hozható a pszichés állapottal, különösen a magas stresszszinttel, a szorongással és a kimerültséggel."

Én a rossz közérzetet elfogadom és azt is, hogy létezik lázérzet láz nélkül, nekem a covid alatt volt olyan. A "belső láz" viszont egy nagyon rossz kifejezés erre, hiszen nem feltétlenül van mögötte betegség, bármennyire is igyekeztek ezt bizonyítani. Maradjunk annyiban, hogy ha nagyon rosszul van valaki, azzal is bátran felkeresheti az orvost és táppénzre vehető, de ezt a "belső lázat" ne emlegessük már egy szinten a valódi lázzal.

dec. 3. 06:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!