A COVID kapcsán sokan miért nem hisznek a kórházi dolgozók beszámolóinak?
Pl annak, hogy sokan vannak, súlyos állapotban és fiatalok is bőven.
Ott van Baji Anikó / Akut Szakasz blog, neki se hisznek sokan.
Vagy annak se, aki személyes beszámolót mond, rokona érintett.
Volt munkatársam párja eü-s, a munkatársam hordja a maszkot mindig, mindenhol. A párjától borzalmas sztorikat hallott.
Rokonom eü-s, kórházban dolgozik, kimerült. Az utcán is maszkot hord.
Ők bőven beszámolnak a poszt-COVID-ról is.
9-es, nézz rá a hivatalos elhalálozottak listájára.
idült iszkémiás szívbetegség, pangásos szívelégtelenség,
heveny szívburokgyulladás, érelmeszesedés, szívritmuszavar,
súlyos fokú koszorú verőér-elmeszesedés
krónikus obstruktív tüdőbetegség
súlyos fokú koszorúverőér-elkeményedés
krónikus veseelégtelenség, szívritmuszavar
szívinfarktus, tüdőbetegség
általános- és agyi érelmeszesedés
pangásos szívelégtelenség, magasvérnyomás-betegség
stroke, cukorbetegség szövődményekkel
daganatos betegség
idült iszkémiás szívbetegség, általános érelmeszesedés, agyi infarktus következményei, pangásos szívelégtelenség
demencia, Parkinson-kór
alsóvégtag ütőér szűkület, mélyvénás trombózis
agyi érbetegség
Ezekkel van TELE ez a lista és döntő többségükben 70 éven felüliekről van szó, ráadásul sokuknál halmozott a helyzet, vagyis két- vagy háromféle betegségben is szenvedtek. 70 felett pedig igenis problémás egy cukorbetegség vagy magas vérnyomás is.
Ráadásul az alapvető tényen, miszerint az elhunytak átlagéletkora 74 év, mit sem változtat semmi.
A COPD-vel (krónikus obstruktív tüdőbetegség) is el lehet élni pár évtizedet.
Rengeteg olyan alapbetegség van feltüntetve, amivel évtizedekig élhet az ember. A családomban mindegyik előfordul (sőt, nekem is van pár), TUDOM, hogy évtizedekig lehet élni velük, tehát a COVID-os elhunytak nem voltak fél lábbal a sírban.
Rengeteg a középkorú és vannak fiatalok is, vannak alapbetegség nélküliek is. Nemcsak elvétve.
Oké, hogy a kórházban dolgozó a rossz esetet látja.
De azt is látja, hogy ennyi fertőzés miatti beteg egyszerre évtizedek óta nem volt bent. Minden korosztályt egyaránt lát bent és fiatalok is vannak nagyon rossz állapotban. Sokan. Középkorúak meg rengetegen.
Nekem hiába mantrázza, hogy "rengetegen vannak középkorúak és fiatalok" akik meghaltak COVID-ban, ott van a hivatalos lista, az arányuk hozzávetőleg 1-2%. Ez a hivatalos tény. Valahogy tényszerű módon kellene a megállapítását alátámasztani. Azzal, hogy pusztán kijelen valamit, belekiabálja a levegőbe a véleményét, semmit nem ér el. Bizonyítani kell, tényekkel, adatokkal. Én megtettem. Ön nem.
COPD: Igen, évtizedekig el lehet ezzel élni, csakhogy itt most azokról van szó, akik a COVID-halálozási listáján szereplenek, vagyis 70-80-90 éves emberekről, akiknél ez a betegség értelemszerűen előrehaladott állapotban volt. Szegény anyósom 5 évvel ezelőtt COPD-ben hunyt el, 80 évesen. Ha most történt volna, ezer százalék, hogy COVID-halottak közé sorolnák be. Édesanyám 2021 október közepén hunyt el iszkémiás szívbetegségben. Előtte egy évvel volt egy enyhe COVID-betegsége. Simán feltették a listára. Egy 70-80-90 éves embernél a COPD már végstádiumot jelent.
2017-ben az első két hónapban 27 ezerrel nőtt meg a halálozások száma az addigi átlagos átlaghoz képest és ezt a növekedést összekötötték az erősebb influenzával. Tehát az sem igaz, hogy soha nem volt korábban ilyen szintű megbetegedés és elhalálozás, mert hát de, volt.
27 ezer ember két hónap alatt... Nem 2 év, két hónap alatt.
Minden korosztályt egyaránt lát bent: Biztos, hogy ez sem igaz. Épp most olvastam el az Unicef beszámolóját, a 0-20 évesek a megbetegedések töredék százalékát adják. A COVID-halálozási lista sem reprezentálja ezt a szöveget. Miért jó valótlanságokat terjeszteni?
Akkor a 2017 miért nem volt nekik ilyen durva bent, a kórházban?
Egy 50-60 éves korban kezdődő COPD is végstádium 70 évesen?
20-40 közötti van bent sok, oxigént igényel, sok szteroidot kap, súlyos az állapota.
Én elhiszem, komolyan. A járvány előtt minden keményebb influenzaszezonban ez volt. Látogatási tilalom a kórházakban, halomra halnak az emberek, túl vannak terhelve az eü-sök...
Másfelől amit egy bizonyos kórház bizonyos osztályán dolgozó tapasztal, az a valóság kis szelete. Kb. olyan, mint ha én, aki az Alföldön él, azt állítom, hogy az országban rengeteg a vakond, mert az én kertemet már megint feltúrták. Erre egy másik ismerősöm, aki erdős hegyvidéken él, közli, nincsenek is vakondok, mert ő még egy vakondtúrást sem látott a saját kertjében. Akkor melyikünk tapasztalata a mérvadó?
Aztán ott van az, hogy számok, kontextus is kellene. Mit tapasztalt az előző évek azonos időszakában? Mennyi az a "sok", "rengeteg", "bőven"? Mennyivel több, mint korábban? Hány gyerek, középkorú, fiatal van, ezzel szemben hány 65 feletti? Hánynak vannak egyéb súlyos betegségei? Hány került be a kórházba COVID miatt, és hányan más okból? Hányan kapták el már a kórházban a COVID-ot? Hányan gyógyulnak meg hetente, ezzel szemben hányan halnak meg? Milyen kezelést, gyógyszereket kaptak?
Ha a kórházak túlterheléséről beszél valaki, odatehetné mellé, hogy hány eü dolgozó van most, és hányan voltak 1, 2, 3, 10 évvel ezelőtt, ebből mennyi orvos, ápoló, és mennyi egyéb személyzet. Ugyanez kórházi ágyakkal, intenzív ágyakkal.
Az orvosok, ápolók sok borzalmas sztorit látnak/hallanak nap mint nap, mivel ez a munkájuk. Ha kertészek lennének, sok növényt látnának.
14-es: Honnan tudod, hogy akkor nem voltak tele a kórházak? Azért, mert nem érdekelte a médiát és nem adott teret ennek a témának olyan hangsúllyal, amit most alkalmaz?
Ne ferdíts. Nem csak OCPD-k vannak megemlítve a halálozási listán, hanem más súlyos, korábban felsorolt betegségek is. És igen, lehet meghalni OCPD-ben 70 évesen. A betegség lefolyása és az elhalálozás átlagosan 19,5 év, tehát ha valaki ötven évesen lesz OCPD-s, akkor 70 éves korára akár bele is halhat, igen.
A 20-40 évesek túlnyomó többsége pedig meggyógyul, ezt támasztja alá a COVID-elhalálozás lista is, ahol ez a korosztály kb. 1-2%-os csoportot alkot.
Krónikus beteg vagyok, de nem tervezek 20 év múlva belehalni. Az összes családtagom krónikus beteg, vannak, akik évtizedek óta élnek ezekkel. Nem halálos ítéletek, nem kellene belehalniuk.
Legalább annyi egészséges és nem durva betegséggel rendelkező van a listában, mint tényleg súlyos beteg.
20-40 éves is meggyógyul, de sokan több hét kórház és egy valagnyi Medrol, illetve az oxigénpalack árán.
Ok, hogy az influenzajárványokat a média nem kapta fel, de egy húsvér ápolónak, aki pl rokon mi köze a médiához?
Kivánom neked hogy a házból ki se gyere és örök életedre maradj otthon.
Kb te olyan lehetsz aki a házban is maszkot hord :D
#18:
Azért, hogy idehànyj, teljesen felesleges volt egy friss regisztrációt létrehozni.
Őőőő, most az, hogy van más betegségük és meghalnak, ez még nem azt jelenti, hogy "a COVID halálesetek nem is COVIDban haltak meg". Azért az nem nagy titok, hogy a gyenge szervezetetkönnyebben viszi el a betegség. Ilyen a magyarok egészségügyi állapota. Ebből kell főzni. Épp ezért is veszélyes ez a járvány. Ha mindenki 120 éves szexuálisan még aktív jógimester lenne, én is azt mondanám, hogy nincs mitől tartanunk..
Átlag életkor magas a halottak között. És? Attól még halottak.
Fiatalok aránya alacsony a halottak köztt. És? Attól még több fiatal halt meg így, mint COVID nélkül. Tehát kerülendő, hogy terjedjen a COVID. Ha az összes halottnak csupán 3+-a van 30 év alatt, az is közel 1200 ember. Az sok. Persze ha arányba állítjuk egy magasabb számmal nem lesz az, de amúgy 1200 fiatal felnőtt halála sok.
Szóval ha arról van szó, hogy muszáj meghalnia évi 30ezer embernek mert.. muszáj, akkor ok, valószínűleg én is az öregeket, gyengéket választanám. De ha belekerül akár 1%-nyi fiatal is közé, azért igenis jobban kár, mint az idősekért.
Csak az a gond, hogy egyáltalán nem lenne muszáj meghalnia ennyiembernek. Létezik olyan opció, hogy nem halnak meg. És a világ legtöbb országában ezt az opciót választották.
Nem azt mondom, hogy a világ legveszélyesebb betegsége a COVID, mert bőven nem az. De lenne lehetőségünk arra, hogy kevésbé veszélyessé tesszük. A probléma az, hogy nem tesszük. Ha mindent megtennének, hogy minimalizálják az áldozatok számát, akkor azt mondanám, hogy ok, el kell fogadni ami van, mert mi mindent megtettünk, nem rajtunk múlik. De így...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!